Kærlighed og sex
18. juli 2025

Journalist har spurgt 100 Gen Z’ere, hvorfor de har mindre sex: “De befinder sig i en slags tåge af angst”

Der er mange grunde til, at unge har mindre sex i dag. I en ny bog spørger en journalist de unge, hvorfor det egentlig er.
Af: Nina Pratt
seng

De yngre generationer dyrker mindre sex end de ældre. Men hvorfor?

Foto: Unsplash

Som ung græd Carter Sherman jævnligt over at føle sig bagud, når det kom til sex. Nu er hun 31 år gammel, journalist for The Guardian og har netop skrevet en bog om netop det: At unge mennesker i dag har et kompliceret forhold til sex – eller, i hvert fald et andet forhold til sex, end man havde tidligere.

Den har titlen ‘The Second Coming: Sex and the Next Generation’s Fight Over Its Future’ og indeholder mere end 100 interview med unge om, ja, sex.

For hvad er det nu lige, der er med de unge og sex i dag? Flere undersøgelser viser, at unge har mindre sex end tidligere – på trods af at være mere frie til at gøre det, end de nogensinde har været med aftabuisering af seksualmoral, datingapps og sociale medier. Nogle kalder det sågar for en sexrecession – og det gør Carter Sherman også.

Hendes undersøgelser viser dog, at sexrecessionen ikke skyldes, at de unge ikke har lyst til sex. Det er andre faktorer, der spiller ind.

– De befinder sig i en slags tåge af angst, der kommer fra mange forskellige kilder, og som bidrager til, at de enten ikke har lyst til – eller ikke føler sig i stand til – at skabe den nødvendige forbindelse med andre for at have sex, fortæller hun mediet Wired.

Kroppe alle vegne

Smartphones spiller en stor rolle – både i forhold til den tid, vi bruger med dem, og det, vi ser på dem.

– Unge bruger ikke bare enormt meget tid på deres telefoner, hvilket betyder, at de har mindre tid til at være sammen med andre. Og så er det indhold, de ser på sociale medier, med til at få dem til at sammenligne sig med andre og føle sig utilstrækkelige. Det er det, man kalder ‘compare and despair’, fortæller hun mediet.

Den konstante eksponering for andres kroppe kan få unge til at føle, at deres krop ikke er lige så god som andres, og det kan gøre dem mindre interesserede i sex.

Mængden af porno eller seksuelt indhold på internettet er også allestedsnærværende og let tilgængeligt. Det burde måske være med til at afmystificere sex, men det har faktisk den modsatte effekt, fortæller hun. Det fører til, at unge får et overdrevet billede af, hvor meget sex andre har, og derfor føler de, at de på en eller anden måde bliver hægtet af.

Seksualitet forbindes ofte med voksenliv og modenhed, og det at have sex bliver set som en form for overgangsritual. Så for unge, der endnu ikke har haft den oplevelse, kan det føles som om, de ikke lever op til det, alle andre forventer, forklarer hun.

Weltschmerz

I en artikel fra Politiken sidste år bliver unges dalende sexeskapader også undersøgt. Her fortæller den franske sexolog og hjerneforsker Aurore Malet-Karas, at unges mentale helbred – i hvert fald baseret på en bred undersøgelse blandt franskmænd – også spiller ind i, at de har mindre sex. Her spiller de geopolitiske forhold i verden også ind.

Den vedvarende klimakrise, krigene i Ukraine og Gaza, eftervirkningerne af coronapandemien samt økonomisk usikkerhed med høj inflation og faldende købekraft skaber en udbredt følelse af håbløshed blandt unge – og dermed mindre sex. Weltschmerz påvirke altså også unges sexliv.

Men er det egentlig et problem, at unge har mindre sex?

Svaret må være et rungende ‘ja’!. Ifølge en artikel i Information fra 2019 udtaler professor i socialpsykologi Ryne Sherman, at “jo mere sex man har, jo mere tilfreds er man i livet, og jo mere tilfreds er man i sit ægteskab eller parforhold. Det ved vi”.

Han peger også på, at unge i dag generelt er mere fornuftige og velovervejede. De lever i en “forsigtighedskultur”, siger han – og dette også har indvirkning på mængden af sex, de har. De drikker mindre alkohol, tager færre stoffer og går sjældnere til fest.

Det gælder også i Danmark, hvor de unge også arbejder mere og kommer hurtigere igennem deres uddannelser. Desværre, kunne man fristes til at sige.

Lyt til 'Bachelorette'-podcasten ‘EJ EJ EJ!’ der, hvor du normalt finder dine podcasts - eller herunder.

Læs mere om:

Læs også

Bliv medlem af femina+

Du skal være medlem for at gemme denne artikel. Medlemskabet giver dig ubegrænset adgang til alt indhold.