kathrine cronbach
Liv

Hun følte sig ukomfortabel i sin bluse, men så talte hun 69 brystvorter på en gåtur

29. maj 2024
Af Signe Larsen
Foto: Privatfoto
25-årige Kathrine Cronbach er træt af at føle sig begloet i offentligheden, når hun har trøjer på, der afslører, at hun ikke bruger bh.

Det var en lun majdag, da Kathrine Cronbach tog en ny, løst broderet bluse på og forlod sin lejlighed i København i godt humør.

Stoffet er i den ene side broderet løst nok til, at man kan se hendes ene brystvorte gennem blusen, men det var ikke noget, hun tænkte videre over, for hun har ikke brugt bh i årevis.

Men da hun lidt senere stod midt i Føtex, bemærkede hun to unge mænd, der kiggede fjoget på hinanden og hende – nærmere bestemt på hendes bryster.

– Jeg lægger mærke til, at de følger mig lidt rundt i butikken og pludselig tager den ene sin telefon frem. Jeg er overbevist om, at han begynder at filme mig, fortæller Kathrine Cronbach til femina.

Selv om hun rystede de to unge mænd af sig, da hun forlod butikken, kunne hun ikke på samme måde ryste oplevelsen af sig. Det var ubehageligt og krænkende at mærke deres insisterende blikke på hendes krop.

Hun blev i tvivl om, hvorvidt hun overhovedet havde lyst til at tage blusen på igen, selv om hun var glad for den.

– Jeg debatterede med mig selv, om jeg skulle gøre det, for der er ikke nogen, der har lyst til at blive stirret på. Specielt ikke med sådan en seksuel undertone, som jeg kunne mærke i deres blikke. Men jeg valgte at tage den på igen dagen efter for at lave min egen lille research.

Oplevelsen i Føtex havde provokeret hende. Så meget, at hun besluttede sig for at gå en tur med blusen på og undervejs tælle, hvor mange frie, kvindelige brystvorter hun kunne spotte gennem de forbipasserende personers tøj.

1, 2, 3 …. 69 blev det til på en slentretur gennem byen.

Et ulige tal, fordi man kun kunne se den ene af hendes egne brystvorter i den broderede bluse.

– Det var helt genialt. Og det bekræftede mig i, at jeg ikke vil holde mig tilbage, for jeg er heller ikke helt alene i det her. Det er ved at blive sommer, vi er begyndt at smide tøjet igen, og jeg kan godt se, at det altså er blevet en lidt mere normal ting, at kvinder ikke går med bh, siger Kathrine Cronbach.

Fra samme gåtur optog hun en video, hvor hun fortalte om sin lille mission og om de mange brystvorter, hun havde spottet på gaden. Videoen postede hun på TikTok og Instagram, og hendes budskab tiltrak hurtigt kommentarer i massevis.

Så mange, at hun også lavede en opfølgende video og udpenslede sit budskab.

– Det, der også provokerede mig, var, at det ikke er første gang, jeg bliver mødt med det her. Sidste sommer var det også en tilbagevendende ting, at jeg i det offentlige rum blev opsøgt af mænd, råbt af eller fik seksuelle tilnærmelser.

– Det er oftest sket, når man eksempelvis har kunnet se, at jeg ikke har bh på. Jeg er godt klar over, at man kigger på hinanden, og at det er naturligt. Men der er forskel på at kigge og på at opføre sig på den måde.

https://imgix.femina.dk/2024-05-29/kathrine2.jpg

I kommentarsporet til hendes videoer har mange mænd meldt sig på banen. Nogle skriver eksempelvis, at mænd ikke kan styre deres lyster. De mener, det er normalt og naturligt at kigge på bryster i det offentlige rum, fordi de forbinder brysterne og brystvorter med noget seksuelt.

“Jeg synes, at kvinder skal have lov til at gå rundt med brysterne fremme, men kvinder skal ikke blive sure, hvis de bliver stirret på. Drenge og mænd elsker at kigge på bryster, og det er en selvfølge.”

Sådan lyder en kommentar til en af hendes videoer, hvor hun taler om sit ønske om at afseksualisere kvinders brystvorter i det offentlige rum.

Men i Kathrines optik er det en helt forkert måde at anskue det på, for det handler i høj grad om kontekst, siger hun.

– Mange mænd tager det som et angreb på dem. Eller siger, at jeg bare kunne dække mig til og på den måde sørge for, at jeg ikke står i en situation, hvor jeg føler mig overbegloet. Men det er netop grunden til, at jeg startede med at lave den video.

– Kvinders bryster i det offentlige rum er ikke en kontekst, der inviterer til at blive seksualiseret. Det er noget andet i et intimt rum. Men ikke på gaden. Der skal vi alle sammen have lov til at gå i fred.

Hun påpeger, at kvindens krop historisk af samfundet er blevet seksualiseret, og at hun derfor godt forstår, at nogle mænd eksempelvis forbinder kvindens brystvorter med noget seksuelt.

– Men lad os prøve at nedbryde det. Det er okay, at man tænker på det, og det er okay, at man hurtigt kigger på hinanden i offentligheden. Men man skal ikke stirre. Man skal ikke komme med bemærkninger, filme eller råbe af folk på gaden på grund af deres påklædning, slår hun fast.

Hun glæder sig over, at hun ser flere og flere unge kvinder smide bh’en under trøjerne eller som ligger topløse ved vandet om sommeren. Hun håber, at jo flere der gør det, desto mere naturligt bliver det at se i gadebilledet.

Ændringen sker over tid, når vi bliver ved med at råbe op, håber hun.

Læs også