https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/egangsbilleder-2013/november/2013-46-sexsualitet-p.jpg
Kærlighed og sex

Fri Seksualitet hitter

12. november 2013
af Gitte Holm
Foto: Shutterstock
Det vil i højere grad være acceptabelt at være til det ene eller det andet – eller at skifte mellem flere retninger. Læs her hvordan unge idag har det med deres seksualitet.

Homoseksualitet, heteroseksualitet og biseksualitet vil i fremtiden blive mindre vigtigt. Fremtidens unge går mindre op i seksuelle prædikater end vi hidtil har været vant til, og det vil i højere grad være acceptabelt at være til det ene eller det andet - eller at skifte mellem flere retninger.

- De unge i dag går generelt meget mindre op i seksuel orientering end det tidligere har været tilfældet. Homo, bi eller hetero - who cares! Det er slet ikke vigtigt, at der er et prædikat på. Jeg oplever også blandt mange yngre mennesker en stigende tolerance over for mennesker, der har sex med eget køn eller bare har lyst til at eksperimentere, siger sexolog Sara Skaarup.

> Dansker står bag sexbibel for unge - læs mere om bogen og se billeder derfra på Q.dk

Sexologer til alle

I mange af livets henseender, har der hidtil ikke været taget højde for de seksualiteter, der falder uden for normen, men det er også ved at ændre sig. Bjorn Dotzauer, der for få måneder siden er blevet uddannet til sexolog, har valgt at specialisere sig i "mænd der har sex med mænd" - uanset, om det er homoseksuelle, biseksuelle, transseksuelle eller heteroseksuelle, der blot ønsker at eksperimentere. Den mulighed har været svær at opstøve førhen.

- Jeg er aldrig selv stødt på andre, der har samme fokusområde som jeg, men jeg oplever, at der er et behov for det. Flere af mine klienter fortæller, at de har savnet en sexolog, der kan sætte sig ind i, hvad det vil sige at være i deres miljø, og fordi jeg selv befinder mig i et homoseksuelt miljø, kan jeg gå direkte til sagens kerne, i stedet for, at klienten skal forklare sexologen, hvad det går ud på. Jeg har også selv savnet en rollemodel førhen, men jeg føler nu, at det generelt bliver mere acceptabelt at have en seksualitet, der skiller sig ud fra normen, siger sexolog Bjorn Dotzauer.

> Sådan har bøsserne sex og det kan du lære af dem - Se hvordan på Q.dk

Fri seksualitet hitter

For 50 år siden var homoseksualitet og andre ikke-heteroseksuelle retninger så godt som bandlyst. Og havde man et behov, der lå uden for normen, var det ikke noget man talte om. De seneste år har dette ændret sig markant. Blandt andet i filmens verden.

- Mange af de gamle normer omkring rigtigt og forkeret, normalt og unormalt falder i disse år. Personlig frihed er i fokus, og mangfoldigheden kommer i kølvandet herpå. Det voksende åbensind er en naturlig reaktion på, at bl.a. homoseksuelle har fået flere rettigheder, men på samme tid er homoseksualitet også blevet mere synligt i den offentlige debat og i mediebilledet. Homoseksualitet hitter ligefrem med film som Brokeback Mountain og senest Blue is the Warmest Colour, der snart har premiere herhjemme om to pigers affære, siger Sara Skaarup, der ligesom Bjorn Dotzauer hilser den voksende mangfoldighed velkommen.

> Se det store tema om porno til kvinder på Q.dk

Læs også