Vi føder flere og flere tvillinger i Danmark, viser ny engelsk undersøgelse.
Gravid

Vi føder flere og flere tvillinger i Danmark

af Anne Romanelli 12. februar 2016
Danmark er et af de lande, hvor der fødes flest tvillinger pr. gravide kvinde. Her kan du se årsagen - samt et galleri med kendte tvillingemødre!

En ny undersøgelse, der er er publiceret i det engelske tidsskrift ’Population and Development Review’, viser, at der i bl.a. Danmark er sket en markant stigning i antallet af tvillingefødsler i løbet af de seneste 40 år.

Også i USA, England, Frankrig, Tyskland, Grækenland og Sydkorea er stigningen stor.

Læs også: 9 VILDE facts om tvillinger 

I Danmark bliver der således født over dobbelt så mange tvillinger i dag sammenlignet med for 40 år siden. Nærmere bestemt er tallet steget fra 9,6 til 21,2 tvillingepar per 1.000 fødsler.

Det er især de tveæggede tvillingefødsler, der er i kraftig fremgang, mens de enæggede tvillingefødsler har været mere eller mindre konstante gennem årene. Det skriver politiken.dk.

Derfor fødes der flere tvillinger

Tvillingeboomet skyldes bl.a., at gennemsnitsalderen for gravide nu også er markant højere end før i tiden, og det øger sandsynligheden for, at man får tvillinger.

Ifølge den engelske undersøgelse er sandsynligheden for tvillinger særligt stor, hvis kvinden bliver gravid, når hun er mellem 35 og 39 år. I Danmark er gennemsnitsalderen for fødende kvinder ifølge Danmarks Statistik steget fra 26,4 år i 1975 til 30,9 år i 2015.

Læs også: Kvinde føder tvillinger med to måneders mellemrum

En anden årsag til tvillingeboomet er, at fertilitetsbehandling er blevet mere udbredt – og særligt i Norden.

- Det er typisk de ældre kvinder, der får spontane tvillingegraviditeter. Det er sådan, at når man er kommet lidt op i alderen, så skal hypofysen så at sige skubbe lidt ekstra til æggestokkene, og så sker det oftere, at to æg modnes samtidig. Men det ligger i sagens natur, at jo ældre kvinden er, når hun gerne vil være gravid, jo mere hjælp skal hun have, forklarer Ursula Bentin-Ley, der er klinikchef på Dansk Fertilitetsklinik på Frederiksberg til Politiken.

Disse kendisser er også mødre til tvillinger:

Kronprinsesse Mary

Kronprinsparrets børneflok voksede til dobbelt størrelse, da Mary i 2011 fødte tvillingerne Vincent Frederik Minik Alexander og Josephine Sophia Ivalo Mathilda.

Fyrstinde Charlene af Monaco

Også i Monaco var der royal tvillingeglæde, da fyrstinde Charlene i 2014 fødte prinsesse Gabriella Therèse Marie og prins Jacques Honoré Rainier - de første kongelige tvillinger i Monacos historie. 

Mariah Carey

Popdivaen har tvillingerne Moroccan og Monroe (født 2011) fra sit tidligere ægteskab med skuespilleren Nick Cannon. Mon det er tilfældigt, at den musiske mor har valgt disse navnesammensætninger til børnene, som i daglig tale kaldes 'Roc and Roe'?

Celine Dion

Sangerinden har tvillingerne Eddy og Nelson fra 2010 samt endnu en søn, René-Charles fra 2001. Alle tre børn har hun fået med sin manager René Angelil, som desværre døde af kræft den 14. januar 2016. 

Lise Nørgaard

'Matador'-forfatteren er mor til tvillingerne Anne og Bente, som i 1960'erne og 70'erne selv var kendte navne, idet de var et af verdens bedste doublepar i badminton.

Julia Roberts

'Pretty Woman'-stjernen fødte de supernuttede rødhårede tvillinger Hazel og Phinneaus i 2004, og dermed blev sønnen Henry fra 2007 storebror. Faderen til alle tre børn er kameramanden Daniel Moder.

Bettina Aller

Aller-direktøren blev i en alder af 48 år mor til tvillingerne Marco og Louis i 2010. Den eventyrlystne mor har opkaldt den ene tvilling efter den opdagelsesrejsende Marco Polo, mens den anden er opkaldt efter jazz-musikeren Louis Armstrong. Bettina Aller har desuden de ældre børn Emily og Christopher.

Angelina Jolie

Hollywood-parret Angelina Jolie og Brad Pitt havde allerede fire børn i fovejen, da skuespillerinden i 2008 fødte tvillingerne Knox og Vivienne. 

Marcia Cross

'Desperate Housewives'-stjernen havde næsten opgivet håbet om at blive mor, da hun i 2007 fik tvillingedøtrene Eden og Savannah kort før sin 45 års fødselsdag.

Sarah Jessica Parker

'Sex and the City'-stjernen havde i forvejen sønnen James sammen med sin skuespillermand Matthew Broderick, da parret i 2009 blev forældre til tvillingerne Tabitha og Marion via en surrogatmor. 

Mai-Britt Vingsøe

Radioværten fødte tvillingerne Noah og Filuca i 2002, efter at hun var blevet gravid via kunstig befrugtning. Tvillingerne har hun fra sit forhold til eksmanden Jason Watt, mens datteren Tillie Fia (født i 2008) er fra ægteskabet med Brian Andersen. Ham er Mai-Britt siden også blevet skilt fra.

Jennifer Lopez

Latin-silden, der både er skuespiller, sanger, danser og modedesigner, fik hænderne endnu mere fulde, da tvillingerne Max og Emme kom til verden i 2008. Lopez har børnene fra sit tidligere ægteskab med sangeren Marc Antony. 

Maibritt Saerens

'Krøniken'-skuespilleren blev mor til tvillingerne Annabelle og Roberto i 2010 og priser sig lykkelig for at have fået dem med manden Bent Jacobsen, da hun har udtalt, at hun ikke ville kunne overskue at stå med hele slæbet selv. Hun sender derfor ofte venlige tanker til kollegaen Mia Lyhne - se næste billede.

Mia Lyhne

'Klovn-'stjernen blev alenemor til tvillingerne Asta og Andrea i 2010, efter at hun var blevet gravid via kunstig befrugtning med en anonym sæddonor. Mia Lyhne var 39 år, da hun blev mor, og har udtalt, at hun syntes, at det var flovt at få børn alene. Læs mere her >>

 

 

Artiklen indeholder affiliatelink