kære brevkasse
Liv

Jeg vil bare gerne ligge i fosterstilling på min sofa og se Netflix. Skal jeg tage mig sammen?

25. januar 2024
Af redaktionen
Illustration: Thit Thyrring
feminas skribenter svarer hver uge på ét brevkasse-dilemma om alt fra parforhold og dating til venskabsjalousi og familiefejder. Hvert udvalgt dilemma får to svar. Vi lover at svare kærligt og ærligt!

Kære brevkasse

Jeg synes sommetider, det kan være svært at være et (privilegeret) menneske i sluttyverne med alt, hvad det indebærer af fuldtidsarbejde, madlavning, træningsrutiner (eller mangel på samme), vennetid, familietid, kærestetid og afslapningstid.

Lige nu er det også mørkt, koldt og smattet udenfor, og det hjælper helt sikkert ikke på det, men jeg kan for tiden slet ikke finde energien til at pleje mine relationer eller rutiner.

Jeg kigger med misundelse mod veninder, der står tidligt op om morgenen og træner, laver madplan om søndagen og fryser mad ned til ugen, har fire-fem aftaler i ugens løb efter arbejde og altid er friske på at rejse land og rige rundt i weekender for at besøge gamle højskolevenner eller deltage i kærestens onkels kones fødselsdagsbrunch.

Jeg orker det bare ikke. Jeg vil allerhelst bare ligge i fosterstilling på min sofa og se Love is Blind Sverige på Netflix, men det kommer altid med den vildeste dårlige samvittighed.

Skal jeg tage mig sammen? Være mere opsøgende, lave flere planer efter arbejde, bruge mine weekender på at rejse rundt i landet og besøge venner, stå tidligt op om morgenen og træne? Eller skal jeg bare blive i fosterstilling på min sofa? Skal jeg f.eks. tale med mine veninder om det – og hvad skal jeg så sige til dem?

Hilsen den (vinter)trætte

Send os dit dilemma

Skriv dit "Kære brevkasse"-dilemma til brevkassen@femina.dk eller i vores DM på Instagram @feminadk

Svar 1

Kære vintertrætte

Du er ikke alene. Åbenlyst, har jeg lyst til at sige. Jeg har det i hvert fald på samme måde.

Når jeg endnu en gang ligger på min sofa og doomscroller min ”for you”-side på TikTok, bliver jeg bekræftet i det samme. Jeg har set flere brugere, der adresserer netop din følelse af dårlig samvittighed over at tænke, at du skal alt muligt, mens både din krop og vejret fortæller dig noget andet.

Det nye års komme kan føles som en anledning til at skulle være mere og bedre. Men årstiden hedder nu engang stadig vinter – og den kalder på at gå i hi. Så prøv at slippe den dårlige samvittighed over, at du vitterligt bare gør det samme, som mange andre dyr gør i disse måneder.

Med fare for at lyde lidt for spirituella, tror jeg ikke, at vores kroppe lyver. Og det virker, som om din kalder på afslapning – ikke at du pisker dig selv med en forventning om, at du skal gøre det samme som alle dine veninder.

Hvis du derimod føler, at du er ved at sumpe hen og tror, at en del af løsningen på at lette din dårlige samvittighed kunne være at hanke lidt op i dig selv og række mere ud, så prøv det.

Men husk, at du ikke behøver at gøre alle ting på én gang og slet ikke på én dag for at være en succes.

Hvis det er for stor en orker at skulle rejse dig fra sofaen, kan det måske også give dig en følelse af samvær og lidt lys i vinterhulen at tale mere i telefon med dine veninder.

Hvis du fortæller dem, hvordan du har det, er jeg sikker på, at du nok skal blive spejlet.

Hilsen Bonna Haagen Pedersen

SoMe-journalist på femina og Vi Unge. En keeper – både i livet og på en fodboldbane (SVDB). Forsøger at omfavne mit vinterhi, men glæder mig ekstremt til forår og til at starte til tyrkisk på aftenskole.

Svar 2

Kære (vinter)trætte

Jeg vil først og fremmest gerne sende dig et stort virtuelt kram og sige til dig, at du ikke skal være så hård ved dig selv. Når jeg læser dit dilemma, fornemmer jeg en undertone af selvbebrejdelse, og den skal du prøve at pakke væk, fordi det er ganske naturligt og forståeligt at føle sig energiforladt i perioder, særligt om vinteren.

Men når det er sagt, er det heller ikke, fordi jeg vil anbefale dig at bruge hver dag halv slumrende på sofaen i en form for vinterhi.

Mit råd til dig er det gode, gammeldags råd - alt med måde.

Med det mener jeg, at du skal anerkende og acceptere, hvordan du har det og lytte til din krop og dine følelser. Tillad dig selv at bruge lidt flere dage, end du måske ellers ville gøre om sommeren, på at have noget hjemlig hygge med Love Is Blind kørende på fjernsynet.

Men prøv samtidig at udfordre din udmattethed engang imellem.

Min egen erfaring er, at hvis jeg har brugt flere timer på at stene tv på sofaen, så kan jeg ende med at føle mig totalt energiforladt. Det kan blive en form for ond cirkel, og i stedet kan det nogle gange hjælpe for eksempel at drikke kaffe med en veninde – også selv om mit overskud er i minus.

Selv om det kræver ekstra energi, så kan det også ende med at give mere energi i sidste ende.

Med andre ord – prøv at finde en god balance, hvor du anerkender den fase, du er i, men heller ikke isolerer dig selv fuldstændig inde bag hjemmets fire vægge.

Hilsen Kristina Forná

Journalist med en forkærlighed for litteratur, ligestilling og livsstil. Ser alle realityprogrammer, der kan opstøves og er i øjeblikket meget lykkelig over, at datingprogrammer er i høj kurs. Desuden lidt late to the party, men har netop kastet mig over mit første strikkeprojekt – wish me luck!

Læs også