Bryster
Kærlighed og sex

Har du rørt ved dine bryster i dag?

10. august 2022
Af Julie Jeune
Vores bryster har flere funktioner og mere potentiale, end de fleste af os er klar over. De har brug for, at vi passer og plejer dem og forstår, at deres funktion rækker langt ud over at amme vores nyfødte og glæde vores partner, skriver sexolog og parterapeut Julie Jeune.

Dine bryster er dine, men hvordan er dit forhold til dem?

Vores bryster er en vigtig del af vores kvindekrop og identitet, de er forbundet med vores kønsorganer, de er erogene zoner, og de spiller en rolle i vores hormonelle velvære.

Mange af os har desværre et dårligt eller fremmedgjort forhold til vores bryster.

Ofte fordi vi ikke synes de er flotte, eller fordi vi føler, de tilhører nogle andre, manden, børnene eller idéen om den perfekte seksuelle kvinde.

Når vi ikke tænker på og behandler vores bryster med kærlighed, mister vi forbundetheden med dem.

Vores kvindekrop har brug for stor omsorg, for samtiden har seksualiseret vores naturlige krop, og overalt bliver vi mødt med uvirkelige kropsidealer, som lægger et stort pres på den enkelte kvinde.

Antallet af kvinder, der får brystforstørrende operationer, er kraftigt stigende, også ned i en helt ung alder.

Nogle kvinder har så lidt følelse i og kontakt til deres bryster, at de ikke kan lide, at de bliver rørt, og nogle har ikke lyst til, at deres partner ser deres bryster.

Kære kvinde, dette er en invitation til at prøve at glemme de ydre idealer og faktisk begynde at interessere dig for dine bryster, mærke dem og forbinde dig med dem, så du kan elske og ære dem.

Et godt sted at starte er at undersøge dit faktiske forhold til dine bryster.

Lav en aftale med en veninde eller flere, hvor I fortæller hinanden jeres brysters historie. Har der været møder eller oplevelser, der har farvet dit forhold til dine bryster positivt eller negativt?

Det er i sig selv ­meget healende at dele ens brysters historie med andre kvinder.

Dernæst skal de have regelmæssig, gerne daglig, kærlighed og opmærksomhed. Det vigtigste er at massere dem.

Du skal ikke ælte, men med flad hånd stryge og massere rundt i cirkler på både brystvorterne og hele brystet.

Ud over at det forbinder dig til dine bryster og øger deres følsomhed, stimulerer du også blodcirkulationen i dem, affaldsstoffer, der sidder i det fine lymfesystem, kan blive udskilt, og huden og vævet bliver sundere og stærkere.

Sidst men ikke mindst stimulerer massage af vores brystvorter, produktionen af både det kvindelige kønshormon østrogen og ”kærlighedshormonet” oxytocin.

Hvis du har lyst til og mod på at smide bh’en, styrker du også dine brysters sundhed, fordi det øger blodcirkulationen og aktiverer brystets naturlige støttevæv.

Kærtegn dine nøgne bryster og lad solen, havet og vinden, gøre det samme. Alt dette er med til at gøre dem sundere, flottere og mere sanselige.

Læs også