Gravid

Sådan undgår du, at baby får skævt hoved

Af Lisbeth Madsen, Alive.dk 4. august 2016
Foto: All Over Press
Mange babyer får et skævt eller fladt baghoved. Se her hvorfor - og hvad du kan gøre for at forebygge eller modvirke det!

Siden 1998 har Sundhedsstyrelsen anbefalet, at små børn altid skal sove på ryggen for at undgå vuggedøden. Antallet af børn, der har lidt vuggedøden, er da også faldet drastisk siden - så det er vigtigt at følge anbefalingen!

Men samtidig skal man som forælder være kar over, at den rygliggende sovestilling sandsynligvis også årsagen til, at vi ser en stor stigning i skæve hoveder hos børn.

Brug ikke denne madras til din baby

Derfor er det ligeledes vigtigt, at børnene ikke ligger alt for meget på ryggen i deres VÅGNE tid.

Kan udvikle en foretrukken soveside

Problemet med det skæve hovedet opstår især, hvis barnet helst vil ligge med hovedet til en af siderne.

- Når børnene ligger på ryggen, har de større sandsynlighed for at udvikle en foretrukken side at sove på. Det medfører, at hovedet bliver skævt, og musklerne bliver stramme. Ligger børnene for lidt på maven, når de er vågne, er der også en sikker risiko for, at de udvikler et skævt hoved, siger børnefysioterapeut på Hvidovre Hospital Birgit Knudsen.

Små justeringer kan mindske risikoen for vuggedød

Det skæve hoved er kendetegnet ved, at baghovedet er trykket fladt i den ene side, og samtidig buler panden lidt ud i den modsatte side.

Ansigtet kan også være asymmetrisk, og ørerne kan også komme til at sidde forskudt. Men der findes ikke videnskabelige beviser for, at der er nogle alvorlige følgevirkninger ved et skævt hoved.

Børnefysioterapeuterne på Hvidovre Hospital anbefaler dette mod flade hoveder:

• Når dit barn skal sove, så læg det med hovedet skiftevis til venstre og højre. Så undgår du, at barnet altid ligger med hovedet til samme side.

• Når dit barn skal bøvse, og du bærer det ind mod maven, så husk, at barnet ikke altid har hovedet vendt til samme side.

• Når du pusler dit barn, så vær opmærksom på, at barnet kigger til begge sider. Så undgår du, at barnet altid ligger med hovedet til samme side.

• Hvis barnet altid vil kigge til den ene side, så vend barnets hoved til den anden side og tal til barnet fra denne side.

• Lige fra dit barn er nyfødt, skal det vænnes til at ligge på maven, når det er vågent. Det styrker musklerne i nakke og ryg - og forebygger, at dit barn får en skæv hovedfacon.

Udbredt babytrick forbindes med vuggedød

De største risikofaktorer mht. flade hoveder hos babyer er:

• Rygliggende sovestilling• En foretrukken hovedrotation• Ensidig håndtering af barnet• Nedsat bevægelighed af nakken• For lidt maveliggende aktivitet

Her kan du købe særlige puder, som forebygger eller hjælper mod fladt hoved - NB: gratis fragt! >>

7 øvelser der styrker babys motorik