Julie_Jeune
Kærlighed og sex

Min kæreste spurgte, hvad jeg ville sige til, hvis han var sammen med andre. Hvordan tackler jeg det?

16. november 2023
Af sexolog og parterapeut Julie Jeune
Foto: Mathilde Schmidt
"Han gav også udtryk for, at han ikke ville have noget problem med, at jeg var sammen med andre end ham. Jeg blev ked af begge dele."

Spørgsmål

Min kæreste og jeg har været sammen i nogle år.

For nylig spurgte han om, hvad jeg ville sige til, hvis han var sammen med andre og gav også udtryk for, at han ikke ville have noget problem med, at jeg var sammen med andre end ham. Jeg blev ked af begge dele.

Hvordan tackler jeg det?

Svar

Det forstår jeg virkelig godt, at du blev ked af, og sikkert mere end det. Vi er alle forskellige.

Nogle kan trives i mere eller mindre åbne forhold. Andre er 100 procent monogame og har brug for og ønsker et eksklusivt forhold for trygt at give sig hen til den anden.

Hvis det er sådan, man har det, er det selvsagt en utryg bombe, der springer, hvis ens partner foreslår at åbne forholdet op for andre. Det, jeg vil opfordre dig til, er at være åben og ærlig.

Det er det, kærlighed er: Åbenhed og ærlighed.

Du må være tro mod dig selv og den måde, du ønsker at udleve kærligheden på og fortælle din partner, præcis hvordan du har det.

Du risikerer selvfølgelig at opdage, at I slet ikke vil det samme med hinanden, og at jeres ønsker og behov ikke er forenelige. Men det vil I jo ende med at mærke og lide under, om det bliver italesat eller ej.

Ved at stå ved dig selv og turde være sårbar og fortælle, hvad der sker i dig, giver du faktisk forholdet en mulighed for at udvikle sig. Måske vil din kæreste blive rørt af dine følelser og din måde at committe dig til ham og relationen på.

Måske vil det vække hans lyst til at møde dig i dit behov for eksklusivitet, og I vil ende med at komme tættere på hinanden og committe jer til hinanden på en dybere og stærkere måde.

Eller måske vil du opdage, at han slet ikke er dér, hvor du er, og at fortsætte med ham vil kræve, at du går for meget på kompromis med dig selv og dine dybeste behov og ønsker omkring kærligheden.

Med andre ord: Den åbne og ærlige snak er måske svær og kan føles skræmmende, men den er nødvendig, fordi hans ord har rystet dit fundament. Den krise kan ende med at føre jer endnu tættere på hinanden eller helt væk fra hinanden.

I skal igennem en proces og blive kloge på hinanden og jeres relation. Så vær du også nysgerrig på, hvorfor han har det behov, og hvorfor det kommer lige nu.

Og ja, det kræver masser af mod at have sådan en snak og masser af mod at lade der blive sat spørgsmålstegn ved jeres forhold.

Det er slet heller ikke noget, man skal gå og gøre, det er alt for utrygt og usundt for en relation, men når der bliver lagt op til en så stor forandring i jeres “kontrakt”, er det nødvendigt.

Du kan jo ikke sige ja til noget, der føles utrygt for dig det sted, der netop skulle være det mest trygge. Håber ikke, jeg gør det hele mere dramatisk, end det er.

Men så er du forberedt og forstår bedre, hvorfor det rammer dig, som det gør.

Dine følelser har talt, lyt til dem, og lad dem blive hørt både af dig selv og din kæreste. Ligesom du må lytte til, hvad der sker i din kærestes verden. Derfra kan alt ske.

Artiklen blev udgivet i femina uge 45, 2023.

Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også