https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/gravid/2015/juni/blodproeve612.jpg
Gravid

Ny blodprøve kan afsløre Downs Syndrom

22. juni 2015
af Anne Romanelli
Foto: Panthermedia
Flere store sygehuse vil fra efteråret tilbyde gravide en ny blodprøve, der sikrere kan teste et fosters risiko for Downs Syndrom. Testen ventes at blive indført nationalt, men det er ikke uden etiske dilemmaer, lyder det.

Ved hjælp af en ny teknologi vil det fra efteråret være muligt for danske gravide at få præcise informationer om et fosters kromosomer og DNA ud fra en enkelt blodprøve fra moderen. Og dermed også et sikrere svar på, om barnet har Downs Syndrom. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Det sker, når tre store sygehuse - i Hvidovre, Aarhus og København - går i gang med at anvende gen-testen NIPT som et alternativ til den moderkageprøve, gravide kan få i dag.

Ny fosterprøve vil sandsynligvis blive national

Testen vil efter sigende også kunne afsløre risikoen for døvhed og overvægt hos barnet, og den vil sandsynligvis blive indført nationalt med tiden, vurderer Anne-Marie Gerdes, der er klinikchef på Rigshospitalet.

Hun forklarer, at hvor der med en moderkagebiopsi er en lille fare for abort, er NIPT en ufarlig blodprøve, der giver indsigt i fostrets kromosomer. Samtidig er hun dog også opmærksom på de etiske dilemmaer, der kan opstå med den nye test.

Etiske dilemmaer ved brug af ny fosterprøve

Thomas Ploug, der er medlem af Det Etiske råd, påpeger eksempelvis, at der kan være god grund til at anvende DNA-test til at opdage Downs Syndrom tidligere, da det moralske problem vokser, jo længere tid, der går før en abort.

Men man bør samtidig overveje, om der er 'glidebanepotentiale' ved brugen af blodprøver:

- Man kan sige, at hvis det tillades at bruge DNA-test til at undersøge for Downs Syndrom, hvorfor så ikke for andre sygdomme? Her må vi holde fast i, at den usikkerhed, der er om, hvad bestemte variationer i genomet kan betyde for fostret, må komme barnet til gode. Derfor bliver man nødt til ikke at anvende tilbuddet bredere, siger han.

Sundhedsstyrelsen vil senere på året gøre status over erfaringerne med anvendelsen af NIPT.

Læs også:
Komplikationer under graviditeten
Fødselsmåneden kan påvirke dit barns helbred
Kvinder i fertilitetsbehandling får sundere børn
Gravid uge for uge - sådan udvikler dit foster sig!

Se også:

Video: Se fosterets udvikling - på under 2 minutter!

Sådan kan du selv lytte til dit fosters hjertelyd og bevægelser - og optage lydene til evigt minde!

Med den populære AngelSounds ultralydsmonitor kan I lytte til jeres ufødte barns hjertelyd og bevægelser - en fantastisk oplevelse for enhver kommende mor og far. Allerede fra 12. uge i graviditeten kan I med AngelSounds høre barnets hjertelyd, og der er også mulighed for at høre hvis barnet hikker, sparker mm. Med AngelSounds kan du også optage hjertelydene, så I (og jeres barn) kan lytte til de smukke lyde senere i livet, eller I kan sende optagelserne pr. e-mail til f.eks. bedsteforældre.

Køb AngelSounds ultralydmonitor her >>

Forebyggelse og behandling af strækmærker!

Strækmærker er noget, de fleste gravide frygter - og som de fleste desværre også kan nikke genkendende til. Beauté Pacifiques nye creme 'Scars&Stripes' anvendes til forebyggelse og behandling af ar og strækmærker. Cremen arbejder dybt i hudens lag med fire virksomme ingredienser, der på hver sin måde forebygger og reducerer rødmen og normaliserer den strukturforandring, som gør ar og strækmærker synlige. Scars&Stripes indeholder 3 forskellige aktive A-vitamin-estre, som forynger og blødgør huden.

Køb Scars&Stripes mod strækmærker her >>

Læs også