https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/engangsbilleder-2012/oktober/2012-40-mand-bryster-p.jpg
Kærlighed og sex

Derfor elsker mænd kvinders bryster!

6. oktober 2012
Lørdag d. 6. oktober 2012 - af: Maria Jönsson Bebe, Q.dk
Det kan næsten ikke komme som et chok for nogen at mænd elsker bryster, men hvorfor egentligt? Er det et moder kompleks eller hvad er det ved bryster der er så fascinerende - læs svaret her.

Bryster er stærkt forbundet med feminitet, moderlighed og skønhed, og hos plastikkirurger verden over, er brystforstørrelser konstant blandt de allermest efterspurgte indgreb. Nu er der kommet et interessant videnskabeligt bud på, hvorfor der rent faktisk er så meget fokus på attributterne fra begge køns side.

Få her et indblik i mandens tankegang og hvad han egentligt tænker om dig!

Bryst-fiksering er basale instinkter!

For nyligt udkom bogen: "The chemistry between Us: Love, sex, and the Science of Attraction" hvori de to forfattere, Ph.D. forskeren Larry Young og forfatteren Brian R. Alexander, har taget en videnskabelig tilgang til fænomenet. De to forfattere har tidligere, med stor succes, blogget om emnet på Huffingtonpost.com.

Forfatterne angiver kemien som den største 'synder', når det kommer til heteroseksuelle mænds brystfiksering. Det skyldes først og fremmest et neurokemisk stof, der hedder oxytocin, og som bliver frigivet fra hjernens hypothalamus. Så selvom at samfundet og kulturen også har megen fokus på brysterne, forfatterne nævnet blandt andet Playboy og Hoothers som to eksempler på virksomheder, der har gjort brystfikseringen til en forretning, handler det altså i bund og grund om nogle helt basale instinkter:

"Drenge lærer ikke på legepladsen, at bryster er noget, de bør være interesseret i. Det er ren biologi, og er dybt forankret i vores hjerner", skriver Young og Alexander i deres bog.

Læs også: Det bedste og værste ved parforhold i følge mændene

Vi vil genskabe ren lykke

Oxytocin bevirker, at båndet mellem moder og spædbarn bliver styrket; barnet kan på grund af oxytocin "manipulere" brystet til at producere mælk, og stoffet hjælper moderen til at fokusere al' sin energi og kærlighed over på det lille barn, og gør at hun rent visuelt indprenter sig sit barns ansigtstræk. Så allerede i den tidlige barndom ligger der en idealisering af den tilstand af ren lykke, som eksisterer mellem moder og det spæde barn.

En unaturlig fascination af bryster

På en række områder adskiller mennesket sig markant fra vores med-pattedyr:

"mænd er de eneste pattedyr, der er fascineret af bryster i en seksuel kontekst, og kvinder er de eneste kvindelige pattedyr, hvis bryster bliver større i puberteten, uanfægtet af graviditet" siger Dr. Young

Desuden er mennesket et af de få pattedyr, der dyrker sex, mens de har øjenkontakt. Når en mand rører eller masserer sin kvindelige partners bryster, sættes de samme processer i gang, som når moderen ammer sit spædbarn. Begge parter får derved dybtliggende emotionelle behov dækket, og derved styrkes den stærke følelse af samhørighed.

Øjenkontakten og stimulien af brysterne sætter gang i de samme processer, som ved amningen, hvor der frigives oxytocin og mængden af dopamin øges, og der skabes en association mellem den elskedes ansigt og øjne og følelsen af lyst, hvilket skaber et følelsesmæssigt bånd i kvinders hjerne.

Forfatterne konkluderer, at den "unaturlige" menneskelige seksualitet har udviklet sig til at udnytte urinstinktet, der knytter mor og spædbarn sammen, til at skabe stærke bånd mellem voksne elskende.

Det er altså langt fra 'klamt', når en mand er fascineret af bryster. I stedet er det en: "ubevidst evolutionært instinkt, der får os til at aktivere det stærke tilknytningskredsløb, der kan hjælpe med at skabe et elskeligt, omsorgsfuldt bånd" , slutter de to forfattere af. Med andre ord skal både mænd og kvinder sætte pris på brystfikseringen. Den bringer os faktisk endnu tættere sammen.

Nøgne kvinder viser deres bryster frem - se galleriet her

Kilde: 'The Chemistry between Us: Love, sex, and the Science of Attraction af Larry Young og Brian R. Alexander.

Læs også