Vi føder flere og flere tvillinger i Danmark, viser ny engelsk undersøgelse.
Gravid

Vi føder flere og flere tvillinger i Danmark

12. februar 2016
af Anne Romanelli
Danmark er et af de lande, hvor der fødes flest tvillinger pr. gravide kvinde. Her kan du se årsagen - samt et galleri med kendte tvillingemødre!

En ny undersøgelse, der er er publiceret i det engelske tidsskrift ’Population and Development Review’, viser, at der i bl.a. Danmark er sket en markant stigning i antallet af tvillingefødsler i løbet af de seneste 40 år.

Også i USA, England, Frankrig, Tyskland, Grækenland og Sydkorea er stigningen stor.

Læs også: 9 VILDE facts om tvillinger

I Danmark bliver der således født over dobbelt så mange tvillinger i dag sammenlignet med for 40 år siden. Nærmere bestemt er tallet steget fra 9,6 til 21,2 tvillingepar per 1.000 fødsler.

Det er især de tveæggede tvillingefødsler, der er i kraftig fremgang, mens de enæggede tvillingefødsler har været mere eller mindre konstante gennem årene. Det skriver politiken.dk.

Derfor fødes der flere tvillinger

Tvillingeboomet skyldes bl.a., at gennemsnitsalderen for gravide nu også er markant højere end før i tiden, og det øger sandsynligheden for, at man får tvillinger.

Ifølge den engelske undersøgelse er sandsynligheden for tvillinger særligt stor, hvis kvinden bliver gravid, når hun er mellem 35 og 39 år. I Danmark er gennemsnitsalderen for fødende kvinder ifølge Danmarks Statistik steget fra 26,4 år i 1975 til 30,9 år i 2015.

Læs også: Kvinde føder tvillinger med to måneders mellemrum

En anden årsag til tvillingeboomet er, at fertilitetsbehandling er blevet mere udbredt – og særligt i Norden.

- Det er typisk de ældre kvinder, der får spontane tvillingegraviditeter. Det er sådan, at når man er kommet lidt op i alderen, så skal hypofysen så at sige skubbe lidt ekstra til æggestokkene, og så sker det oftere, at to æg modnes samtidig. Men det ligger i sagens natur, at jo ældre kvinden er, når hun gerne vil være gravid, jo mere hjælp skal hun have, forklarer Ursula Bentin-Ley, der er klinikchef på Dansk Fertilitetsklinik på Frederiksberg til Politiken.

Disse kendisser er også mødre til tvillinger:

https://imgix.femina.dk/valentine.jpg

Artiklen indeholder affiliatelink

Læs også