https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/egangsbilleder-2013/marts/2013-12-sexvaerd-p.jpg
Kærlighed og sex

Kender du dit sexværd?

23. marts 2013
af Cert. Sexolog Kirsten Handberg
Inde i mange kvinder lurer en frygt for at blive afvist og sætte grænser, når det kommer til sex. Få hjælp til at tage det første kig her og tag dit sexværd til et helt nyt niveau.

Inde i mange kvinder lurer en frygt for at blive afvist og sætte grænser, når det kommer til sex, og de har svært ved at udtrykke deres behov og mærke sig selv under sex. Få hjælp til at tage det første kig her.

Lavt sexværd skyldes ofte lavt selvværd

For at få et bedre sexliv med et højere sexværd må man lære at stoppe med at udsætte sig selv for de ting i ens sexliv, der gør en ked af det. Det lyder simpelt, men det er det ikke altid. Mange gange bunder det lave sexværd i et lavt selvværd og gamle mønstre, som har stået på i årevis. Det kan være svært at stoppe et mønster alene, og man kan have brug for støtte undervejs.

Få en guide til hvordan du giver dit sexliv et boost

Lavt sexværd er, når...

• Du har smerter under samleje
• Du ikke siger nej eller stop, hvis sex ikke er rart, eller du ikke har lyst
• Du er passiv under sex og nærmest er som en robot
• Du græder efter sex
• Du gemmer sin krop væk for at skjule de fejl, du selv synes, du har
• Du ikke kan slappe af under sex og tage imod nydelse, fordi tankerne farer rundt
• Du ikke får det sagt, hvis du gerne vil have mere forspil inden samleje
• Du går med til en form for sex, som du ikke bryder dig om, der ikke tænder dig, eller du måske føler dig tvunget til
• Du faker orgasmer for at slippe for sex eller for at tilfredsstille sin partner, fordi du er bange for, at han keder sig
• Du har sex med mænd, som du slet ikke har lyst til, eller som misbruger dig, overskrider dine grænser og ikke behandler dig som en ligeværdig seksuel partner

Hvad er lavt sexværd?

Lavt sexværd udmønter sig i lav eller ingen nydelse ved samleje eller seksuel kontakt. Ligesom selvværd handler sexværd om ens selvopfattelse, men hvor selvværd handler om vores generelle selv-billede, knytter sexværd sig udelukkende til vores sexliv. Kvinder - og mænd for den sags skyld - med lavt sexværd, kæmper ofte med problemer som mangel på evne til at sige til og fra, udtrykke ønsker og lyster, og de føler sig ofte forkerte og skamfulde efter sex, fordi det føles som det ultimative kontroltab.
Kort opsummeret kan man sige, at folk med lavt sexværd kan have tendens til at behandle sig selv dårligt i sengen og vælge partnere, der behandler dem dårligt.

Har du sexappeal? - Find svaret her

Lavt sexværd kan give skadelig adfærd

Lavt sexværd kan komme til udtryk på forskellige, ofte uhensigtsmæssige, måder, når man er seksuelt sammen med andre. Både ved at man selv gør ting, som gør én ked af det, og ved at man lader andre gøre det. Nogle gange er man bevidst om denne mekanisme, men andre gange sker det helt ubevidst. Det kan derfor være svært at opdage selv, hvis man har lavt sexværd. De fleste kvinder med lavt sexværd mærker bare, at sex ikke føles helt så rart, eller at sex slet ikke interesserer dem mere.

Når det sker, skyldes det ofte, at man alt for længe ikke har haft sig selv med, når man har dyrket sex.
Det kan derfor være en god idé at søge hjælp hosen sexolog for at styrke dit selvværd og sexværd, hvis du har opdaget, at sex ikke er specielt rart for dig. Du kan også selv forsøge at finde svar på dit problem og hjælpe dig selv til at ændre det ved at læse bøger om selvværd og prøve dig frem. Hvis du arbejder med at udvikle et højt sexværd, får du det automatisk bedre med din krop, og du vil opdage, at du får det meget bedre med at have sex.

5 råd til hvordan du bliver bedre i sengen

Det kan du gøre for at komme i gang med at styrke dit sexværd:

• Erkende de sår, det lave sexværd har pådraget dig, og opdage, hvordan det nåede så vidt.
• Du må kigge på dit generelle selvværd og på hvilken værdi, du tillægger dig selv.
• Se på hvilke behov du har, og hvordan du har det med at udtrykke de behov.
• Øv dig i at være i nuet og øve dig i at mærke dig selv, når du har sex for eksempel ved at onanere.
• Øv dig i at sætte grænser og sige fra og til.
• Find en måde at udtrykke dine behov og modtage og nyde.

Læs også