https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/egangsbilleder-2013/maj/forhold-p.jpg
Kærlighed og sex

Holder vores forhold? De 4 vigtigste ting der spiller ind.

20. maj 2013
af Maria Jönsson Bebe, Q.dk
Intet er så skønt som at have fundet den eneste ene. Derfor er der heller ikke noget så angstfremprovokerende, som hvis den skulle forsvinde igen. Derfor spørger mange sig selv om, hvorvidt deres forhold mon kan holde distancen.

Intet er så skønt som at have fundet den eneste ene - og at opleve at kærligheden bliver gengældt. Derfor er der heller ikke noget så angstfremprovokerende, som tanken om, at al' den lykke skulle forsvinde igen. Af selv samme årsag spørger mange sig selv om, hvorvidt deres forhold mon kan holde distancen.

5 stensikre tips der får mændene til at falde for dig

Modellen der kan forudsige, om forholdet holder

Nu er der jo ingen, i hvert fald endegyldigt bevist, der kan forudsige fremtiden, men ifølge en artikel på det amerikanske website psychologytoday.com, er der dog alligevel nogle tegn undervejs, der kan give en ret klar ide om, hvorvidt forholdet er af den vedvarende slags.

Og modellen der hedder Rusbult's Investment Model, har faktisk vist sig at være særdeles præcis i sine forudsigelser om, hvorvidt et forhold kan holde eller ej. Over flere perioder har den teoretiske model, der er opfundet af psykolog og sociolog Caryl Rusbult, vist, at den meget præcist kan forudse et forholds overlevelsesmuligheder. Modellen virker ideelt i en tidsramme fra syv til 18 måneder, men sågar op til 15 år har Rusbult's Investment Model vist sig duelig i sine forudsigelser.

Læs her hvor længe et gennemsnitsknaldet varer

De fire vigtigste faktorer

Modellen er baseret på fire faktorer; tilfredshed, størrelsen af investering, alternativernes kvalitet og graden af engagement.

Tilfredshed afspejles i, hvordan individet oplever de positive oplevelser kontra de negative i forholdet, og for at forholdet skal have en chance, skal de positive oplevelser naturligvis veje tungest.

Størrelsen af investering refererer til hvor meget eller hvor lidt parterne ville føle, at de mistede, hvis de gik fra hinanden. Jo mere der er på spil, des større føles investeringen i den anden, og dermed er man mindre tilbøjelig til at opgive let og uden kamp.

Alternativernes kvalitet betyder, om de alternativer til det nuværende forhold der er, er mere værd at satse på, og hvis man ikke satser udadtil, er det fordi, at man er så tilfreds med det man har, at det ikke giver mening at investere andre steder.

Og slutteligt graden af engagement blandt parrene, altså hvor opsat de reelt er på, at forholdet skal vedvare, og hvor meget de dermed vil engagere sig i forholdet.

Det er altså samspillet mellem disse fire faktorer, der er afgørende for, om et givent forhold kan overleve den indledende forelskelse og stå distancen, og derfor er det vigtigt, når man prøver at gennemgå de fire faktorer på sit eget forhold, at man er helt ærlig omkring forholdende og ikke forsøger at tegne et for rosenrødt billede af realiteterne.

Kærlig kommunikation er nøglen

Ph.D. Sean M. Horan fortæller på psychologytoday.com, at hans forskning har vist, at hyppig og kærlig kommunikation mellem parterne, og hvor begge giver og modtager de varme ord, har en meget høj grad af tilfredshed på flere at faktorerne fra Rusbult's model. Det spiller simpelthen ind på begge parters engagement og tilfredshed, når man er positiv overfor hinanden. Derfor er en af nøglerne til et succesfuldt forhold en kærlig og anderkendende kommunikationsform.

Du kan læse mere om Cay Rusbult's Investment Model her

Læs også