Kærestepar
Åbne forhold

Kan sex med andre virkelig være vejen til et bedre parforhold?

26. oktober 2021
af Sara Skaarup
Foto: Lauren Rader/Unsplash
Måske kan du og din partner forny gnisten og intimiteten, hvis I åbner forholdet op. Men du kan også risikere at opdage, at du i virkeligheden bare keder dig, skriver sexolog Sara Skaarup.

Par i dag stiller spørgsmålstegn ved den traditionelle tosomhedsmodel som aldrig før.

Flere og flere kommer til session hos mig for at dele deres overvejelser om den form, de er kærester i. Nogle overvejer at åbne deres relation i en eller anden grad.

De mennesker, der gerne vil leve i åbne forhold, kommer med mange former for motivation, og det gælder uanset køn:

– Nysgerrighed efter at opleve mere seksuelt. Måske synes man, man er gået glip af noget, fordi man ikke har haft mange sexpartnere før sin nuværende.

– Man oplever sig seksuelt eller romantisk uopfyldt derhjemme – der er flader, partneren ikke matcher en på, eller gnisten er tilsyneladende opbrugt.

Hvis man forestiller sig, at det løser konflikter i forholdet at åbne for andre partnere, tager man fejl.

– Man oplever sig seksuelt eller romantisk mødt derhjemme, men oplever man har kapacitet til mere – polyamori.

– Man har forskellig seksualitet i forhold til partneren med hensyn til størrelse på libido eller seksuel smag, eller man vil måske gerne prøve sex med eget køn.

– Man vil gerne undgå løgn/utroskab og forsøger derfor at komme det i forkøbet med en åben aftale.

Det kræver følelsesmæssigt selvansvarlige mennesker både at have et stærkt forhold indadtil og mulighed for at relatere følelsesmæssigt og seksuelt til andre.

De fleste par, der kommer til mig med ønsker om at leve ikkemonogamt, er velovervejede, og jeg ser mange få fornyet gnist og intimitet, efter at de har åbnet forholdet. Men hvis man forestiller sig, at det løser konflikter i forholdet at åbne for andre partnere, tager man fejl.

Derfor bliver vi nødt til at sikre os til en start, at ønsket om at åbne forholdet ikke er en form for eskapisme.

Altså, at man undgår at forholde sig til problemer i forholdet ved at søge udad og dulme med nye eventyr frem for at vende sig mod det, der er svært.

Nogle gange tror klienter, der ligger én motivation bag, men finder ud af længere henne ad vejen, at de har et problem med intimitet, kedsomhed, sexafhængighed eller andet. Eller at de reelt var på vej ud af det gamle forhold, og at åbningen bare var en måde at gå videre til et nyt monogamt forhold på.

På den anden side kan processen med at åbne et forhold blive meget personlighedsudviklende, hvis parterne tager tyren ved hornene, når de får øje på de udfordringer, der dukker op.

Hvordan det går, afhænger i store træk af, hvordan parret dealer med deres udfordringer.

Læs også