Kvinde med hjerte - kærlighed
Kærlighed og sex

Luk op for kærlighed - sats noget mere

20. september 2017
af Gitte Jørgensen
modelfoto: Panthermedia
Kærlighed - er det noget, du går og venter på sker? Vil du gerne have en kæreste? Så gælder det om at lære at gribe de chancer, der opstår i nuet. De små øjeblikke, der ser ubetydelige ud, men som kan være livsforandrende. Få tankevækkende råd fra en parterapeut her.

Hvis jeg skal give kvinder, der ønsker at finde en partner, et godt råd om kærlighed, er det, at de skal satse noget mere. Tage flere chancer og træde ind i en anden rolle, end de plejer.

Sådan lægger parterapeut Katrine Axholm ud. I sin konsultation møder hun mange kvinder, der er midt i eller lidt over midten af livet, og som er blevet skilt og nu ønsker et nyt parforhold. Men det er ikke sikkert, at det er så enkelt endda. For kvinderne har ofte et udgangspunkt og en erfaring, der er meget anderledes end det, de nu længes efter.

Læs også: Otte tips til at finde kærlighed

– Jeg møder kvinder, der har stor livserfaring, et længerevarende forhold bag sig, børn, der er flyttet hjemmefra, og nu vil de gerne have et kærlighedsforhold, der er alt andet end det, de kom fra. Kvinderne har typisk haft den klassiske rolle i deres parforhold. Manden har skaffet de fleste af pengene, og hun har sørget for børn og familie, men når børnene ikke er hjemme mere, hvad er der så tilbage?

- Så føler de, at deres ægteskab er blevet mere venskab end kærlighed. I den generation, der er i 50’erne og 60’erne, føler man sig ofte fanget i en rolle, og det er den, kvinderne går fra. De vil ikke længere være hausfrau, de vil også være kæreste og elskerinde, fortæller Katrine Axholm.

Vil du kærlighed - så hop ud af din rolle

Et centralt budskab for Katrine Axholm er, at både kvinder og mænd skal være meget varsomme med ikke at tage den samme rolle på sig, som de havde i deres tidligere ægteskab.

– Som jeg oplever det, kommer alle på den ene eller anden måde til at tage straffen for den fortid, de har levet i. Vi bliver ved med at se det, vi er vant til. Er vi f.eks. vant til at blive svigtet, vil vi se efter svigt. Er vi ikke vant til at tage vores egne behov alvorligt, vi vil ofte fortsætte med det, fordi det er det mønster, vi kender til.

Sats mere

– Hvis du vil ud og finde en ny kæreste, skal du turde satse noget mere, og du skal kigge på nuet med friske øjne. Hvis du vil opleve et nyt slags kærlighedsforhold, må du begynde med at lave din fortælling om mænd om. Hvis du har en dårlig erfaring med, at mænd svigter eller ikke holder aftaler, må du sige til dig selv, at det er fortid. Det er ikke din nutid, og nutiden skal have en chance, forklarer Katrine Axholm og kommer med et eksempel:

– Hvis man kommer fra et forhold, hvor man ikke har følt sig værdsat, og hvor man har været mere hausfrau end kæreste og elskerinde, skal man være rigtig vaks ved havelågen for ikke at glide ind i den samme rolle, når man møder en ny partner. For de roller, vi har, er nogle, vi selv påtager os.

Her finder du fine citater om kærlighed

- Det kan være, at du kommer hjem til hans lejlighed og begynder at rydde op, eller du siger ”Det kan jeg da lige ordne”, hvis han ikke kan finde på en fødselsdagsgave. Vi kommer ofte til at gøre det, vi kender til, men på et tidspunkt ender vi i samme situation som sidst, hvor vi bliver trætte af ham den kedelige og initiativløse, der sidder i seniorstolen. De roller, vi har, handler altid om os selv. Og hvis man gerne vil gribe ud efter kærligheden og opleve noget nyt, må man begynde med selv at give sig nye roller.

Hvordan gør man så det?

– Det gør man ved at være tydelig, stille krav og være tro mod sig selv og det, der er vigtigt for en selv. Jeg har en klient, der har været sammen med en mand i tre-fire år, og de har ofte været i Berlin, fordi han elsker byen. Men det viser sig, at kvinden faktisk ikke kan fordrage Berlin, men hun har ikke sagt det til ham. Det kan blive rigtigt svært at blive glad i sådant et forhold, hvis man ikke siger, hvad man har lyst til, og hvad der betyder noget for en selv. Så vejen frem er at være tydelig med, hvad man selv ønsker og vil, lyder det tankevækkende fra parterapeut Katrine Axholm.

Obs. Hele temaet "Luk op for kærligheden" kan læses i SØNDAG uge 38.

Læs også