https://imgix.femina.dk/media/1b64ca74b453433c977d1508f53c9e97.jpg
Gravid

Kunstigt befrugtede føder flere døde børn

2. marts 2010
af Signe Bjerre
Kvinder, der er blevet kunstigt befrugtet, har en fire gange øget risiko for at føde et dødfødt barn sammenlignet med kvinder, der er blevet gravide efter naturmetoden

Kvinder, der er blevet gravide efter reagensglasbehandling og mikroinsemination, har en fire gange øget risiko for at føde et dødfødt barn sammenlignet med kvinder, der er blevet gravide efter naturmetoden, skriver Politken.dk.

Opdagelsen er gjort af danske forskere og baserer sig på en undersøgelse af over 20.000 gravide.

Risikoen er lav
Forskerne bag undersøgelsen understreger dog, at resultaterne bør fortolkes med forsigtighed.

- Det er vigtigt at huske, at risikoen for dødfødsel er meget lav blandt gravide danske kvinder. Dette gælder også kvinder, der er blevet gravide efter kunstig befrugtning, siger afdelingslæge Kirsten Wisborg, Århus Universitetshospital, Skejby, til Politiken.dk.

Risikoen for dødfødsel hos kvinder efter reagensglsbehandling og mikroinsemination var 16,2 promille. Hos kvinder, som havde fået andre former for barnløshedsbehandling, var den 2,3.

Hos kvinder, der var blevet naturligt gravide, lå risikoen for dødfødsel mellem 3,7 og 5,4 promille.

Fødte fire uger tidligere
- Det er meget vigtigt at studere årsagerne til dødfødsel i detaljer. Vi ved fra vores data, at de dødfødte børn fra IVF-graviditeter (reagensglasbehandling, red.) i gennemsnit blev født fire uger tidligere end dødfødte børn af kvinder, der ikke havde fået fertilitetsbehandling, siger Kirsten Wisborg.

Forskerne har ikke haft tilstrækkeligt med data til at undersøge dette forhold nærmere, pointerer hun.

Læs også