https://imgix.femina.dk/media/cdbdbc2c9b0543c38ab4ef2a3c8ee0bd.jpg
Gravid

Lær at takle veninderne

16. december 2008
af Karitte Lind Bejer
Illustration: Solveig Agerbak
Det er ikke altid, at det giver sig selv, i et venskab, når den ene af jer pludselig bliver gravid. Få gode råd til at bevare dine venskaber på trods af den store omvæltning.

Når du er gravid, tager du hul på et nyt kapitel af dit liv, og derfor er det heller ikke spor underligt, hvis det fylder i din hverdag og dine tanker.

En graviditet kan splitte
Måske er det ikke alle dine veninder, der har lige nemt ved at rumme og forholde sig til din graviditet. Autoriseret cand.psych. og privatpraktiserende psykolog, Liselotte Rosenkvist Jensen har mange års erfaring i, hvordan udfordringer kan gribes konstruktivt an. - En graviditet er en radikal ændring i livet og vil kunne skabe ubalance mellem to veninder, der pludselig befinder sig i to meget forskellige livssituationer, siger hun.

Sig fra over for den bedrevidende
Den alvidende veninde er selv mor og har prøvet at stå netop det sted i livet, hvor du nu befinder dig. Hun vil inderligt gerne hjælpe dig med råd og vejledning under graviditeten. Fordelen ved venskabet er, at du kan få alle de gode råd, du vil. Ulempen kan være, at du får rådene uden selv at have bedt om dem. Psykologen foreslår, at du går nænsomt, men bestemt frem. Her gælder det som førstegangsgravid om, at du siger venligt fra og helst i lidt god tid. Gør meget ud af at formulere det på en måde, så din veninde ikke føler sig afvist.

Tal om det med den misundelige
Din veninde ønsker sig selv brændende et barn. Hun vil på den ene side glæde sig oprigtigt på dine vegne over, at du skal være mor, mens hun på den anden side kan komme til at misunde dig og have svært ved at rumme din graviditet. - Det kan være en god idé, at du selv tager initiativ til at tale med din barnløse veninde om uligheden mellem jer. For eksempel kan du sige, at du godt kan forstå, hvis hun synes, det er svært. Det vigtigste er, at emnet ikke bliver et tabu, siger psykolog Liselotte Rosenkvist Jensen.

Lav noget med singleveninden
Singleveninden, der ikke går og sukker efter selv at få et barn, vil et langt stykke af vejen sandsynligvis kunne glæde sig med dig over din graviditet og interessere sig for den. Samtidig vil hun i nogle tilfælde også opleve en vis ambivalens, fordi den hidtil eksisterende lighed mellem jer bliver brudt. - Har jeres samvær indtil nu mest været baseret på at feste til sent ud på natten, kan der opstå problemer. Det gælder om at få sagt højt til din veninde, at du fortsat gerne vil jeres venskab, og så kan du måske foreslå nogle ting, I kan foretage jer sammen, siger Liselotte Rosenkvist Jensen.

Læs også:
Syv råd om barselsbesøget
Lær at tackle svigermor
Nybagt mor

Læs også