https://imgix.femina.dk/media/article/tema-parterapeut-primaer.jpg
Kærlighed og sex

Parterapeuten: Din partner SKAL være nr. 1

15. juni 2015
af SØNDAG, redigeret af Louise Aarkrog, webredaktionen
Relationer vedligeholdes ikke af sig selv, siger parterapeut Gitte Sander til SØNDAG.

Relationer holdes ikke ved lige af sig selv

– Hvis man gerne vil satse på den partner, man er sammen med, og arbejde for at gøre parforholdet langvarigt eller måske evigt, er der nogle ting, man skal gøre sig klart. Relationer vedligeholdes ikke af sig selv. Det ved man godt, hvis det f.eks. handler om venner, men når det kommer til partnere, har vi en tendens til at tage hinanden for givet og tro, at hvis den anden én gang har sagt: »jeg elsker dig for evigt«, så kommer resten af sig selv. Det gør det ikke, fastslår parterapeut Gitte Sander til SØNDAG.

Sognepræst: Den eneste ene findes ikke! Læs hvorfor her

”Jeg vil købe dig”

– I nyere tid er der opstået en slags »forbrugermentalitet« omkring parforholdet. Nogle går til det at være i parforhold på samme måde, som når de skal købe en ny bil, og skriver dating-profiler om, hvad det kommende parforhold skal levere, eller hvad den kommende partner skal diske op med, for at »jeg vil købe dig«.

– Den tilgang kan blive grunden til, at forholdet ikke holder, for selv om det altid er en fordel at være god til at udtrykke sig og fortælle, hvad man selv har behov for eller længes efter, handler langvarige, lykkelige parforhold i langt højere grad om at tåle partnerens forskellighed fra én selv, bevare sin loyalitet og at blive ved med at gøre en indsats for hinanden og holde fokus på »vi« og »os to«.

Læs om Alice og Hans der mener de er hinandens eneste ene

Skal føle sig ”følt”

– Det handler altså om at sætte partneren ind som første prioritet foran arbejde, venner og familie. For den sags skyld også ind foran børnene, for et barn har behov for at se, at mor og far er glade og elsker hinanden. For at være i et langvarigt forhold kræver det både, at man føler sig tryg, og at der bliver ved med at komme noget, der er nyt og spændende for én. Det gælder om at skabe et miljø, hvor man kan regne med hinanden, og hvor man igen og igen kan mødes med hinanden og føle sig bedre tilpas efter mødet, fordi den anden har været opmærksomt til stede – at vi »føler os følt« af den anden. Så kan vi slappe af og føle os trygge, og det er en forudsætning for, at vi kan begynde at være mere kreative, have god sex og foretage os nye og spændende ting sammen.

Læs også