https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/gravid/julsomgravidprim.jpg
Gravid

Kom helskindet gennem jul når du er gravid

14. december 2013
af Kirstin Warren Larsen, redigeret af redaktionen
foto: Pantherstock
December er ofte ensbetydende med travle kalendere, familiebesøg og våde fester. Det kan derfor være en hård tid at komme igennem som gravid. Magasinet Mor har sammen med jordemoder Pia Hern samlet nogle råd og smutveje til, hvordan du nyder juletiden med mave på

Generelt i julemåneden
• Slæk på dine standarder. Der er ingen, der forventer, at du disker op med tre slags småkager til kaffen, når du er gravid, og morbror og tante kommer på julevisit. Så nedjuster, hvor der nedjusteres kan, og accepter, at huset ikke kan være skinnende konstant, og at alting ikke kan ske til tiden.

• Stress ned! Det er aldrig hensigtsmæssigt at være stresset, og slet ikke når du er gravid. Alle har meget at se til i december, men det behøver du altså ikke have. Du skal bare huske at planlægge og uddelegere dine gøremål til dem omkring dig. Så lad bare manden stå for rengøringen, og bed din mor handle ind for dig, når hun nu alligevel er i supermarkedet.

• Slæng dig! Kvinder er generelt "gode" til at overhøre kroppens signaler, men det er altså vigtigt, du lytter til dine behov, når du er gravid. Så husk sofaen, og glem juleræset i en halv times tid - hver dag!


Før festen
• Husk at hvile dig, inden du tager af sted til fest. En morfar i sengen med nedrullede gardiner er lige, hvad din krop behøver, for at den kan lade op til aftenens udskejelser.

• Du behøver ikke lide for enhver skønhedspris. Er du langt henne i graviditeten, så accepter, at du har nogle ekstra kilo at slæbe rundt på og drop stiletterne. Du ved jo, at benene vil takke dig senere på aftenen.

• Selv om det er koldt derude, så prøv at undgå stramme strømpebukser. De resulterer nemlig i, at blodet ikke kan løbe ordentligt rundt, og så ender du med det sidste, du ønsker, når du er ude og have det sjovt: hævede elefantben.

Til festen
• Hvis du er gravid bør du undgå røg. Det er blevet nemmere, men du kan stadig risikere at blive offer for passiv rygning, når du er til sociale begivenheder. Hvis det er tilfældet, så gå din vej, eller tillad dig at bede om at få cigaretterne slukket, hvis du gerne vil være en del af samtalen (det er måske ikke helt fair, hvis I står ude på terrassen, men som gravid kan man komme af sted med meget).

• Hvis der er buffet til festen, er du på den. Når du er gravid og ude til fester om aftenen, skal du nemlig prøve at sidde mere, end du står. Men prøv at finde en stol et centralt sted, og håb på, at du er interessant nok til, at festen kan foregå omkring dig. Smæk gerne benene op, hvis du har mulighed for det - og kan tillade dig det. Dine ben vil være taknemmelige!

• Gå som tommelfingerregel langt uden om rå og blå mad. Det tæller blandt andet råt kød, rå æg og bløde oste såsom blåskimmelost og brie. Disse madvarer kan indeholde bakterien listeria, som kan medføre en infektion hos dig når du er gravid og efterfølgende skade barnet.

• Det er ikke særligt passende, når man er ude blandt andre, men sure opstød er desværre meget normalt som gravid. Vil du sikre dig ikke at få al for meget opmærksomhed allerede over forretten, er det især kaffe, sodavand og juice, der genererer ubehagelighederne i maven.

• Man er ofte interessant for andre kvinder, når man er gravid. De kan godt lide at høre om dig og din graviditet - for så at slå over i deres personlige historie, som tit kan fortælles over en time eller to. Det er selvfølgelig også rart med anekdoter og andres tips, men når du nu endelig er kommet til fest, er du sikkert lidt ligeglad med at høre om en fremmed dames morgenkvalme. Så undgå disse samtalefælder ved at afværge dem i tide eller forsikre de andre damer om, at du altså meget gerne vil høre deres historie, men måske hellere over en kop kaffe i næste uge.

• Det er skam helt i orden at slå sig løs på dansegulvet, selv om du er gravid. Du kan bedst selv lytte til kroppen og mærke, hvor meget du kan kaste dig ud i - og her er der selvfølgelig forskel på, om du er i anden eller ottende måned.
• Det er altså okay at gå tidligt hjem. Du behøver ikke være den, der lukker og slukker, når nu du er gravid. Igen er det vigtigt at lytte til din krop - er du træt, så gå dog hjem!

Du kan sagtens feste uden alkohol - få opskrifter på lækre alkoholfrie drinks


Efter festen
• Når du endelig er kommet hjem i din seng, er der ikke noget værre, end hvis du rammes af uro i benene. I så fald er det vigtigt at have en flaske med lavendelolie stående i toiletskabet. Smør - eller lok manden til at massere - dine ben med olien, og du vil med det samme mærke roen sprede sig.


Om eksperten
Pia Hern blev uddannet jordemoder i 1994 og har siden uddannet sig til blandt andet psykoterapeut. Hun har udgivet bøgerne 'Fødsel og smerte' og 'Du bliver en skøn mor'. Derudover har hun hjemmesiden motherbynature.dk, som er et forum for vordende og nybagte mødre.

Læs også