https://dk-femina-backend.imgix.net/media/websites/mama/baby/rejse-med-baby/gravidogflyvepferiemedbabyprim.jpg
Gravid

Tag væk med familien

6. januar 2014
af Frida Paustian
foto: Pantherstock
Hvad enten du er på barsel eller har større børn, så bringer det jeres lille familie tættere sammen, når I drager ud og oplever nyt. Sammen.

Det kan af og til være svært at finde et frirum i hverdagens trummerum. For der skal ryddes op, trænes, slås græs, vaskes bil, klippes hæk, ses tv, sms'es og tjekkes mail. Den ene uge sluger nemt den anden, og pludselig føler I måske, at livet kører på automatik uden nye input. Men hvis I prøver at ryste posen, slukke mobilen (av!) og tage væk i et par dage eller i længere tid, så vil I opdage nye sider af jer selv og hinanden.

Læs også: Tag baby med på farten

Rejs ud i barslen

Selv om barslen i starten føles mest tryg derhjemme i sofaen, så er den en oplagt mulighed for familien til at tage ud og rejse. I sin bog 'År 1 - når I har fået barn' opfordrer sundhedsplejerske Else Guldager den nybagte familie til at tage af sted. For det er nemt, når man har et amme- eller flaskebarn.

"Helt personligt synes jeg, at børn i alderen tre til otte måneder er nemme at rejse med eller have med på udflugt. Maden er amning eller flaske og derfor nem tilgængelig," siger Else Guldager.

Fordi dit barn endnu ikke kan bevæge sig særlig meget rundt, ved du altid helt præcist, hvor det befinder sig. Den lille vejer endnu ikke mere, end det er overkommeligt at transportere i bæresele, slynge eller rygbærer. Desuden er børn i den alder ofte nysgerrige og glade, bare far eller mor er i nærheden. Angsten for fremmede mennesker eller frygten for, at mor eller far forsvinder, som børn på ni til 12 måneder ofte kan have, kender barnet endnu intet til. Din baby smiler til verden, og verden smiler igen.

Forbered jer inden I tager afsted
I kan også gøre familierejsen nemmere og mere overskuelig, hvis I forbereder jer godt inden afgang. Her er et par gode tip:

 • Tjek vandkvaliteten der, hvor I skal hen. Hvis vandet er urent, skal du koge det i mindst 20 minutter før brug.
 • Skal dit barn have modermælkserstatning, så sørg for at have noget med, hvis det nu ikke kan købes der, hvor I tager hen.
 • Husk at tage puslegrej med, og tjek på forhånd, om du kan købe engangsbleer.
 • Overvej hvor baby skal sove, og hav ting med, så den lille kan sove trygt og godt. Eksempelvis rejseseng, dyne til varme eller kulde og myggenet.
 • Tænk på klimaet der, hvor I rejser hen. Er det varmt og solrigt, er solhatte, tynde bomuldsbluser, solcreme og parasol obligatorisk. Er det et koldt sted, så er varmt og vindtæt tøj og uldundertøj godt at have med i bagagen.
 • Overvej, hvordan transporten kan foregå, der hvor I kommer hen. Skal I for eksempel leje bil, kan I på forhånd undersøge, hvilke autostole der er muligheder for at leje.
 • Rejser I med tog, kan legetøj til turen være en god idé.
 • Rejser I med fly, så husk at skifte barnet, lige inden I kommer på flyet og at give barnet sut, bryst eller sutteflaske under start og landing. Trykforskelle under op- og nedstigning kan give barnet smerter i mellemøret, men heldigvis kan sutningen nogle gange udligne trykforskellene.
 • Tænk på, hvordan I praktisk pakker bagagen - og minimer det, I tager med. Det er en fordel, hvis I kan pakke i rygsække, så I har hænderne fri til baby. Lidt vaskepulver til klatvask giver gode muligheder for at vaske undervejs, især hvis tørremulighederne er gode.
 • Et pakket program, hvor I flytter meget rundt, bliver nemt anstrengende for alle parter. Indlæg rigeligt med pauser. Husk, det skal være sjovt, og der skal også være plads til amninger, bleskift, beroligelse, lur, ro og nydelse.
 • Pak underholdning til barnet, for eksempel lidt legetøj, en ny billedbog samt rigeligt med sutter, en ekstra sutteklud eller et krammedyr.
 • Tænk på barnet eller en af de voksne kan blive syge. Så sæt dig ind i, hvilke forhold der er med hensyn til sygdomsbehandling.
 • Følg tips og ideer til at forebygge sygdomme, hvis I skal til et sted, hvor der for eksempel er fare for sygdomme, når man drikker af vandet eller spiser frugt og grønt, der ikke er gennemkogt eller stegt.
 • Hvis I flyver, så tjek www.airshells.com ud for leje af klapvogne eller sikker indpakning af jeres barnevogn.
 • Tjek om dit barn skal have vaccinationer inden rejsen. Få nærmere information hos Statens Serum Institut på www.ssi.dk/rejser

Læs om familien der tog barsel på Sicilien og familien der tog på kanotur i vildmarken

Læs også