Gravid

Må du som gravid spise sushi, solbade og dyrke sex?

af Trine Fisker, Newsdesk, Aller Media 10. april 2014
Foto: All Over Press
Retningslinjerne når du er gravid er mange, men de har altid endnu et spørgsmål. Find svarene her

Når graviditetstesten viser to streger, og du er gravid, så er det et bevis på, at den mest fantastiske proces er gået i gang inde i maven. Men selv om kvindens krop er skabt til at være gravid i ni måneder, så er der alligevel en masse forholdsregler, som man skal følge, hvis man vil give sit ufødte barn de bedste vilkår. For eksempel anbefales det, at du spiser 400 mikrogram folinsyre hver dag fra den dag, du planlægger at blive gravid, til du er tre måneder henne i graviditeten. På den måde mindsker du risikoen for, at barnet får rygmarvsbrok. Derudover skal du spise 10 mikrogram D-vitamin, drikke en halv liter mælk om dagen eller tage 500 mg kalktilskud, ligesom du fra uge 10 skal tage 40-50 mikrogram jern om dagen. Men det er ikke kun de mange kosttilskud, man skal være opmærksom på. Der er også mange ting i hverdagen, der skal gøres anderledes. Og så er der nogle hverdagsting, du bare skal fortsætte med, selv om du bærer et barn i maven. Magasinet Gravid har lavet en liste over do's and dont's for dig der er gravid.  

Det må du: Spise sushi Så længe den rå fisk har været frossen i 24 timer ved mindst minus 20 grader, så er der ingen problemer med at spise sushi. De kolde temperaturer dræber nemlig eventuelle parasitter, og det er derfor et krav fra Fødevarestyrelsen til alle sushiforhandlere i Danmark. Men undgå sushi lavet af rovfisk, da de kan indeholde kviksølv, som kan være skadeligt for barnet. Dyrke motion Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du dyrker en halv times motion, når du er gravid. Gør som du plejer, så længe det føles rart og er moderat. Flyve Der er intet i vejen for, at du flyver, du skal blot være opmærksom på, at mange flyselskaber ikke vil have en gravid med, der er længere henne end uge 35. 10 tricks til en stærk krop Spise ost Du må gerne spise ost, og faktisk har din krop godt af det kalk, der er i osten. Du skal blot holde dig fra oste, der er lavet af upasteuriseret mælk. Det handler typisk om bløde oste som brie eller skimmeloste. Solbade Det gælder altid om at passe på solen, også når man er gravid. Men selvfølgelig må du gerne være ude og dase i varmen, men du skal sørge for masser af solbeskyttelse, da du har større risiko for at få pigmentpletter, når du er gravid. Derudover skal du sørge for at drikke rigeligt med væske, så du ikke dehydrerer. Drikke kaffe Det er ikke en god ide at drikke tre liter kaffe om dagen, men der sker ikke noget ved, at du drikker tre kopper kaffe eller andre koffeinholdige drikkevarer. De skal blot fordeles med jævne mellemrum i løbet af en dag. Dyrke sex Der er ingen problemer i at dyrke sex, og nej, barnet bliver hverken ramt eller udsat for nogen form for smerte, når de kommende forældre dyrker sex. Tage på For en gangs skyld er det i orden at tage på i vægt. Hvor meget afhænger af, hvor meget du vejede inden graviditeten.  

Så længe den rå fisk har været frossen i 24 timer ved mindst minus 20 grader, så er der ingen problemer med at spise sushi. De kolde temperaturer dræber nemlig eventuelle parasitter, og det er derfor et krav fra Fødevarestyrelsen til alle sushiforhandlere i Danmark. Men undgå sushi lavet af rovfisk, da de kan indeholde kviksølv, som kan være skadeligt for barnet. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du dyrker en halv times motion, når du er gravid. Gør som du plejer, så længe det føles rart og er moderat. Der er intet i vejen for, at du flyver, du skal blot være opmærksom på, at mange flyselskaber ikke vil have en gravid med, der er længere henne end uge 35. Du må gerne spise ost, og faktisk har din krop godt af det kalk, der er i osten. Du skal blot holde dig fra oste, der er lavet af upasteuriseret mælk. Det handler typisk om bløde oste som brie eller skimmeloste. Det gælder altid om at passe på solen, også når man er gravid. Men selvfølgelig må du gerne være ude og dase i varmen, men du skal sørge for masser af solbeskyttelse, da du har større risiko for at få pigmentpletter, når du er gravid. Derudover skal du sørge for at drikke rigeligt med væske, så du ikke dehydrerer. Det er ikke en god ide at drikke tre liter kaffe om dagen, men der sker ikke noget ved, at du drikker tre kopper kaffe eller andre koffeinholdige drikkevarer. De skal blot fordeles med jævne mellemrum i løbet af en dag. Der er ingen problemer i at dyrke sex, og nej, barnet bliver hverken ramt eller udsat for nogen form for smerte, når de kommende forældre dyrker sex. For en gangs skyld er det i orden at tage på i vægt. Hvor meget afhænger af, hvor meget du vejede inden graviditeten.

Det må du ikke:

Drikke alkohol Sundhedsstyrelsen fraråder at drikke alkohol som gravid. Forskning viser nemlig, at der er en sammenhæng mellem fosterskader og alkohol. Ryge Hvis du ryger, mens du er gravid, er der risiko for, at barnet bliver født for tidligt og er for lille ved fødslen. Barnet bliver også født med abstinenser ligesom dem, en narkomans barn har ved fødslen. De kan blandt andet være meget svære at trøste. Tømme kattebakke Kattens afføring kan indeholde parasitter, der giver sygdommen toxoplasmose, der kan give dit barn hjerne- og øjenskader. Som gravid må du ikke tømme kattebakken, men ellers er det helt sikkert at være sammen med din kat. Det sker i din graviditet Male babyværelse Du er nødt til at overlade malearbejdet til nogle andre, mens du er gravid. Maling er fyldt med dampe og kemiske partikler, som du kan indånde og overføre til barnet. Spise meget rovfisk Din baby har godt af, at du spiser fisk et par gange om ugen, men hold igen med rovfisk når du er gravid. Spis allerhøjst 100 gram rovfisk om ugen. Eksempler på rovfisk er tun, rødfisk og havkat, der alle har et højt indhold af kviksølv. Det gælder også dåsetun, da indholdet af kviksølv kan variere fra dåse til dåse. Kviksølv kan skade dit barns hjerne og evne til at lære og huske. Spise lever Undgå at spise lever og levertran, da det indeholder store mængder A-vitamin, som kan skade barnet. Du må dog gerne spise leverpostej og paté en gang imellem. Dykke Det er forbudt at dykke, når du er gravid, da barnet kan få trykskader. Gå på slankekur Din krop og din baby har brug for sund og alsidig næring, så det kan ikke anbefales at gå på slankekur mens du er gravid. Det betyder dog ikke, at du skal sidde i sofaen og spise pizza. Sund mad og motion er i høj grad tilladt. Dyrke hård motion Skiløb, ridning kan være farligt, da man kan risikere at styrte. Boksning og kontaktsport er heller ikke at anbefale for dig som er gravid. Derudover skal man undgå tunge løft. Ondt i kroppen? Prøv vores aflsatningsøvelser til gravide Kilde: Magasinet Gravid

Sundhedsstyrelsen fraråder at drikke alkohol som gravid. Forskning viser nemlig, at der er en sammenhæng mellem fosterskader og alkohol. Hvis du ryger, mens du er gravid, er der risiko for, at barnet bliver født for tidligt og er for lille ved fødslen. Barnet bliver også født med abstinenser ligesom dem, en narkomans barn har ved fødslen. De kan blandt andet være meget svære at trøste. Kattens afføring kan indeholde parasitter, der giver sygdommen toxoplasmose, der kan give dit barn hjerne- og øjenskader. Som gravid må du ikke tømme kattebakken, men ellers er det helt sikkert at være sammen med din kat. Du er nødt til at overlade malearbejdet til nogle andre, mens du er gravid. Maling er fyldt med dampe og kemiske partikler, som du kan indånde og overføre til barnet. Din baby har godt af, at du spiser fisk et par gange om ugen, men hold igen med rovfisk når du er gravid. Spis allerhøjst 100 gram rovfisk om ugen. Eksempler på rovfisk er tun, rødfisk og havkat, der alle har et højt indhold af kviksølv. Det gælder også dåsetun, da indholdet af kviksølv kan variere fra dåse til dåse. Kviksølv kan skade dit barns hjerne og evne til at lære og huske. Undgå at spise lever og levertran, da det indeholder store mængder A-vitamin, som kan skade barnet. Du må dog gerne spise leverpostej og paté en gang imellem. Det er forbudt at dykke, når du er gravid, da barnet kan få trykskader. Din krop og din baby har brug for sund og alsidig næring, så det kan ikke anbefales at gå på slankekur mens du er gravid. Det betyder dog ikke, at du skal sidde i sofaen og spise pizza. Sund mad og motion er i høj grad tilladt. Skiløb, ridning kan være farligt, da man kan risikere at styrte. Boksning og kontaktsport er heller ikke at anbefale for dig som er gravid. Derudover skal man undgå tunge løft.