https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/engangsbilleder-2012/september/201239aabentforholdp.jpg
Kærlighed og sex

Åbent parforhold - Polyamori

25. september 2012
af Trine Sofie Meinke
Polyamori betyder at man åbent har flere parforhold, men kan det virkelig lade sig gøre at leve lykkeligt i et åbent parforhold? Få sexologens svar her

Utroskab er ofte årsagen til en skilsmisse, men kunne nogle forhold reddes ved at tillade hinanden sex med andre? Q har stillet sexolog Lena Vedel Thinggaard 4 spørgsmål om åbent parforhold og stillet skarpt på polyamori.

Hvem kan leve i et åbent parforhold?

"For de flestes vedkommende vil et åbent (polyamourøst) parforhold ikke fungere, ligesom utroskab heller ikke fungerer i et forhold. F.eks. vil du ikke være lykkelig i et åbent forhold, hvis du føler mindreværd, når din partner viser en anden kvinde opmærksomhed.

Sexologen

Navn: Lena Vedel Thinggaard
Baggrund: Sexolog, coach, psykoterapeut,

For en mindre gruppe vil åbne forhold fungere fint, men det kræver åben dialog, ærlighed og respekt for hinandens grænser. I de fleste åbne parforhold lever man sammen med én person, som man har valgt at dele livet, børnene og huslejen med, og så har man en elsker/elskerinde som sekundær partner."


Er dit forhold baseret på kærlighed og respekt, eller er det tab og vind mentalitet? Læs med her og find ud af hvilket parforhold DU lever i.

Hvordan tackler man følelsesmæssigt et åbent parforhold?

"Mennesker i åbne parforhold bliver lykkelige af at iagttage deres partners kærlighed til andre - i modsætning til konventionelle forhold, hvor det er underforstået, at man ikke har andre forhold. Polyamourøse mennesker er imod denne begrænsning, fordi den gensidige tillid bliver erstattet af forbud og ejerskabsfornemmelse.

De ser tværtimod deres partners "ekstra" forhold som en berigelse, og mange lever efter mottoet: "Hvis du elsker noget, lad det gå. Vender det tilbage, har du ikke mistet det. Vender det ikke tilbage, har du aldrig ejet det"."

Hvad skal man overveje før man kaster sig ud i et åbent parforhold?

"Et åbent parforhold fungerer kun, hvis begge parter indvilliger 100 % i at hylde princippet om flere kærlighedsforhold. Parrene kender ikke til hemmelige elskere, men alligevel er det meget vigtigt for alle involverede at følge de regler, de har sat for parforholdet. Det er derfor vigtigt at kunne overholde aftaler og være ærlig i et åbent parforhold.

Det frarådes at lave aftaler i stil med: "Gør, hvad du vil, bare jeg ikke skal høre om det". I det ligger nemlig, at man ikke kan tåle sandheden og ikke har det godt med den. En partners elsker/ elskerinde skal kunne accepteres som en del af denne partners liv - og ikke kun tolereres."

Er du i tvivl om hvorvidt du har valgt din partner ud fra de rigtige kriterier? Læs de 10 grundlæggende krav som en partner bør opfylde før I tager skridtet videre.

Er et åbent parforhold en måde at undgå skilsmisse på?

"Jeg ser ikke tegn på, at vores relationsmåder går imod en større forandring, men for nogle par kan et åbent forhold være en løsning, og her vil det måske kunne afværge en skilsmisse. For flertallets vedkommende handler det dog om helt andre konflikter i forholdet, hvis et brud truer, f.eks. et dårligt eller mangelfuldt sexliv, utroskab eller dårlig kommunikation med bebrejdelser og kritik. Disse problematikker kan evt. bearbejdes i terapi, og et åbent forhold er bestemt ikke løsningen her.

Når et monogamt parforhold går i stykker, er det jo ikke bevis på, at monogami ikke fungerer. Det samme, mener jeg, gør sig gældende for et åbent forhold. Det er op til det enkelte par at afgøre, hvilken form der virker bedst for dem."

Find mere information om åbne forhold og polyamori

www.dk-sex.dk
www.adam-og-eva.dk

Profesionelle sider, hvor du kan oprette profil og søge efter andre polyamorøse mænd og kvinder : www.sexdating.dk og www.scor.dk

Swingerklubber i Danmark

CitySwingers, København, www.cityswingers.dk
Afrodite Swingerclub, Fyn, www.afroditeclub.dk

Sex med en ny partner, hvordan bliver det godt? Få de bedste råd til hvordan I gør oplevelsen til en fornøjelse for jer begge.

Læs også