https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/baby/klapvognprim.jpg
Gravid

Rundt om klapvognen

25. juli 2014
af Nanna Balslev
foto Pantherstock
Når dit barn er over et år, bliver du måske træt af at slæbe rundt på en stor barnevogn. Det er der, en klapvogn kommer ind i billedet. Her er alt, du skal vide om dit barns andet køretøj.

Praktisk eller komfortabel?
Der findes mange forskellige modeller, lige fra praktiske letvægtsmodeller til mere simple paraplyklapvogne. Når I skal købe en klapvogn, så tjek, at barnet sidder komfortabelt og har støtte i ryggen op til mindst treårsalderen. Klapvognen skal være 90 til 95 centimeter lang og mindst 35 centimeter bred indvendig. Der er stor forskel på klapvognes vægt og størrelse i sammenklappet tilstand. Afklar jeres behov, så I vælger en vogn, der for eksempel kan være i bilens bagagerum eller er let at klappe sammen, hvis I ofte skal rundt med bus og tog.

Læs også, hvad du skal se efter, når du køber barnevogn

Sikkerhed
Klapvognen skal være nem at navigere, og bremsen skal fungere på et skrånende underlag. Selen skal helst være en fempunktssele, der ikke kan åbnes af små børnefingre. Tjek, at vognen ikke har skarpe kanter, hvor barnet kan få fingrene i klemme. Der må ikke være snore eller andet, der kan udgøre en kvælningsfare. Og husk at tjekke, at barnet ikke kan kravle ud mellem ryglæn og kaleche, når ryggen er lagt ned.

Tre eller fire hjul
Der findes klapvogne med tre eller fire hjul. Trehjulede klapvogne er nemmere at køre rundt med i byen, fordi det forreste hjul kan dreje hele vejen rundt. De fylder typisk mindre end firehjulede modeller, og nogle af dem vejer også mindre. Men de er dog ikke altid lige så stabile som firehjulede. Planlægger I at putte jeres barn i vognen, eller er I til lange gåture i ujævnt terræn, kan det være en del mere praktisk med en firehjulet model.

10 gode råd om autostolen

Forskellige slags hjul
Når det drejer sig om hjul, kan I vælge mellem to slags. Enten en model med lufthjul, der giver den bedste komfort og er rare at trille med, eller med luftkammerhjul, der er lidt hårdere, men til gengæld ikke punkterer.

Når der er mere end ét barn
Har I flere børn, kan I vælge mellem klapvogne, hvor børnene sidder ved siden af eller bag hinanden. Stellet i vogne, hvor børnene sidder ved siden af hinanden, er typisk mere holdbart. Til gengæld må I vænne jer til at fylde hele fortovet. Vælg en vogn, hvor sæderne kan slås ned separat, så den ene kan tage en lur, uden at det går ud over den anden.

Vi køber for meget babyudstyr

Vidste du, at …
en stor engelsk undersøgelse har vist, at børn, der kan se mors eller fars ansigt fra klapvognen, snakker og interagerer mere end dem, der har ansigtet vendt væk fra forældrene?

Kilde: Berlingske

Læs også