https://imgix.femina.dk/media/f9c3374d85a84deca62869708fd7767d.jpg
Familieliv

5 råd, der hjælper sproget på vej

15. maj 2013
af Bjørn Falck Madsen
Foto Vanna Envall
Giv dit barn de bedste forudsætninger for at udvikle et godt sprog i en tidlig alder

• Hæng ting op på siden af barnets seng. Det kan for eksempel være babybøger eller tøjdyr. Skift tingene ud med jævne mellemrum, så barnet hele tiden får nye udfordringer. Husk at tale om objekterne, så der kommer navn på tingene.

• Syng for dit barn, når det ligger på puslebordet og får skift et ble. Anvend gerne den samme sang, så det bliver en fast "puslesang".

• Lav bevægeøvelser, og gentag samtidig de samme rytmer og sange, mens barnet ligger på ryggen. Barnets ben bevæges skiftevis op mod maven, mens man gentagne gange siger "Cykle, cykle ud i skoven" og afslutter med at sige: "Så! Nu er vi ude i skoven". Find på andre øvelser, hvor det er armene, der bevæges, og sangen tilpasses.

• Når du bærer rundt på den lille inde i stuen, så væn dig til at fortælle om de ting, I kigger på. "Her er vinduet", "her er tv'et" og "der er lysestagen".

• Brug så vidt muligt kropssprog til at understøtte, hvad du siger. Nik, når du siger ja. Ryst på hovedet, når du siger nej. Vink, når du siger farvel. Alle disse rutiner giver både en visuel og sproglig stimulering og et bedre resultat.

Kilde: Styrk dit Barns Sprog (0-3 år), Lis Klausen og Gry Hodal (Dafolo).

Læs også

16 genveje til tale

Stimuler babys sprog

Leg sproget frem

Læs også