Det ville være dejligt, hvis ens sexlyst kom af sig selv gennem hele livet. Men nogle gange så dæmper lysten sig og der går hverdag i forholdet. Heldigvis kan manglende sexlyst afhjælpes. Læs med her og se, hvordan du holder gang i dit sexliv.
Kærlighed og sex

Få sexlysten tilbage!

3. juni 2012
af Malene Fich Weischer
Foto: All Over
Når vi ikke lige går med aktuelle planer om at få børn, falder sexlysten drastisk. Sexologen fortæller, hvad du kan gøre ved det, og hvordan du kan få sexlysten tilbage.

Sådan kan du få sexlysten tilbage

Vi taler og skriver meget om sexlyst - og manglende sexlyst - i disse tider, men skærer man helt ind til benet, så er sexlyst en biologisk betinget reaktion. Det er naturens måde at sørge for, at vi som art husker at reproducere os. Og selvom vi langt fra lever i stenalderen, så er det stadig de gamle instinkter, der ligger bund for den måde, vi agerer på i dag.

Anskuer man sexlyst på den måde, så er det en del nemmere at arbejde med. Sexolog og parterapeut Maj Wismann kommer her med en række typiske årssager til, hvorfor sexlysten kan være i bund - og med en række gode råd til hvordan, du får lysten igen.

Læs også hvordan du kan få sexlysten tilbage med disse 6 tips

Grunde til manglende sexlyst
Er du i en periode i livet, hvor du har lyst til at få (flere) børn? Ja eller nej? Er svaret nej, så vil din sexlyst normalt være forholdsvis lav! Men der kan selvfølgelig også være andre grunde, der spiller ind:

* Måske er du kronisk udmattet, fordi I har små børn i huset, der stjæler al din energi og al din opmærksomhed. - Og som er skyld i, at du selv går i seng (eller dejser om på sofaen) lige så snart, de er faldet i søvn. Hvis det er tilfældet, så vil dine gamle instinkter tænke "hun skal vidst ikke have flere børn lige nu", og så vil din sexlyst nedsættes.

* Måske er der lidt knas i parforholdet? Hvis I nærmest konstant småskændes, har mange konflikter og i det hele taget ikke er særligt tilfredse i jeres forhold, så vil jeres sexlyst med garanti også blive påvirket.

Der kan altså sagtens være flere grunde til den manglende lyst, men helt overordnet vil det altid handle om, at kroppen opfatter den situation, du står i, som en situation hvor det at få børn ikke er aktuelt. Og dermed er der jo ifølge naturens orden ingen grund til at have sex og dermed heller ingen grund til at have lyst til det.

Hvordan får jeg lysten igen?
Heldigvis kan man gøre noget ved den manglende lyst, og det bliver faktisk langt lettere at gøre noget ved problemet, hvis I husker på, hvorfor kroppen reagerer, som den gør.

* Vær sammen om at løse problemet, og tal med hinanden om det. Hvad er det, der ligger til grund for, at lysten er på retur? Det kan være et sårbart emne, så husk at tale pænt og ordentligt med hinanden og husk også, at der altid er logiske grunde til den manglende lyst. Gå sammen på opdagelse og hjælp hinanden med at finde grunden til den nedsatte lyst.

* Den manglende lyst kan også stamme fra, at du simpelthen ikke synes, din partner er sexet længere. Måske har han taget en masse kilo på, måske er han ikke den samme, som da I mødtes - måske har du endda mødt en anden. Også dér er det vigtigt at få sat ord på årsagerne. Det kan selvfølgelig såre din partner, men det virker også sårende, hvis han kan fornemme, at du ikke har lyst til ham mere.

Læs også