Baby sut
Gravid

Skal baby have sut?

15. januar 2010Opdateret 21. maj
af Sabine Lemire & Isabella Jacobsen
Foto: Shutterstock
Overvejer du sut til din baby? Vi har samlet alt du skal vide om fordelene ved at bruge sut, det bedste tidspunkt at starte på og en guide til at vælge den rette sut til din baby!

Er det godt for baby at bruge sut?

Alle babyer fødes med et naturligt suttebehov. Det er helt livsnødvendigt for ethvert barn for at få mælk, men det virker samtidig også beroligende. De fleste babyer øver sig allerede inde i maven ved at sutte på deres tommelfinger.

Hvis du ammer, er det vigtigt, at dit barns suttebehov bliver stillet ved dit bryst. Jo mere barnet ammes, desto bedre stimuleres din mælkeproduktion. Hvis dit barn får meget sut, er der en større risiko for, at dit barns suttebehov stilles på sutten frem for brystet.

På trods af det er sutten med til at skabe en beroligende og tryg stemning for dit barn, og er derfor for mange helt uundværlig i hverdagen.

Fordele ved at bruge sut

  • Dit barn kan få lettere ved at sove.
  • Dit barn bliver beroliget.
  • Den kan afgøre om dit barn er irritabelt eller græder på grund af sult. Hvis dit barn er sulten, vil sutten blive spyttet ud.

Kilde: Sundhed.dk

Alle babyer er forskellige, og derfor er det ikke nødvendigvis alle, der vil bruge sut. Det er derfor vigtigt, at du mærker efter dit barns behov og præferencer.

Hvornår begynder baby at bruge sut?

Det er vigtigt at være opmærksom på, at sutteteknikken ved brug af sut er anderledes end når barnet ammer. Der stilles derfor krav til, at barnet kan skifte mellem teknikkerne, hvilket kan forvirre barnet og dermed forringe ammeteknikken. Af den grund anbefaler Sundhed.dk at vente med at introducere sut til amningen er kommet godt i gang eller barnet er fyldt en måned.

Når du ønsker, at dit barn skal bruge sut, kan du introducere sutten, når I er færdige med at amme. På det tidspunkt vil dit barn ofte ligge og sutte på dit bryst og døse stille hen. Her kan du prøve at placere sutten i dit barns mund i stedet for dit bryst.

Efter dit barn er nået 2-års alderen vil brugen af sut øge risikoen for udvikling af skæve tænder. Tag en snak med jeres tandlæge, hvis det bliver aktuelt for dit barns brug af sut.

Hvor mange sutter skal man have?

Du bør udskifte dit barns sut efter 1-2 måneder på grund af hygiejne og sikkerhedsmæssige årsager. Hvis sutten har tegn på slid, suttehovedet bliver større eller sutten ikke længere fungerer optimalt, bør den altid skiftes ud.

Det kan være en fordel at have en håndfuld sutter liggende, så der altid er en ny klar ved behov.

Hvilken sut er bedst til baby?

Som nævnt tidligere er alle babyer forskellige. Det gælder også deres sutteteknik og mundanatomi. Derfor varierer det også, hvilken form for sut den enkelte baby foretrækker.

De populære BIBS sutter producerer tre former for sutter med forskellige nipples: Den runde nipple, den symmetriske nipple og den anatomiske nipple.

https://imgix.femina.dk/2024-05-21/former-for-sutter.png

Den runde nipple anbefales typisk, hvis dit barn ammes. Den runde nipple kræver, at barnet ruller tungen rundt om sutten - præcis ligesom ved amning. Derfor er sutteteknikkerne meget ens. Hvis du har udfordringer med at amme, kan en rund nipple derfor hjælpe dit barn med at træne den rette sutteteknik.

Den symmetriske nipple anbefales typisk til babyer, der har svært ved at holde den runde nipple inde i munden. Den flade nipple kan nemmere presses op mod barnets gane, og derfor vil det være nemmere at holde sutten i munden.

Den anatomiske nipple er en blanding mellem den runde nipple og den symmetriske nipple. Den er buet i toppen ligesom den runde nipple, så den passer naturligt til barnets gane, men har en vinklet spids ligesom den symmetriske nipple, så barnet nemmere kan placere tungen omkring.

Du kan læse mere om, hvordan du finder den helt rette BIBS sut til dit barn i artiklen nedenfor.

Kilder: Sundhed.dk, Libero.dk, Bibsworld.com, Babyinstituttet & Netsundhedsplejerske.dk

Læs også