Gravid

Lær dit barn at tale – med fingrene

af Magasinet Mor 19. juli 2013
Flere timers gråd, store fagter, ulykkelige spædbørn og frustrerede forældre. Lyder det bekendt? Du kigger ind i guldklumpens let bebrejdende øjne og ville ønske, du vidste, hvad den lille prøver at fortælle dig. Nu kan du få det at vide. Løsningen er simpel: Tegnsprog.

Din baby har lyst til at kommunikere med dig, allerede fra det øjeblik den bliver født. Den mangler bare evnen til at gøre det. Børnstaleevner udvikler sig langsommere end deres motorik, derfor er tegnsprog ideelt for alle ivrige spædbørn (og deres forældre).Men er tegnsprog ikke svært at lære? Svaret er enkelt: Nej, det er det ikke. Jens Bo Lund, der er uddannet zoneterapeut og harundervist i tegnsprog til spædbørn, fortæller, at 'tegn til tale' eller 'babytegn', som det også kaldes, er en fantastisk chance forat forstå dit spædbarn fra første færd. Kort sagt går det nemlig ud på meget tidligt at give din baby mulighed for at udtrykke sigved hjælp af nemme tegn i stedet for ord.

Har du talt med dit barn i dag?Brugen af tegnsprog er ikke kun et spørgsmål om tidlig kommunikation mellem forældre og barn. Undersøgelser viser, at hvis I brugertegnsprog, fra baby er helt lille, så lærer den både at tale tidligere og får et rigere ordforråd. Undersøgelser viser, at børn i syvårsalderen, der har brugt tegnsprog, fra de var to år, i gennemsnit havde en 12 procent højere intelligenskvotient i forhold til børn,der ikke havde brugt tegnsprog. Begynd tidligt! Der er delte meninger om, hvornår du bør starte med at lære barnet tegnsprog. Flere forskere argumenterer for, at du først bør starte fra seksmånedersalderen, da de ikke mener, at barnet har udviklet sin hukommelse tilstrækkeligt før. Jens Bo Lund er uenig og mener sagtens, du kan begynde tidligere. Du skal bare have mere tålmodighed. "Børn, der er døvstumme, starter med at lære tegn, lige fra de bliver født. Og der er ingen grund til, vi ikke kan gøre det samme," siger Jens Bo Lund.

Sådan gør du …Det kan måske lyde overvældende. Det er det ikke. Der er på ingen måde tale om, at I som forældre skal lære et helt nyt (tegn-) sprog. Start med tre lette tegn såsom 'spise', 'tørstig' og 'mere'. Du skal lave tegnet i forbindelse med dets betydning igen og igen og igen, men kun når barnet er oplagt. Nemme tegn, gestikulation og leg er alt, hvad der skal til.Det handler om at videreudvikle de tegn, børnene allerede kan. Børn lærer eksempelvis at vinke og vifte med armene, mange måneder før de kan tale. De kan også nikke, pege og lave andre fagter, som vi forstår uden problemer. Det vil sige, det ligger til dem at lære tegnsprog. Så snart spædbarnet har forstået de første tre tegn, kan I prøve et eller to nye tegn om ugen alt afhængigt af, hvor hurtigt I føler, barnet lærer.

Spædbørn elsker lyd sammen med bevægelse, og derfor er det vigtigt, at I altid taler eller synger, samtidig med at I viser tegnene."På et tidspunkt forstår baby sammenhængen mellem, hvis jeg viser tegnet for 'mere' til mor og far, så får jeg en snack mere eller 'pegefinger i munden' = sut. Smart! Efterhånden kan dit barn vise alt, fra når det vil i bad, have læst bog, have fortalt om blomster eller fly, til når det er sultent eller tørstigt og så videre," siger Jens Bo Lund. Det er meget almindeligt, at der går seks til otte uger, før den lille fuldt ud har forstået konceptet. Ved at lære din baby nogle simple tegn, giver du dit barn mulighed for at udtrykke følelser, som normalt kan være svære at tyde for mor og far gennem gråd, lyde og fagter. Husk, at nogle babyer lærer hurtigere end andre, så vær tålmodig og metodisk, og mist ikke modet - også selv om det virker, som om dit barn ikke forstår dig. Bliv ved og ved og ved. Så skal du nok blive belønnet med dit første tegn.

7 babytegn dit barn skal lære

Spise/sulten - Højre hånd tages op til munden lige for, og fingertipperne peger ind mod læben.

Tørstig - Venstre hånd tages op til munden, og tommelfingeren stikkes ind i munden.

Mere - Venstre hånd lægges langs maven, og håndfladen vender opad som en lille skål. Højre pegefinger peger ned i venstrehåndflade.

Sove/træt - Hænderne samles og tages op langs øret, mens du lukker øjnene.

Ked af det - Begge hænder knyttes og føres op til øjnene. Du 'tørrer' øjnene med hænderne.

Det gør ondt - Højre tommelfinger føres op til hagespidsen, med lillefingeren vendt væk fra kroppen.

Sut - Højre pegefinger stikkes i munden.

6 positive ting ved babytegn

• Det er sjovt at lære tegnsprog for hele familien.

• Tidlig kommunikation med dit barn knytter hurtigere bånd.

• Tegnsprog er med til at udvikle dit barns hjerne.

• Der vil komme færre raserianfald, når den lille kan fortælle dig, hvad han vil.

• Tegnsprog hjælper med at opbygge et solidt grundlag for fremtidig indlæring.

• Gør tumletid til kvalitetstid. Brug tegnsprog som en del af jeres hverdag, og nyd, at dit barn lærer noget, mens I leger.

Find information om tegnsprog ved at søge på: 'Sign with your baby' af Joseph Garcia eller Babytegn.dk. Ellerfind et kursus på: Tegnsprog.ucc.dk under Babytegn.