Nogle kvinder har forhold til flere mænd på én gang og er såkaldt polyamorøse.
Kærlighed og sex

Flere mænd ad gangen? Ja tak!

4. februar 2010
af Britt Nørbak
Foto: Heidi Maxmiling Makeup: Anja Maxmiling
Nogle kvinder har forhold til flere mænd på én gang og er såkaldt polyamorøse. Bettina Törpel levede sammen med sit livs kærlighed i 12 år. I seks af årene havde hun også en kæreste ved siden af, og de to samtidige forhold gjorde hende lykkelig.

Flere mænd ad gangen? Ja tak!

- Jeg voksede op i Tyskland, og som studerende boede jeg halvandet år i USA, mens jeg havde en kæreste i Berlin. Vi var enige om, at vi ikke kunne love hinanden noget, men bare stole på, at vores forhold ville udvikle sig i en god retning. Selv om jeg faktisk havde et kæresteforhold i USA, blev min Berlinkæreste og jeg alligevel sammen i adskillige år. Jeg kunne mærke, at det var rigtigt at gøre, hvad jeg havde lyst til, og det fortsatte jeg med, da jeg kom hjem, siger Bettina Törpel, 45.
- Jeg har også haft et monogamt forhold til en mand, men det viste sig, at han faktisk var mig utro! Hvis man lover at være hinanden tro, men så ikke er det, skaber det problemer. De spændinger, der kan opstå i et uafklaret forhold, gør mig nærmest syg. Jeg har behov for at være ærlig og for, at mine partnere er ærlige. Ellers bliver det for belastende.

ORDFORKLARING

Monogami betyder, at man kun har én partner. Bigami er, når én person er gift med to personer og ikke flere. Polygami betyder, at én person er gift med mere end én person. Polyamori bruges om kærlighedsforhold til flere personer, uanset om de deltagende er gift eller ej.

Læs også om hvordan flere mænd kan have indflydelse på et bedre sexliv

Den store kærlighed - og endnu én
Da Bettina stadig boede i Tyskland, mødte hun sit livs store kærlighed. De var kærester i 12 år. - Vi arbejdede på samme arbejdsplads og var rigtig meget sammen. Men så mødte jeg en ny mand på min nye arbejdsplads. Jeg fortalte min store kærlighed, at jeg havde mødt en ny, og at jeg gerne ville være kærester med to mænd, og det var okay med ham. Så de næste seks år havde jeg to kærester, der faktisk lignede hinanden meget. De seks år var de bedste i mit liv.
Efter de seks år stoppede jeg forholdet til min store kærlighed, fordi jeg følte, vi var blevet gode venner, selv om vi ikke var kærester længere ... vi taler stadig sammen hver dag. Forholdet til nummer to ebbede ud, da jeg flyttede til Danmark på grund af nyt arbejde, men jeg har også stadig kontakt med ham, og når vi ses, er vi stadig fysiske, siger Bettina.

Vil ikke vælge fra
Efter et dårligt forhold til en ny mand her i Danmark, fandt Bettina mange venner i København, hvoraf nogle lever polya- morøst og andre biseksuelt, lesbisk eller transkønnet. - Det er et spændende miljø. Jeg vil ikke vælge mænd fra, og jeg betegner ikke mig selv som biseksuel. Jeg er bare meget mangfoldig, åben og nysgerrig.
Uanset hvem jeg indleder et forhold til, er jeg altid ærlig og fortæller om min livsstil. Hvis folk trækker sig, prøver jeg ikke at overtale dem til at indlede noget med mig. For mig er det bedste ved min livsstil, at jeg har det dejligt, når jeg gør, hvad der passer bedst til mine behov. Følelsen af ikke at lade sig indskrænke kan varmt anbefales, siger Bettina.

Se også:
Få et bedre sexliv med tantra-sex

Læs også