https://imgix.femina.dk/media/article/joe_biden.png
Liv

Joe Bidens liv er en fortælling om tragedier - og om at rejse sig igen

5. november 2020
af Sofie Guldager Larsen og Malin Gaden, kk.no
Foto: Ritzau/Scanpix
Joe Biden står lige nu midt i en intens valgkamp om, hvem der bliver USA's næste præsident. Hvis han ender med at blive valgt, er det ikke kun en lang politisk karriere, han tager med sig ind i Det Hvide Hus, men desværre også en tragisk fortid.

"Hvad kommer der til at ske, Joey? Det går lidt for godt."

Ordene kommer fra Joe Bidens kone Neilia og har forfulgt Joe Biden i mange år efter, fortæller han i et interview til The News Journal.

Alt gik godt i Joe Bidens politiske karriere og på hjemmefronten i starten af 70'erne, så hvad skulle der ske? Neilia forudså nærmest, at der vil ske dem noget forfærdeligt, og desværre fik hun ret.

Den tragiske bilulykke

Joe Biden voksede op i Scranton, Pennsylvania og i 1967 giftede den 25-årige Biden sig med Neilia Hunter, og sammen fik de tre børn: Joseph Robinette "Beau" Biden III, Robert Hunter og Naomi Christina.

På dette tidspunkt arbejdede Biden i et advokatfirma, men kun fem år efter blev han valgt ind i Senatet, som 30-årig.

Nogle få uger efter valgsejren tog konen Neilia på julegaveindkøb sammen deres børn, Naomi på et år, Beau på tre og Hunter på to år i Hockessin, Delaware.

Idet Neilia skulle køre ud fra et kryds, blev bilen ramt af en trailer, og både Neilia og datteren døde i ulykken. Sønnerne Beau og Hunter overlevede, men blev alvorligt såret.

Efter den forfærdelige ulykke overvejede Biden at begå selvmord, men tankerne om sønnerne, der havde mistet deres mor og søster, fik ham til at kæmpe videre.

https://imgix.femina.dk/joe_biden_family_neilia.png

Her ses Joe Biden sammen med sine to sønner, Beau og Robert, og sin kone Neilia Biden, i 1972.

- Jeg tænkte på, hvordan det ville være bare at gå op til Delaware Memorial Bridge og bare hoppe ud over og slutte det hele, lyder det fra Biden i en CNN-dokumentar.

- Jeg drikker overhovedet ikke. Jeg har aldrig fået en drink i mit liv, men jeg kan huske, at jeg hældte en femtedel af, jeg tror, det var gin, op og stillede det på køkkenbordet, siger han og fortsætter:

- Men jeg kunne ikke en gang få mig til at smage. Det, der virkelig reddede mig, var mine drenge, siger han i dokumentaren.

Efter ulykken lavede Biden en aftale med sine to sønner.

- Aftalen lød, at så længe vi ikke havde andre planer, kunne vi når som helst komme med far på arbejde, fortæller sønnen Hunter Biden til Popular Mechanics.

- Ja, det er rigtigt. De valgte en dag og behøvede ikke forklare sig. De måtte bare sige: "Far, jeg vil med dig på arbejde i dag." Jeg håber, jeg var en god far, og jeg ved, at deres mor Neilia var en fantastisk mor. Men da de mistede søsteren og moren i bilulykken, og de overlevede, var det ikke bare traumatisk, men de lå indlagt på sygehuset i lang tid, siger Joe Biden i interviewet.

Fandt kærligheden igen

Fem år efter ulykken mødte Joe Biden Jill Jacobs, som han forelskede sig i, og sammen fik de datteren Ashley i 1981.

- Jeg blev forelsket i en mand og to små drenge, der stod midt i resterne af et utænkeligt tab. De sørgede over en kone og en mor, en datter og en søster, siger Jill Biden til Democratic National Convention tilbage i august.

https://imgix.femina.dk/joe_biden_jill_biden.png

Joe Biden og Jill biden har været gift i 43 år.

Lykken varede desværre ikke ved for Joe Biden. I 2015 ramte en anden tragedien ham. Hans ældste søn, Beau, døde som 46-årig af en hjernetumor.

Efter dødsfaldet kom Joe Biden med denne udmelding:

"Det er med knuste hjerter, at Hallie, Hunter, Ashley og Jill og jeg kan meddele, at vores søn, mand og bror, Beau, er gået bort, efter han har kæmpet mod en hjernetumor med samme integritet, mod og styrke, som han demonstrerede hver dag i sit liv."

"Fra os i Biden-familien: Beau Biden var, simpelthen, den bedste mand vi nogensinde har kendt."

Den unge Biden havde kæmpet med sit helbred i mange år inden, og i 2013 blev han indskrevet hos University of Texas M. D. Andersen Cancer Center i Houston.

Efter sin søns død blev Biden mere involveret i kræftforskning, og som vicepræsident i Obama-administrationen stod han blandt andet for et forskningsprogram kaldet ”Cancer Moonshot”.

"Troen ser bedst i mørke"

Joe Biden er katolik, og ifølge den nu 77-årige præsidentkandidat er det religionen, der har fået ham gennem de svære tider.

I et interview i The Late Show with Stephen Colbert kommer han ind på sit tab — og her citerer han den danske filosof Søren Kierkegaard:

- For mig er min religion bare en enorm følelse af trøst.

- Troen ser bedst i mørke, siger han med henvisning til den danske filosof.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370.png

Læs også