https://imgix.femina.dk/2021-09-17/sexfester.jpg
Samfund

Ingrid tager til sexfester med andre kvinder: "Jeg er blevet mere komfortabel i min egen krop"

17. september 2021
Af Ida Bergersen
Foto: Karoline Skarstein
Både 32-årige Ingrid Haugen og 31-årige Pia Dahl deltager i sexfester med andre kvinder. Her fortæller de, hvorfor de ønsker at udforske andre kvinder, og hvorfor det ikke er noget for dem at være i et monogamt forhold.

32-årige Ingrid Haugen og 42-årige Knut mødtes på den måde, som de selv beskriver som den ”moderne måde” at mødes på, nemlig på nettet.

Det var ikke via de traditionelle datingapps som Tinder eller Happn, men i stedet FetLife, som er en social platform for personer, der er interesseret i BDSM, feticher og kink.

– Vi begyndte at chatte, og så besluttede vi ret hurtigt at mødes. Vi havde god kemi og meget tilfælles, fortæller Ingrid.

Parret mødte hinanden i april og flyttede sammen fire måneder senere.

BDSM

BDSM står for bondage/disciplin, dominans/underkastelse og sadisme/masochisme.

Ingrid er til BDSM, det er Knut ikke. Han havnede på FetLife, fordi en stor del af hans venner er brugere af platformen, og fordi hans ekskæreste fik ham ind i miljøet.

Det var faktisk også hans ekskæreste, der opfordrede ham til at tale med andre kvinder, da hun selv var polyamorøs.

– Hun ville have, at jeg skulle tjekke andre kvinder ud, fortæller Knut.

Og så dukkede Ingrid op.

https://imgix.femina.dk/2021-09-17/ingrid_og_knut.jpg

– Det kan lyde meget kompliceret for dem, der ikke forstår polyamori. For mig er det meget naturligt, da jeg altid har vidst, at jeg ikke er monogam.

– Men andre tror måske, at jeg ”tog” Knut fra hans eks, og at der var meget drama. Men det var ikke tilfældet, forklarer Ingrid.

Knut understreger, at han og hans ekskæreste voksede fra hinanden på en naturlig måde, og at de fandt ud af, at de ikke havde meget tilfælles.

Fester med andre kvinder

Ingrid er en af de mange kvinder, der har deltaget i et arrangement arrangeret af Juicebox. Juicebox arrangerer fester og sammenkomster for kvinder, hovedsageligt i Oslo.

Her kan man lære nye mennesker at kende og udforske hinanden seksuelt. På nuværende tidspunkt har gruppen over 4.600 medlemmer.

– Juicebox havde et arrangement i Stavanger, så jeg kastede mig bare ud i det. Jeg var virkelig nervøs og spændt på, hvad det egentlig var.

– Jeg har været meget usikker på min krop, og jeg syntes, det var på tide at udfordre mig selv.

Ingrid fortæller, at festen udelukkende var en positiv oplevelse.

– Jeg mødte andre kvinder, vi var nøgne sammen, og vi havde det meget hyggeligt.

https://imgix.femina.dk/2021-09-17/sexfester_0.jpg

Oplevelsen gav Ingrid smag på mere, og derfor valgte hun og nogle af de andre deltagere fra Stavanger-området at starte deres egen gruppe, Ferskenfest.

På kort tid har gruppen fået 70 medlemmer – bare i Stavanger-området.

– Vi udforsker os selv og andre, og vi fokuserer på selvudvikling og at lære vores egen seksualitet at kende. Der er aldrig noget drama ved festerne.

– Når du er afklædt, bliver du mere sårbar, og jeg føler, at jeg kommer bedre i kontakt med mig selv.

https://imgix.femina.dk/2021-09-17/aabent_forhold_0.jpg

Ingrid understreger, at essensen af disse fester er, at alle kvinder, transkvinder og ikke-binære bør have et sikkert sted at udforske deres egen seksualitet.

– Vi vil bryde med den seksualisering af kvinder, som medierne ofte presser ned over os. Der er så mange piger rundt omkring i landet, som har et behov for at kunne slappe af i deres krop og få lov til at eksperimentere.

– På den måde finder de ud af, hvad der er godt, og hvad der ikke er. Og man lærer sig selv at kende.

Har du fået større selvtillid af at gå til de her fester?

– Ja absolut, svarer Ingrid hurtigt.

- Nogle gange kan jeg føle mig lidt usikker, men jeg er blevet meget mere komfortabel i min egen krop. Du bliver sikker på dig selv ved at udfordre dig selv på de ting, der er ubehagelige.

– Disse fester sikrer, at du får en sikker arena til at udforske og blive introduceret til nye ting. Mange mennesker, der er til fester, har for eksempel aldrig prøvet BDSM, og da jeg har en masse viden om det, kan jeg vise det frem og lade dem udforske.

https://imgix.femina.dk/2021-09-17/bdsm_fester.jpg

På det seneste har Ingrid kun mødt kvinder. Men nu er hun også blevet mere åben for at møde mænd.

Bliver du aldrig jaloux, Knut?

– Jeg føler mig ikke jaloux på andre kvinder – jeg synes bare, det er hyggeligt. Jeg ser det som en mulighed for at få nye venner, virkelig.

Knut siger, at det er lidt anderledes med mænd:

– Jeg synes ikke, at det er problematisk, hvis Ingrid vil møde en anden mand, men jeg vil være lidt mere beskyttende over for hende.

Er du lidt mere skeptisk over for mænd?

– Ja, det kan du sige. Jeg prøver at finde ud af, hvem han er, og om han virker som en fin fyr.

Ingrid begyndte at fortælle om en mand, hun havde snakket med et stykke tid, som hun ville møde om et par uger. Knut slog ham op på sociale medier og konkluderede, at det virkede som en fyr, han kunne være blevet venner med.

Når Ingrid taler med nogen, sender hun ofte billeder og skærmbilleder af samtalen til Knut, så han også kan lære personen lidt at kende.

– Når man er i sådan et miljø, er det vigtigt at være opmærksom på, at der kan opstå jalousi. Så skal du vide eller lære, hvordan du skal håndtere det. Ofte er der en usikkerhed, der ligger i dig selv, siger Knut.

Ligeglad med køn

Begge beskriver sig selv som polyamorøse. Ingrid fortæller, at hun er pan- og demiseksuel.

– Jeg er tiltrukket af menneskers energi. Jeg er ligeglad med køn – for mig er alle bare mennesker. Det er svært at lægge låg på sine følelser – jeg vil gerne kunne være intim med dem, jeg vil, hvis det føles rigtigt.

– Jeg gider ikke at følge standardopskriften, som ”alle” følger, siger hun.

https://imgix.femina.dk/2021-09-17/panseksuel_ingrid.jpg

Knut har mødt flere af de kvinder, Ingrid møder til disse fester. For et par uger siden var nogle af dem på besøg og blev og overnattede. Næste dag spiste Knut morgenmad med dem.

– Du flirter lidt med hende den ene nu, siger Ingrid og kigger på Knut med et smil.

– Ja, det er meget hyggeligt, siger Knut.

Føler du nogensinde, at du presser lidt for meget, Ingrid?

– Nej. Eller …?

Ingrid kigger spørgende på Knut og beder ham svare.

– Nej, det tror jeg ikke. Jeg har brug for det, svarer han.

Turde flirte mere

Knut er en lidt mere reserveret type. Han forklarer, at han er bange for at blive misforstået; på forskellige datingsider er der mange mænd, der ikke er så ivrige efter at lære personen at kende, men går direkte til sexchatten og sender dickpics.

– Jeg er lidt bange for at få det stempel, når jeg får kontakt, selvom jeg aldrig taler om sex over beskeder, siger Knut.

– Jeg vil have Knut til at turde at flirte mere. Han har en meget forsigtig fremtoning. Jeg hjælper ham tit med at skrive beskeder til kvinder.

– Hvis han finder en kvinde, han gerne vil have for sig selv, synes jeg bare, det er hyggeligt, siger Ingrid og tilføjer:

– Vi har en veninde, der besøger os indimellem. Vi hygger os sammen og har sex uden at forvente noget af hinanden. Det er et meget afslappet forhold – lige som vi gerne vil have det.

https://imgix.femina.dk/2021-09-17/damer_til_fest.jpg

Stærkere som et par

Parret siger, at mange stadig ikke forstår, hvad det vil sige at være polyamorøs, og at en almindelig misforståelse er, at folk synes, det er utroskab.

– Der er ingen, der er gået bag om nogens ryg, har holdt ting skjult eller har været uærlige. Det er det, når det er utroskab, siger Knut.

– For os er sex ikke det vigtigste, det er det menneskelige forhold. Hvis man er intim med nogen, kommer man også tættere på hinanden mentalt og socialt. Man kan bygge et stærkere forhold, siger Ingrid.

Ingrid har været åben om at være polyamorøs i lang tid og håber, at hun ved at stå frem kan inspirere andre til at gøre det samme og bidrage til normalisering. Knut er enig:

– Monogami er noget, samfundet har skabt. Vi er indoktrineret til at tro, at der skal være to, men hvis man ser langt tilbage i tiden, var vi ikke monogame, siger han.

Begge siger, at det at være polyamorøse har påvirket dem som par – de kommunikerer bedre, har fået mere tillid og respekt for hinanden ud over at være blevet bedre lyttere.

– Hvis du er i et monogamt forhold, og du er lidt ekstra opmærksom på en anden person, har du en tendens til at holde det hemmeligt af frygt for, at din partner bliver jaloux.

– Vi, der er poly, taler åbent om det, og så udfordrer vi jalousi og usikkerhed, siger Ingrid.

– Du skal kommunikere godt med din partner, men også dig selv og dine egne følelser. Man skal reflektere og analysere, hvor følelserne kommer fra, og hvad der udløser dem.

– Hvis de bliver udløst af noget, kan det være noget, du har undertrykt, siger Knut.

Det har været en personlig udvikling for begge.

– Det har været en selvudviklingsproces. Jeg var nok lidt jaloux i starten, men nu påvirker det mig meget lidt. Det har også gjort os stærkere som par – vi er meget mere sikre på hinanden nu, end vi var for bare et år siden, forklarer Knut.

Ingrid fortæller, at hun tidligere har kæmpet meget angst og depression. Nu har hun det meget bedre mentalt.

– Nu betragter jeg mig selv som en meget åben person, som let lærer nye mennesker at kende takket være poly-miljøet og de fester, jeg deltager i. Jeg har udviklet mig som person.

Ikke utænkeligt at blive hos flere

Ingrid og Knut har det fint sammen, men hvis det føles rigtigt, har de ikke noget imod at involvere flere mennesker i forholdet. Uanset om de bliver til tre, fire eller flere.

– Tænk på, hvor dejligt det er at være en stor familie, så? Det havde været meget hyggeligt, siger Ingrid begejstret.

– Forudsætningen er, at alle kommer lige godt overens. Hvis en af os møder en ny person, kan vi ikke fortsætte, hvis personen ikke er enig med den anden i forholdet, siger Knut.

Har du et ønske om børn?

– Vi har ikke aftalt, at vi ikke får børn – ingen af os har brug for det. Men hvis vi møder nogen, der har børn, ser jeg det ikke som et problem, forklarer Knut.

– Eller hvis vi møder en dame, der vil have børn, er det en mulighed. Jeg synes, det er godt at have mere end to forældre – det er et stort ansvar, siger Ingrid.

Knut nikker enig.

– Jeg tror, at børn kun har godt af at have flere omsorgspersoner omkring sig.

Polyamori

Polyamori handler om at have flere kærlighedsforhold på samme tid, som alle involverede parter er bekendt og indforståede med.

Der stræbes efter længerevarende, tillidsfulde forhold, som normalt (men ikke nødvendigvis) inkluderer sex.

Polyamori betegner også et netværk eller en subkultur, hvor folk går ind for åbne forhold, og hvor man giver hinanden støtte gennem samtaler og udveksling af erfaringer.

Polyamori sætter spørgsmålstegn ved parforhold som den eneste samlivsform og går ind for, at folk på samme tid kan have kærlighedforhold med flere partnere.

Kilde: Polyamori i Danmark

Mødtes ved en nøgenfotografering

31-årige Pia Dahl og hendes kæreste 29-årige Campbell mødtes for første gang i Sverige på et nøgen-fotoshoot. Pia blev malet som et klaver, og derefter skulle Campbell og en anden mand ”spille” på hende.

Det blev intimt, men det var ikke kærlighed ved første blik. Efter at have haft en fælles ven, mødtes de igen i Amsterdam i et tantra-tempel. Det er nu to år siden.

– Vi lavede mange af øvelserne sammen, og der gik ikke lang tid, før vi blev forelskede, siger Pia.

https://imgix.femina.dk/2021-09-17/kaerster_forhold.jpg

Campbell er oprindeligt fra Californien, og han rejste rundt i Europa med deres fælles ven. Han rejste videre, mens Pia tog hjem til Oslo.

Derefter kom han til Oslo for at besøge hende, og forholdet blev ved med at udvikle sig.

Pia var meget klar på, at hun ville have et åbent forhold. Det var ikke så let i starten, da Campbell havde mange intense følelser at arbejde med.

– Det startede i tantra-templet. Han blev ret jaloux, da jeg lavede øvelser med andre. Det var ikke, at han ikke lod mig gøre det, men han flyttede sig væk fra situationen og fokuserede i stedet på sin egen proces.

– Han indså, at han havde et problem, og at jeg ikke var problemet.

Vil ikke have lukkede forhold

Pia har været i et åbent forhold før, men det fungerede ikke så godt, da partneren ikke ønskede det samme som hende.

Pia har opdaget, at lukkede forhold ikke er det rigtige for hende. Det var noget, hun fandt ud af i 2015.

– Det er ikke godt for mig. Jeg ved, at jeg på et tidspunkt vil møde nogen, jeg bliver interesseret i og gerne vil udforske med.

– Jeg bliver ikke let forelsket, men nogle gange vil man gerne opleve andre mennesker, siger hun og fortsætter:

https://imgix.femina.dk/2021-09-17/ferskenfester.jpg

– Det er næsten helt umuligt at gå et helt liv uden at møde en anden person, man bliver interesseret i, eller får seksuelle lyster, som man ikke kan få dækket af sin partner.

– For mig handler et åbent forhold om at give hinanden frihed til at opleve mere og at have tillid til, at vi elsker hinanden, selvom vi har lyst til at date lidt nu og da.

– I et monogamt forhold bliver disse ønsker ofte til en hemmelig følelse, som det bliver meget svært at tale om, og det kan drive mig til at gøre ting, jeg ikke er stolt af ... at jeg er utro eller uærlig.

Pia og Campbell er meget forskellige, men de er enige om, at de skal gøre det, der er naturligt for dem.

– Campbell er ofte seksuelt tiltrukket af andre kvinder. Men han har, som mange andre, lidt svært ved at starte en samtale med mennesker, han er tiltrukket af.

– Samtidig har han et behov for en dybere "forbindelse" med dem, han er intim med. Derfor skal han bruge lidt tid på at lære personen at kende og føle sig tryg og sikker, før der sker noget. For mig er det helt omvendt.

Pia holder en kort pause og fortsætter:

– Jeg er ikke seksuelt tiltrukket af noget køn eller nogen seksualiteter. Men jeg har seksuelle lyster, og hvis jeg vil have sex, skal det helst være sammen med en, jeg lige har mødt, så længe jeg ikke har bemærket noget meget uattraktivt ved deres personlighed.

– Og så er der stor sandsynlighed for, at jeg ikke vil have sex med dem igen. Medmindre vi bevæger os sygt godt sammen, siger hun med et grin.

At udforske andre kvinder

Pia er åben overfor for at møde både kvinder og mænd. Siden hun fandt sammen med Campbell, har hun kun haft sex med en anden mand.

– Det var lidt svært for Campbell i starten, men det er gået godt set i bakspejlet. Han har arbejdet meget med sin jalousi, og han føler sjældent disse følelser nu.

– Måske er det fordi, han selv har været interesseret i flere kvinder og derfor ved, hvor dejligt det er at have friheden til at udforske.

Pia deltager også i Ferskenfesten med Ingrid.

– Jeg føler mig ikke presset til at have sex, bare fordi vi har gjort intime ting. For eksempel kan vi sidde og tale i et øjeblik og have en spanking-session i det næste, før vi sætter hinandens hår.

– Man lærer hinanden at kende på et følelsesmæssigt, intimt plan. Jeg synes, det er meget sikkert og dejligt at lege med andre kvinder.

At hun møder og udforsker andre kvinder, er helt fint for Campbell. Det er lidt værre med mænd af flere grunde: Det ene er, at det opfattes som mere smertefuldt for egoet at blive erstattet af en anden mand.

https://imgix.femina.dk/2021-09-17/fest_forhold.jpg

– En anden grund er, at mænd ofte bliver opdraget anderledes end kvinder. Mænd er mere kendt for at krydse grænser og ikke tage nej for et nej. Derfor er der en frygt for misbrug der.

– Især når Pia ikke behøver at lære folk så godt at kende i forvejen, siger Campbell.

– Han føler nok, at jeg er mindre sikker med mænd, og han derfor vil beskytte mig, siger Pia.

Meget anderledes

At de to er så forskellige, kan være udfordrende. Men de er selv klar over det og er i stand til at klare udfordringerne.

– Åbne relationer føles sandsynligvis sjældent smertefrit, selvom man får mere frihed, spænding og tillid til hinanden.

– Det er personen, der oplever smerten, der skal arbejde med de dårlige følelser, og så skal den anden person naturligvis hjælpe med at give ekstra kærlighed og bekræftelse i den periode, der er vanskelig, forklarer Pia.

Kunne du have involveret flere mennesker i dit forhold?

– Campbell kunne sandsynligvis, han er mere polyamorøs af sig. Men så tvivler jeg på, at jeg havde været en del af deres forhold.

– Så ville det nok have været ham, der havde to forhold, og jeg ville have haft et ”hovedforhold” og muligvis en eller flere kærester.

Selvom Pia er fast besluttet på, at åbne forhold er det bedste for hende, har hun selv følt sig lidt jaloux.

– Når jeg opdager, at Campbell er fascineret af en anden kvinde, sker det, at jeg udtrykker jalousi. Det er tilladt at føle sig jaloux, og det er helt naturligt, så længe man ikke handler på det, men arbejder med følelserne, når de dukker op.

– Det er vigtigt at tænke over, hvor følelserne kommer fra, og hvordan man undgår dem.

Positiv for forholdet

Deler du nogensinde en partner?

– Vi nyder virkelig at være sammen med en af ​​mine veninder. Jeg kommer ofte også til at være sammen med hende og hendes kærester. Det er meget hyggeligt, siger Pia med et smil.

Hun mener, at det åbne forhold kun er positivt for forholdet.

– Vi har udviklet os som mennesker begge to og lært at håndtere svære følelser. Vi har givet hinanden friheden til at gøre, hvad vi vil, og grundlæggende har vi en følelse af sikkerhed på, at det er os to.

Blevet forældre for nylig

Der har dog ikke været meget tid til at møde nye mennesker i de seneste måneder, da parret for nylig har fået en baby.

https://imgix.femina.dk/2021-09-17/forhold_med_baby.jpg

–Vi kan bedst lide bare at være sammen med hinanden og vores lille familie.

Synes du, det kan være udfordrende at få børn i betragtning af, at I kan møde en anden?

– Hvis vi møder en anden, som vi gerne vil være intime med, vil vi ikke præsentere dem for vores barn, medmindre det bliver et seriøst forhold, siger Pia.

Polyamori eler monogami?

De fleste mennesker lever i monogame forhold, men sandsynligvis har meget få taget et aktivt valg. Ikke mange mennesker tror, ​​at de kan have mere end én partner.

– Mange par kæmper i monogame forhold - for eksempel er mange utro, og det er ikke ualmindeligt at føle, at der er noget galt med en selv, fordi man kunne forestille sig at møde flere partnere, siger Anita Skrautvol, psykologspecialist og specialist i klinisk sexologi.

https://imgix.femina.dk/2021-09-17/ekspert_og_parterapeut.jpg

– Nogle mennesker oplever at blive forelsket i en kollega, selvom de har det sjovt sammen med deres ægtefælle og børn derhjemme.

– Og der vil samfundet tvinge dig til at træffe et valg: Enten skal du skilles og forlade familielivet, eller også skal du droppe din kærlighed på arbejdet.

For de fleste mennesker kommer det meget pludseligt, hvis partneren en dag vil starte et forhold til en anden person. Enten i et åbent forhold eller for at inkludere en eller flere personer.

– Så skal du gå selv og mærke, om det bliver for ubehageligt at åbne op for noget, du aldrig havde troet, du kunne trives i.

– Det er en ærlig sag, at folk er forskellige her, og ofte adskiller det folk; samtykke er en absolut nødvendig del af det, hvis noget skal kaldes poly og ikke for eksempel utroskab eller manipulation, siger Skrautvol.

Selvom det kan være svært for mange, er der nogle, der får en positiv overraskelse.

Nogle mennesker synes, det er rart at lære nye mennesker at kende på en mere intim måde, og måske lade flere mennesker blive en naturlig del af livet uden at miste deres oprindelige partner.

– Jeg møder så mange, der kæmper med deres parforhold, det er fuldstændig tragisk. Min drøm er, at der i de kommende år vil være en generation af unge, der får mulighed for at mærke, hvad de føler og har brug for, og at de kan finde partnere, der ønsker det samme lige fra starten.

– Jeg glæder mig til, at det bliver mere almindeligt, i stedet for at man er utro eller betaler for sex. Det er desværre ret almindeligt nu. Jeg tror, ​​at åbenhed ville have sparet mange for mange lidelser.

FYI: Kvinderne på billederne er blevet informeret om artiklen og har aftalt, at billederne kan offentliggøres.

Læs også