https://imgix.femina.dk/media/article/fuldmaane_soevnloeshed.png
Sundhed

Sover vi dårligere, når det er fuldmåne? Vi har spurgt eksperterne...

1. september 2020
af Marie Varming. Udgivet første gang 1. februar 2013
Foto: Shutterstock
Vi har spurgt en læge, en astrofysiker og en samtaleterapeut, om fuldmånen påvirker vores søvn.

Månen kan både være fuld, ny, hel og halv. Og så besøgte vi mennesker den første gang i 1969.

Vi ved meget om den lysende kugle, der som oftest viser sig ved nattetid. Men hvordan er det nu med fuldmånen - blander den sig i vores nattesøvn?

Anja C. Andersen, der er astrofysiker ved Niels Bohr Instituttet, understreger, at månen på mange måde påvirker os levende væsener på jorden, men ikke når det kommer til selve søvnen.

- Jeg tror, at månen har betydning for alt liv på jorden. Det var månen, som i sin tid trak vandet tilbage og gjorde, at nogle primitive organismer gik fra at leve i vandet til at leve på landjorden, forklarer hun.

Og den dag i dag er en primitiv organisme som en søanemone på havets bund på sin vis styret af månen. Den udgyder nemlig sin sæd og sine æg på klokkeslættet, hver gang det er fuldmåne.

- Derfor ved vi, at der er en synergi mellem månen og levende væsner. For menneskers vedkommende tror jeg dog, at det udelukkende er et spørgsmål om, at lyset er stærkere ved fuldmåne, siger Anja C. Andersen.

Lys og tyngdekraft

Hun pointerer, at månen ikke kan påvirke med andet end lys og sin tyngdekraft. Og tyngdekraften er den samme, uanset om det er fuldmåne eller nymåne.

- Tidevandseffekten sker jo hele tiden, og mennesket, dyrene og vandet er under konstant påvirkning af månen. Det har ikke noget med fuldmåne at gøre, siger hun.

Hun mener i øvrigt, at mennesket var væsentlig mere følsomt over for fuldmånens lys, før man fik elektricitet og dermed blev vant til store lysmængder om aftenen og natten.

- Man kan jo ikke udelukke, at der findes mennesker, som er mere følsomme over for en udefrakommende påvirkning end andre, forklarer hun.

Læge Carsten Vagh-Hansen understreger også, at månen påvirker os væsener på jorden, men ikke vores søvn.

- Månen har en voldsom påvirkning på både dyr og mennesker, men man kan ikke kalde det en sygdom.

- Men jeg tror ikke, man kan tale om søvnmangel. Det er snarere kvaliteten af søvnen, der er problemet.

- Når månen er fuld, lyser den mere, og der kommer derfor mere lys i soveværelset og gennem øjnene. Det nedsætter dannelsen af søvnhormonet, som er vigtigt for at få en god nattesøvn, forklarer han.

Ideen om fuldmåne

Men kan folk ikke sove, fordi de tror, at fuldmånen ødelægger nattesøvnen?

Jan Langholm, som arbejder som samtaleterapeut, har ikke meget tilovers for ideen om, at månen påvirker mennesket fysisk.

- Selve ideen om fuldmåne er menneskeskabt. Vi tillægger månen indflydelse, men månen har altså ingen indflydelse på mennesket. Månesyge er et udtryk for menneskers ønske om at finde en årsag til problemer uden for deres egen rækkevidde, forklarer han.

- Et menneske i balance vil kunne sove i solskin eller ved fuldmåne. Det vil ikke have nogen betydning. Mens et menneske, som ikke kan sove ved fuldmåne, har et problem, som det skyder fra sig, og så er det belejligt at bruge månen som undskyldning, slutter han.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_2.png

Læs også