Dorothea Gundtoft
Klumme

Jeg fortalte ham endelig om mine følelser, men det knuste mit hjerte. Sådan kom jeg videre

29. september 2022
Af Dorothea Gundtoft
Foto: Privat
KLUMME: Hvordan passer jeg på mig selv i en datingverden, hvor hvert eneste afslag er en lille hjertesorg? Spørger Dorothea Gundtoft.

Dorothea Gundtoft er journalist og forfatter. Klummen er udtryk for skribentens holdning.

Hvorfor skal jeg altid falde for de forkerte? Spurgte jeg min coach for nylig.

Det er da ikke forkert, men en del af din udviklingsproces, svarede hun. Nå, men hvad så hvis jeg er virkelig træt af udvikling?

De sidste to år har jeg været i den ene “udvikling” efter den anden. Og hver gang føles det, som om jeg påfører mig selv et nyt brændemærke.

Som da jeg for nylig endelig havde taget mig sammen til at fortælle en, jeg datede, at jeg havde følelser for ham. Vi havde været on/off sammen et stykke tid. Vi havde prøvet at være venner, men vi kunne ikke altid nøjes med bare det.

Vi var to forskellige steder vi vores liv, men han var alligevel det menneske, jeg følte, at jeg kunne dele alt med.

En aften sad vi på min terrasse, og han fortalte mig, at han endelig var kommet frem til, at han var træt af dating og gerne ville have en kæreste.

Jeg tænkte, at min kærlighedserklæring ikke kunne falde på et bedre tidspunkt. Men jeg tog fejl.

Det viste sig, at han i mellemtiden havde mødt en anden, som boede i et andet land, men som han ikke kunne stoppe med at tænkte på hele tiden.

Her sad jeg så og kunne ikke stoppe med at tænke på ham – hele tiden.

Jeg skulle rejse fra Spanien til Danmark dagen efter, hvilket var uudholdeligt. Afsted med mig klokken seks om morgenen iført en sort hættetrøje, mørke solbriller og lydisolerende hovedtelefoner – og en følelse af fortabelse.

Under hele flyveturen sad jeg klistret op ad vinduet for at gemme mine tårer for omverdenen, mens “How Can You Mend a Broken Heart” – sangen man ofte forbinder med filmen Notting Hill, kørte på repeat.

Dorothea Gundtoft

33 år. Har arbejdet for magasiner som Vogue og ELLE, været chefredaktør og skrevet flere internationale bestsellerbøger.

For tiden studerer hun også på Cambridge University og bor mellem København, London og Spanien.

Samtidig var jeg egentlig ret overrasket over, hvor hårdt det ramte mig.

Vi havde kendt hinanden nogle måneder – men vi havde den der specielle instant connection, som bare ikke hænger på træerne. Jeg rejser en del, så vi talte ofte i telefon i op til fem timer ad gangen, når jeg var væk.

Efter hans udmelding, nåede jeg til et punkt, hvor jeg simpelthen ikke orkede mere. Jeg slettede alle mine datingapps, og proklamerede over for alle mine veninder, at nu var det slut med dating.

Gør ham fortjent til din kærlighed

For nylig faldt jeg over et opslag med den britiske datingcoach Matthew Hussey, som virkelig ramte mig.

Hans pointe var, at vi alt for hurtigt knytter os til personer, som vi overhovedet ikke kender.

“De har fået en vigtig plads i vores liv alt for hurtigt. Den skal de først gøre sig fortjent til,” siger han.

Det er ifølge ham en af de største fejl, vi begår, når vi dater andre. Folk trækker sig, når de kan fornemme, at den anden part er for investeret.

Men det er virkelig svært at spille “kold” i alt for lang tid ad gangen, når man føler, at man har en forbindelse, synes jeg.

Jeg orker ikke selv at spille det spil, hvor jeg lader være med at svare på sms’er eller ignorerer personen for at øge vedkommendes interesse. For mig at se bliver det hurtigt en toxic relation – som er afhængighedsskabende for de fleste men yderst usundt.

Hvorfor skal vi gøre så mange primitive ting i jagten på nogens opmærksomhed?

Efter min skilsmisse har jeg de sidste to år stået i flere lignende situationer. Hvor jeg har set en person, men ikke anet, hvor vi stod henne.

Jeg er kommet frem til, at den bedste måde at undgå hjertesorg i datinglivet er, at du tidligt melder ud, hvor du selv står henne. Er du på udkig efter noget seriøst? Skal I være eksklusive, eller skal det være uforpligtende?

Og dernæst kommer videre, hvis I er milevidt fra hinanden. Hvis fyren melder ud at han kun vil noget uforpligtende kan du ikke gå og håbe på at han pludselig ser dig som hans livs kærlighed. Glem ham, og find en som kan se hvor fantastisk du er.

Hvis du allerede har mødt en du ikke kan glemme, som behandler dig dårligt, så er det nemmest, hvis du tager en pause fra alt, hvad der har med personen at gøre.

Jeg ved, at det er lettere sagt end gjort. Men hvis det nu er den helt rigtige person, så burde det ikke føles så kaotisk, vel?

Hvordan jeg tackler hjertesorg

Lige nu gør jeg virkelig gode ting for mig selv for at komme igennem hjertesorgen.

Jeg har lige været på et yoga retreat i en skov, hvor jeg mødte de mest fantastiske mennesker. I næste weekend skal jeg ud at surfe, og ugen efter på ridelejr. Men jeg er ikke hellig, og selvfølgelig ender jeg også med at tage i byen og drikke for mange drinks for at glemme alting.

Det klassiske råd er at finde en ny – men det er vigtigt at man lige lader sig selv heale først. Det er okay at sørge! Noget som man ofte føler at man ikke må i vores hurtige samfund.

“Væk, glemt, videre” mentaliteten er nem – men det ender oftest med at man finder de samme personlighedstyper igen og igen.

Men jeg skal også vende blikket indad.

Jeg mediterer og prøver at finde ud af, hvilken kærlighedsrelation der er vigtig for mig. Problemet har også været at når mænd har spurgt, hvad det er, jeg søger, så har jeg ikke altid vidst, hvad jeg skulle svare. Nu siger jeg straight away at jeg søger en soul mate.

Hjertesorg er svært, men at leve med frygt er endnu værre. Husk at ingen har ret til at styre dine følelser så meget, at det ødelægger din hverdag.

Fortæl, hvad du føler, og hvis det er for meget for personen, kan du relativt hurtigt komme videre, inden du bliver alt for investeret i forholdet. Anerkend at det er svært, gør noget godt for dig selv – og se på dine mønstre.

I stedet for at torturere dig selv med en fantasi, der – desværre – nok aldrig bliver til andet.

Læs også