https://imgix.femina.dk/media/2aaba3f98a434c64a0cb95d80a3b861b.jpg
Gravid

Skal udstyr til tvillinger være nyt eller brugt - købes eller lejes?

13. september 2010
af Joan Tønder Grønning
Foto: Colourbox
Find ud af hvad der passer jer bedst og tænk ikke så meget over, hvad andre siger.

Det kan blive dyrt, hvis I køber alt fra nyt. I er ingen ravneforældre, hvis sparkedragten har været fætter Sørens, og naboens børn tidligere har ligget i liftene. Det er fornuftigt at vælge god kvalitet på de produkter, I bruger i lang tid. Til gengæld kan I spare en del penge på tøj og udstyr, hvis I kan låne eller leje jer frem. Kan I fx komme i kontakt med tvillingeforældre med ældre børn, kan I måske løbende aftage tøj og udstyr.

Hvis jeres tvillinger ikke behøver at være ens klædt på, så sig til alle og enhver, at I modtager brugt tøj og udstyr med kyshånd. Men gør jer selv den tjeneste at skrive ned, hvem giverne er, eller tag et billede af de lånte effekter inkl. en seddel med giverens navn - det hjælper gevaldigt på hukommelsen, når I senere skal levere tingene tilbage.

Læs også: At føde tvillinger er noget andet

I nogle tilfælde kan I dog spare penge ved at leje frem for at eje. Det gælder især for udstyr med kort brugstid - dåbstøj og babyautostol. Det er forskelligt, hvor meget de enkelte babyudstyrsbutikker lejer ud, men jeg har set både vugger, kravlegårde, barnevogn, klapvogn, campingseng, liftnet, boxette, babyautostol, børneautostol, graviditetssele, dåbskjole og sågar smoking i babystørrelse til leje.

Mange tvillingeforældre har sparet mange penge ved at købe over udenlandske netbutikker eller ved at køre til Tyskland eller Sverige.

Livsstil afgør udstyrsbehovet
Hvilket udstyr, I får mest glæde af, afhænger af, hvor I bor, og hvordan jeres hverdag er. Bor I i lejlighed, og sover børnene til middag nede i gården, vil I sikkert opleve en babyalarm som uundværlig - omvendt, hvis I bor i hus, er en babyalarm sjældent så nødvendig, fordi I nemmere kan overvåge dem.

Det samme gælder ved køb af barnevogn. Sover børnene mest indenfor, eller mens I går tur, så vælg en barnevogn, der er let at køre med, let at slå sammen uden at være for stor og tung og samtidig nem at få ind og ud af bagagerummet. Sover børnene derimod udenfor i barnevognen hver dag, så er en stor, solid og velisoleret tvillingebarnevogn et godt valg - måske kombineret med en lettere vogn til gåture og indkøb.

Læs mere: Tvillingers udvikling 1-6 år

Ud over økonomiske overvejelser er I som tvillingeforældre også nødt til at tage et eventuelt opbevaringsproblem i betragtning, når I vælger udstyr. Det er ofte en fordel at købe udstyr med flere funktioner - fx en kombineret autostol/skråstol.

2010-udgaven af "Bogen om Tvillinger 0-10 år" gennemgår minutiøst fordele og ulemper ved det vigtigste udstyr til tvillinger - og bogen giver også tips tid, hvilken udstyr, der gør hvedagen nemmere - og hvad der er overflødigt.

Læs også