Dårlig sex æder din sexlyst
Kærlighed og sex

Derfor skal du ikke have sex, når du (virkelig) ikke har lyst

20. juli 2022
Af Sara Skaarup
Ja, det sker faktisk ret ofte, lyder det fra sexolog Sara Skaarup.

Findes der nogen, der har sex, uden at de har lyst, spørger du måske undrende. Det kan jeg – desværre – lige love dig.

Både forskning og kvinderne i min sexologiske praksis fortæller, at netop dette er sagen for rigtig mange heteroseksuelle kvinder.

Mange af os går i seng med vores partner for husfredens skyld, fordi vi synes, vi skylder ham det, eller fordi han ellers bliver sur.

Ingen af de grunde er gode grunde. Forstå mig ret. Der er ikke noget galt med at give sex som gave – medmindre man har decideret ulyst.

Hvis man f.eks. har penetrationssex uden at være våd, vil det gøre fysisk ondt. Oplevelsen vil lejre sig i kroppen som en fysisk erindring om sex som noget ubehageligt.

Med det indtryk i kroppen vil kroppen vægre sig mod at komme samme sted hen næste gang. Der bliver længere til at få spontan lyst næste gang, fordi sidste oplevelse blev forbundet med noget urart fremfor noget dejligt.

Og hvis man går i seng med sin partner mange gange uden at være ordentligt tændt, ja, så vil sexlysten dale over tid.

Kort sagt: dårlig sex æder din sexlyst.

Der findes imidlertid mange grader af lyst og niveauer af tænding, det er ikke enten/eller. Er man sprittændt, skal man selvfølgelig bare have sex.

Han man vitterlig ikke lyst og oplever lede ved tanken, så skal man lade være. Imellem de to poler er der dog en slags neutralområde med forskellige stadier imellem det at være totalt klar til sex og fuldstændigt lukket for det.

Måske går det fra “lidt lyst” til “måske lyst, men træt” til “orker næsten ikke, men så pyt da”.

Derfor er det vigtigt, kvinder kan skelne mellem egen lyst, ulyst og neutral-tilstand, og at hun handler ud fra det lystniveau, hun mærker, ikke på trods af det.

Fra neutraltilstanden kan man sige både ja og nej. Man kan foreslå noget andet end penetrationssex – måske har man ikke lyst til samleje, men vil gerne have oralsex eller give/modtage en orgasme med hånden.

Ideelt skal der ingenting op i vagina, før kvinden er fuldkommen klar og fysisk tændt. Uanset hvor lang til det tager.

Den slags samlejer vil aktivere dit belønningssystem i hjernen, så du lærer: Det her er dejligt, det vil jeg gerne gøre igen.

Læs også