Hanne Rømer
Kærlighed og sex

Hanne fandt kærligheden på ny: "Det kom bag på mig, at det erotisk er så nydelsesfuldt"

21. marts 2019
af Birgitte Bartholdy, redigeret til web af Katja Ottosson
Foto: Claus Peuckert
Efter næsten to årtier som single gik jazz­musikeren Hanne Rømer til et 50 års-studenter­jubilæum og blev forelsket med et brag. Her fortæller hun om at være en del af et parforhold igen i en sen alder - og om den erotiske digtsamling, hun skrev i tiden efter.

Musikeren og komponisten Hanne Rømer havde aldrig drømt om, at hun ville finde den store kærlighed i en alder af 69. Men det har hun gjort.

– Jeg synes jo endda, det er en af mine største forelskelser, hvis ikke den største. Jeg har aldrig prøvet noget lignende, siger hun strålende glad.

LÆS OGSÅ: To kvinder fandt kærligheden igen: Her er vores erfaringer

Da hun mødte sin nuværende kæreste, Steen, havde hun ikke været i et længere forhold i 17 år. Nu har kærligheden og det erotiske liv, som forholdet har ført med sig, fået hende til at skrive en digtsamling, ”Erotiske anslag – sommeren 2018”, om alt den glæde og forelskelse, hun oplever.

– Jeg håber, at den kan inspirere andre og minde alle os i min aldersklasse om, at det aldrig er for sent. Jeg føler fuldstændig lige så stærkt, som da jeg var ung.

Og hun har ellers ikke været i træning længe med at elske en mand. I 2001 døde hendes daværende kæreste af lungekræft, og efter det kom der aldrig rigtigt gang i hendes kærlighedsliv igen.

– Men det var nu heller ikke sådan, at jeg gik rundt og savnede nogen i alle de år. Hvis ikke det skete på en naturlig måde, ved at nogen kom forbi, så var det lige meget, sådan havde jeg det. Jeg har haft det godt med at bo alene i mit vidunderlige gamle hus fra 1744 i Aabenraa, hvor jeg har haft mange gæster. Desuden har jeg indtil sidste år haft et spændende og krævende arbejdsliv som efterskolelærer, musiker og korleder. Det fyldte rigtig meget og tog alle mine kræfter.

Hanne har været gift tre gange og derudover levet i tre forskellige papirløse forhold og fået to dejlige døtre undervejs. Det var først, da hun sidste år skar ned på de musikalske aktiviteter og fik mere tid til sig selv, at hun virkelig begyndte at savne at have en kæreste. En overgang overvejede hun at gå på jagt på en datingside, som mange andre gjorde, men det ville være en udfordring, hvor hun skulle sætte sig ind i nye spilleregler.

Og så kom skæbnen hende heldigvis i forkøbet.

Hanne Rømer

Hanne Rømers erotiske digtsamling er en hyldest til den sene kærlighed og skrevet de morgener, hun vågnede fortumlet af forelskelse.

Flirt i luften

Da hun mødte op til sit 50 års-studenterjubilæum på Amager i sommer, ventede kærligheden nemlig på hende i form af en tidligere klassekammerat.

LÆS OGSÅ: Luk op for kærlighed - sats noget mere

Hanne blev matematisk student fra Sankt Annæ Gymnasium i København i 1968.

– Og vi havde ikke mødtes siden 25-års jubilæet. Det er måske grunden til, at Steen og jeg ikke umiddelbart kunne huske ret meget om hinanden, da vi hilste på hinanden ved festen. Men han kunne dog huske, at jeg var hende, der sad og spillede guitar på vej til Bornholm, da vi skulle på lejrskole.

Med det samme var der flirt i luften. Nok til, at Hanne fik spurgt, om Steen var single. Det var han. Et udsagn, der blev yderligere understreget af, at Steen, da det blev hans tur til at fortælle om sit liv, valgte at læse sin datingprofil op.

– Jeg syntes, det var humoristisk og virkelig modigt gjort, og det, han sagde, talte til mig. Jeg hæftede mig ved, at han også var glad for Italien, og at han talte om at forkæle hinanden. Han ville gerne have lov til at være mand og var på udkig efter en rigtig kvinde.

Det gjorde altsammen Hanne nysgerrig. Tre dage efter festen sendte hun Steen en sms og spurgte, om de skulle mødes.

– Det værste, der kunne ske, var, at han afviste mig, men det gjorde han ikke. Han ville gerne mødes. Jeg havde forestillet mig, at vi skulle have en date på neutral grund. Men han ville hellere besøge mig i Aabenraa, og det havde jeg ikke noget imod, trods alt var han jo ikke en fremmed. Vi skulle nok finde på noget at snakke om.

Vild oplevelse

Lidt rammer ville hun dog gerne have omkring deres første møde. Hun spurgte en veninde til råds og fik anbefalet, at de skulle forberede tre spørgsmål hver. Steen foreslog også, at de spillede musik for hinanden.

– Jeg var nervøs, men på den anden side tryg ved, at jeg kendte ham fra tidligere. Og jeg har et stort hus. Det behøvede ikke at ende med sex den første aften, for jeg kunne bare lægge ham op i et gæsteværelse. Det endte jeg også med at gøre, men jeg lå der også. Aftenen forløb rigtig godt, og tiltrækningen var så stor, at vores kroppe til sidst tog over. Det var en ret vild oplevelse for mig at have sex for første gang i 10 år.

Besøget i Aabenraa blev efterfulgt af, at de udvekslede et hav af sms’er, og så mødtes de igen i hans sommerhus.

– Der brændte jeg fuldstændig varm på hans blanding af at være en professortype og en gadedreng. Jeg fandt ud af, at vi fungerer godt sammen på mange planer, både det erotiske og det psykiske. Når vi ikke var sammen, vågnede jeg tidligt om morgenen, fortumlet af forelskelse og kunne ikke sove, og så satte jeg mig til at skrive de digte, der endte med at blive til min digtsamling.

LÆS OGSÅ: Parterapeuten: Din partner SKAL være nr. 1

Siden har forholdet udviklet sig yderligere. På et tidspunkt var han i Italien og savnede hende, og så tog hun spontant ned til ham i en uge.

– Det er kommet fuldstændig bag på mig, at jeg er så overvældet i min alder, og at det også erotisk er så nydelsesfuldt og livgivende. Jeg siger tåbelige ting, som jeg godt er klar over lyder tosset, men samtidig kan jeg ikke lade være. Jeg havde aldrig forestillet mig, at jeg ville få det sådan igen.

Tidligere skrev hun sange til sine kærester, nu er det altså digte. Forelskede, rundtossede, stærkt erotiske digte.

– Forelskelser har altid sat strøm til min kreativitet, og det er i særdeleshed sket i dette tilfælde. Jeg har fået en masse ny energi. Om morgenen, når jeg laver morgengymnastik, har jeg pludselig overskud til at danse.

Tiden skal udnyttes

Selvfølgelig spiller det en rolle, at de begge er omkring de 70, siger hun.

– Det ville være dumt at påstå andet. Følelserne er de samme, men der er stor forskel på, hvilke drømme man kan have sammen som ung og så i vores alder. Vi skal jo ikke stifte familie og have børn sammen. Vi har heller ikke noget, vi skal bevise professionelt længere. For et par måneder siden sagde Steen: Hvis vi er heldige, kan vi få 10 gode år sammen. Og så grinede vi ad det, fordi alder tit føles absurd. Vi er godt klar over, at vi står på støvets rand og skal sørge for at udnytte tiden godt.

Hanne har diabetes 1 og har ingen milt, ingen bugspytkirtel, ingen tolvfingertarm og ingen galdeblære – alt det fik hun fjernet i forbindelse med sygdom for fire år siden.

– Jeg lever fint med mine skavanker, men det er klart, at helbredet betyder noget for, hvad vi kan sammen. I vores alder handler det også om at være god til at vise hensyn og omtanke. På den måde er det en fordel, at vi er det samme sted i livet.

En vovet ung pige

Selv om hun er bevidst om sin høje alder, spøger hendes for længst afdøde mor sjovt nok også i hendes bevidsthed og får hende samtidig til at føle sig som en ung pige, der har kastet sig ud i noget meget vovet.

– Er det ikke skørt? Min mor var meget religiøs og opdrog mig til, at en graviditet uden for ægteskab var en katastrofe, og at mænd nok ikke ville mig det godt. Vi skulle passe på ægteskabssvindlere! Ved min første skilsmisse stod hun uden for mit hus og græd og sørgede mere, end jeg selv gjorde. Det er kommet bag på mig, at hun kan blive ved med at dukke op i mit hoved og løfte en moraliserende pegefinger ad, hvad jeg gør.

Bortset fra det ser hun ikke den bagage, de har med fra tidligere forhold, som et problem, siger hun.

– Tværtimod giver det os et stort bundt af erfaringer, vi kan trække på.

Det største problem lige nu er, at Steen bor i København, og Hanne bor i Aabenraa. De sidste mange måneder har de rejst meget frem og tilbage, og der har været mange pauser, hvor de ikke har set hinanden.

– Fordelen er, at man når at savne hinanden rigtig meget og ikke bliver træt af den anden. Men vi planlægger da at flytte sammen, for det er sjovere også at have en hverdag sammen. Det passer også godt sammen med, at jeg gerne vil tættere på mine døtre og to børnebørn i København. Jeg har tænkt mig at gå hundrede procent ind i dette forhold og tilbringe resten af min tid sammen med Steen.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200_0.jpg

Læs også