one night stand
Kærlighed og sex

Derfor kommer du let til at forelske dig i et one-night stand

4. juli 2018
af Sara Skaarup
Foto: Panthermedia
Det skulle bare være et hurtigt one-night stand, men nu kan du alligevel ikke slippe tanken om ham. Lyder det bekendt? Bare rolig, der er faktisk en helt biologisk forklaring på det.

Døren smækker efter manden, som du mødte i går. I har elsket hele natten, og så snart han er gået, mærker du det: Boblerne i maven og håbet om, at det skal være jer to. Som dagene går, bliver fornemmelsen kun stærkere: Du er forelsket.

Er scenariet realistisk? Ja, det er det faktisk. God sex kan i hvert fald hjælpe en forelskelse på vej – og mere for kvinder end for mænd.

Her forklarer sexolog og journalist Sara Skaarup alt om, hvorfor du somme tider forelsker dig i et one night stand.

Derfor forelsker du dig (måske) i dit one night stand

Mange kvinder, som har haft one-night stands, har erfaring med, hvordan intens fascination kan opstå i kølvandet herpå meget hurtigt. En følelsesmæssig tiltrækning, der ikke nødvendigvis matcher mandens virkelighed, og som kan være ret svær at håndtere.

Selv om vi normalt forbinder forelskelse med følelser, har grunden til, at nogle kvinder bliver forelsket efter et one-night stand, hjemme i biologien. Det handler om oxytocin, det såkaldte tilknytnings- eller kærlighedshormon.

Oxytocin udløses i forbindelse med fødsel og amning, men også under orgasme og ved nærhed og hudkontakt i det hele taget. Oxytocin har den effekt, at det får os til at sænke vores forsvarsværker og stole på andre – og det produceres i meget større mængder hos kvinder end hos mænd.

Forskerne har ikke kortlagt med sikkerhed, hvorfor der er den forskel. Måske fordi det er kvinder, der føder og ammer. Men det gør i hvert fald, at mange kvinder efter vellykket sex er parate til at vise deres partner stor tillid og overgive sig til ham: Hun forelsker sig. Hvis kvinden ovenikøbet har uforløste romantiske drømme og savner en kæreste, har vi en ganske stærk forelskelsesfremmende cocktail.

Se vi på det sådan rent evolutionært, så har den store udløsning af oxytocin nok den funktion at knytte kvinden til manden.

Da urfolket levede på stepperne, havde kvinder brug for en mand til at beskytte sig selv og sit afkom og til at skaffe føde. At viderebringe arten er jo biologiens mål med at tiltrække os hinanden i første omgang.

I dag, hvor prævention er tilgængeligt for alle, kvinder kan klare sig selv og, ligesom mænd, har sex med fremmede blot for nydelsens skyld, er denne her finte fra naturens hånd ikke altid så belejlig.

Men for kvinder, der falder pladask for en mand meget hurtigt, kan det måske være en hjælp at vide, at følelserne med stor sandsynlighed er delvist kemisk sponsorerede.

At føle sig forelsket er ikke nødvendigvis tegn på, at du har mødt den store kærlighed.

Sara Skaarup er sexolog og journalist

Læs også