https://imgix.femina.dk/media/article/rosin.jpg
Gravid

Simpel rosin-test kan afsløre dit barns intelligens

4. marts 2016
af Anne Romanelli
Er du nysgerrig efter at vide, om dit barn vil klare sig godt i skolen og høre til blandt ’de kloge’? Så er en rosin alt, hvad du skal bruge!

En simpel rosin-test kan fortælle dig en del om, hvor intelligent dit barn bliver som 8-årig.

Dét konkluderer et forskerhold fra Warwick-universitetet i England, efter at de har foretaget testen på hele 558 børn, der alle var 20 måneder gamle under forsøget – og herefter sammenlignet med deres resultater i skolen 7 år senere.

Sådan blev rosin-testen udført

Rosin-testen gik kort og godt ud på, at børnene fik besked på ikke at spise en rosin, som de først fik at se, hvorefter den blev placeret under en ikke-gennemsigtig kop.

Læs også: Den ældste i søskendeflokken er klogest

Efter præcis 60 sekunder fik børnene besked på, at nu måtte de spise rosinen – hvis de vel at mærke ikke allerede havde gjort det!

For tidligt fødte havde sværest ved at modstå fristelsen

For det var langt fra alle børn, som kunne modstå fristelsen. Særligt børnene, der var født for tidligt, havde tendens til at gribe ud efter rosinen, før de 60 sekunder var gået.

Ved at sammenligne børnenes selvkontrol (eller mangel på samme) i rosin-testen med deres senere resultater i skolealderen kunne forskerne se en klar sammenhæng:

Børnene, der modstod rosin-fristelsen, havde som 8–årige langt bedre koncentrations- og indlæringsevne samt en IQ på gennemsnitligt 7 point mere end de, der faldt for fristelsen med det samme.

Læs også: Gør amning virkelig dit barn klogere?

Indlæringsproblemer kan spores tidligere

Forskerne peger på, at rosin-testen kan være med til at spore eventuelle indlæringsvanskeligheder hos børn i en tidlig alder, hvorved man også kan sætte tidligere ind med støtte til disse børn.

De understreger dog også, at hvis man selv foretager testen derhjemme, så kan det ske, at man får et andet resultat, end man ville have fået, hvis testen blev udført et mere klinisk sted som et laboratorium, hvor der ikke er andre forstyrrende elementer.

Læs også