par
Kærlighed og sex

3 tegn på at du er i et forhold med en narcissist

5. april 2024
Af Mina Knudsen, kk.no. Oversat af redaktionen
Genrefoto: Unsplash
Bliver kæresten altid jaloux, når du får mere opmærksomhed end vedkommende? Det kan være svært at vide, om man er i et forhold med en narcissist, men disse tre tegn kan lede dig på vej.

Har du hørt om “The Dark Triad” eller “Den mørke triade”? Det er et tema i psykologi, som fokuserer på tre personlighedstræk: narcissisme, machiavellisme og psykopati.

De fleste af os har narcissistiske træk og kan lide at blive beundret af andre. Men for nogle bliver behovet sygeligt og går ud over vores evne til at have nære og gode relationer til andre mennesker.

Så hvad er en narcissistisk personlighedsforstyrrelse egentlig?

- Ganske kort er det en forstyrrelse, som indebærer, at behovet for at blive beundret, spejlet, bekræftet og dyrket af andre bliver så stort, at det styrer ens adfærd, fortæller overlæge og leder af den norske kompetencetjeneste for personlighedspsykiatri, Oyvind Urnes.

Ifølge ham er der tale om en forstyrrelse, når behovet for at blive værdsat og set op til har en negativ påvirkning på menneskerne omkring en.

Men hvordan kan man spotte, at man er i et forhold med en narcissist? Ifølge Huff Post er der tre klare tegn på, at du er i et forhold med en narcissist.

1. De oser af jalousi, når opmærksomheden er rettet mod dig.

Narcissister sætter andre til side for at være i centrum og få alt opmærksomheden. Men de kan også sidde stille på sidelinjen og være dømmende, føle sig misundelig og blive usikker.

- Der er meget bekymring og overfølsomhed, når de ikke får den ekstraordinære opmærksomhed, de tror, de fortjener. Det handler om, at de aldrig føler sig værdsat nok, siger terapeut og forfatter af bogen “Disarming the Narcissist”, Wendy Behary.

2. De suger alt luften ud af rummet.

En narcissist mener, at deres problemer er vigtigere end dine - eller andres, for den sags skyld.

3. De er meget defensive.

De glæder sig sjældent over andre menneskers succes.

- De søger hele tiden bekræftelse, men er også hurtige til at blive defensive og reagere med vrede, når de føler sig truet, siger professor i psykologi ved University of Georgia, Keith Campbell.

Denne artikel udkom oprindeligt på KK.no, som også er ejet af Aller Media. Dette er en oversat og redigeret version.

Læs også