Dine forældre påvirker dit kærlighedsliv
Sexologen

Dine forældre påvirker dit kærlighedsliv, siger sexolog

16. september 2021
af Sara Skaarup
Foto: Unsplash
Sexolog Sara Skaarup oplever, at hendes klienter får øjenåbnende oplevelser, når de taler om barndommens billeder af kærlighed. For nok er du hovedpersonen i dit eget kærligheds- og sexliv, men usynlige medspillere er med i bagagen.

”Det er ikke sådan, jeg gerne vil have, det skal være, men alligevel sker det igen. Jeg er helt vild med ham, men når relationen skal gå fra heftig forelskelse til kærlighed, får jeg kvælningsfornemmelser og fyldes af tvivl. Og så går jeg.”

Min klient er frustreret over sit kærlighedsliv, hvor hun hele tiden synes at ende i faste mønstre.

Når vi skal finde hoved og hale i, hvad der er på spil, vil jeg som terapeut gerne høre om personen, vedkommende er i relation med – men jeg vil som regel også foreslå, at vi for at forstå det fulde billede retter lyskeglen et andet sted hen for en stund også.

Hvor? Imod klientens forældre.

For hvordan vores forældre behandler hinanden, mens vi er små, sætter sig som aftryk i os. Vi arver både sunde og mindre sunde mønstre.

Er omgangstonen mellem din mor og far for eksempel varm og respektfuld, bliver dette automatisk dit første indtryk af, hvordan et par kommunikerer med hinanden. Den stil bliver ”det rigtige”, og deres måde at gøre det på danner din umiddelbare standard for, hvordan mand og kvinde omgås.

Selv om du var vidne til det, før du selv fik sprog, vil du formentlig søge samme omgangstone, når du selv skal finde en partner.

En uhensigtsmæssig balance mellem dine forældre kan give mere forskelligartede udslag. Ser du for eksempel som barn din mor manipulere far, vil du formentlig føle ubehag uden at vide, hvad det helt drejer sig om.

Alligevel er oddsene, at du enten selv bliver den manipulerende eller også vil døje med at lade dig manipulere med i fremtidige kæresteforhold: Fordi det er den dynamik, du genkender, bliver det lettere at komme til at gentage den, også selv om den ikke tjener dig.

Resultatet kan også blive, at du modreagerer – bevidst eller ubevidst – ved at udvikle en dyb aversion over alt, der bare minder om manipulation, og fremefter reagerer meget stærkt på netop det træk.

De billeder af kærlighed eller mangel på samme, som vi modtog som små fra vores forældre, spiller altså ind på, hvordan vi siden selv oplever os og opfører os i forhold til potentielle partnere.

Derfor er det værd at tage barndommen med i betragtningerne, når vi går på jagt efter, hvad der er på tværs i dit kærlighedsliv.

Læs også