Par - orgasme
Kærlighed og sex

Hvor godt kender du din orgasme?

17. januar 2012
Onsdag d. 31. maj 2017 (udgivet første gang d. 18. januar 2012) - af Isabella Hindkjær, Foto: Panthermedia
Bliver du i tvivl, om det du mærker, rent faktisk er en orgasme? Så skal du til at udforske dig selv. Der findes nemlig mange typer orgasmer, og de påvirker din krop på vidt forskellige måder.

Bliv ved - lidt hårdere, ja, ja - igen, nej, tilbage! Hmm… De fleste har prøvet at ligge der i sengen og stirre rastløst op i loftet, fordi turen i lagnerne kørte helt af sporet. Irriteret og forvirret, fordi du har brugt tid - og måske endda penge - på at forkæle dig selv med en dejlig og fræk aften, der blev en skuffelse. Eller også ligger der en mand ved siden af, som blot er endnu mere forvirret end dig. Kvindens orgasme er ikke altid så simpel, som vi kunne ønske os.

- Der er mange kvinder, der bliver frustrerede, når de føler, at de nu absolut skal have den g-punktsorgasme. Lykkes det ikke, bliver vi irriterede og uforstående, hvilket bare bringer os endnu længere væk fra nydelsen, og på den måde bliver det nemt til en ond cirkel, siger Katrine Berling, der er sexolog med speciale i kvindens orgasme.

 

Orgasme - øvelse skal være sjov

Er din partner i vildrede over, hvordan han bedst tilfredsstiller dig, kan det skyldes, at mange af os slet ikke kender os selv så godt, som vi tror. Ofte ved vi nemlig ikke selv, hvad det er, vi vil have.Problemet opstår, hvis vi tvivler på det, vi mærker. Mange tror, at en orgasme skal føles på en bestemt måde, og nogle kvinder er ikke klar over, hvad det faktisk er de oplever, fordi de tror, det skal være noget andet, end det faktisk er. I virkeligheden føles alle orgasmer forskelligt, siger Katrine Berling.

Derfor kan det være en god idé, at du giver dig mulighed for at finde ud af, hvad din krop er i stand til. Ifølge Katrine Berling kan man nemlig blive overrasket over, hvor mange nye oplevelser der ligger og venter, hvis man begynder at udforske kroppen.

- Hvis man ikke ved, at noget eksisterer, kan man jo heller ikke øve sig. Sex er ikke noget, vi bare er født til at være gode til. Det er noget, vi arbejder på ved at lære vores krop at kende og finde ud af, hvad den kan. Nogle har lettere ved det end andre, men øvelsen skal under alle omstændigheder være sjov, siger hun og understreger, at du ikke skal blive alt for optaget af resultatet af dine anstrengelser.

- Det er vigtigt, at man ikke går hen og bliver fuldstændigt fikseret af de forskellige orgasmetyper, men at man bare giver sig hen og mærker på sin krop, hvad der føles dejligt, siger Katrine Berling. Hun guider dig her til de forskellige orgasmer, hvordan de føles - og hvordan du øver dig i at få dem:

 

Klitorisorgasme

Klitorisorgasmen er det, som de fleste kender følelsen af og forbinder med en orgasme. Den bygges typisk op ved, at man bliver ophidset og spænder i kroppen, hvorefter man får en forløsning og en dejligt afslappet følelse i kroppen.

TIP: Øvelse, øvelse og mere øvelse. Kan man ikke få en klitorisorgasme, hænger det typisk sammen med, at man giver op for hurtigt, fordi man tænker noget i stil med: "Jeg kan alligevel ikke" eller "der sker jo ikke noget". Jo mere frustreret eller opgivende man er, jo svære vil det være. Det er ligesom den gang i folkeskolen, da man spillede rundbold. Når man tænkte, at nu skulle bolden bare rammes og flyve af sted, så lykkedes det aldrig, men når man bare gav sig tid til at mærke battet og bevægelsen, ramte man den lige pludselig. Sådan er det også med orgasmen. Du skal være mindre resultatorienteret og nyde selve øvelsen i at lege med dig selv, hvad enten du er alene eller sammen med en mand.

Skedeorgasme

Nogle kvinder siger, at det er umuligt for dem at komme udelukkende ved at have samleje. Den fejl mange begår, når det handler om skeden, er, at de tror, de skal mærke noget, der minder om en klitorisorgasme. Men leder du efter en klitorisorgasme oppe i skeden, kommer du til at lede længe, for den findes ikke.

En skedeorgasme er en langt dybere følelse, der ofte føles som flere bølger af nydelse. Den kræver, at man er fuldstændig afslappet, og ofte er der brug for længere tids penetration, fordi du skal give dig hen og være fuldstændig åben. Ens partner skal altså typisk penetrere i et stykke tid, så sådan et samleje på syv minutter vil sjældent være nok.

TIP: Less is more. Mange kvinder klager over, at de ikke rigtig kan mærke sig selv i skeden, men ofte er det simpelthen fordi, vi er vant til at blive overstimuleret med alverdens vibratorer og lignende, der i sidste ende mindsker vores følsomhed. Samtidig ligger mange kvinder og laver knibeøvelser, hvilket ikke alene får manden til at komme hurtigere, men også forhindrer dig i at være afslappet og mærke kroppen. I virkeligheden handler det om at være mere opmærksom på at mærke skeden med fine, bløde vibrationer. Gør man det, kan alle få åbnet op for den sensitivitet, der gør det muligt at få en skedeorgasme.

G-punktsorgasme

G-punktet er navnet på et lille område, der sidder lige ved skedeindgangen. Området er på størrelse med en to-krone og føles rillet, når du rører ved det. Hvor let man har ved at få en g-punktsorgasme varierer utrolig meget fra kvinde til kvinde - nogle har rigtig svært ved det, og andre skal bare røres ganske lidt, før de får en orgasme. Fælles for alle er, at g-punktet bliver stimuleret ved meget rolig og forsigtigt berøring. Orgasmen er typisk meget dyb og følelsesmæssigt overvældende og kan endda få nogle kvinder til at græde.

TIP: For at finde g-punktets placering, kan du stikke en finger op i skeden til omkring det første kno. Sidder du på hug i ophidset tilstand, vil du også kunne vise din mand punktet, der ligner en lille mandelformet ting. Når du ved, hvor dit g-punkt sidder, er det vigtigste, at du undgår at spænde i kroppen. I stedet for at klemme sammen, skal du fokusere på at være så åben, som muligt, da g-punktet vækkes til live ved følsomhed og kærlighed.

Bryst- og helkropsorgasmer

Bruger du tid på at stimulere brystvorten og området omkring, kan du opnå en såkaldt brystorgasme. En brystorgasme føles som om, hjertet åbner sig og energien strømmer ud i kroppen.

Du kan med berøringer over hele kroppen også øve dig i at få en helkropsorgasme, hvor du simpelthen mærker orgasmen som en følelse overalt i kroppen. Igen er det meget forskelligt fra kvinde til kvinde, hvor meget øvelse, der skal til - nogle opnår orgasmen første gang, de prøver det, og andre skal øve sig i et godt stykke tid. Men uanset om du er alene eller sammen med din partner, er det utroligt vigtigt, at træner dig selv i at være rigtigt til stedet i kroppen. Alt for ofte sker det, at vi egentlig ikke mærker vores krop, fordi vi har vænnet os til at være alt for meget i hovedet på grund af porno eller store, vilde fantasier. Det er ikke fordi, der er noget galt i det, men det kan få os til at lægge afstand til vores krop, og så kan vi ikke mærke alle de små, fine ting, der sker i den.

TIP: Både bryst- og helkropsorgasmer kræver lang tids stimulation, omkring en halv time, så et par minutters forspil vil ikke være nok. Det er også vigtigt, at du er meget afslappet. Åndedrættet er vigtigt. Fokusér på at have en rolig vejrtrækning, så du åbner op og giver plads til, at energien kan cirkulere.

Læs også: Kom af med din kærlighedsbagageLæs også: Er du blevet forladt? Få gode råd til at komme videre