Der er meget at tage stilling til, når man køber barnevogn.
Gravid

Køb af barnevogn: Sådan vælger du den rigtige

2. februar 2016
Af Anne Romanelli
Foto: Pantherstock
Der er meget at tage stilling til, når man køber barnevogn. Skal den f.eks. kunne presses ind i et lille bitte bagagerum, være terrængående og holde til flere børn? Og hvad med sikkerheden? Det betaler sig at vælge rigtigt første gang - MAMA.dk guider dig til den store beslutning.

Køb af barnevogn

Et godt tilbud er ikke altid det bedste, når det gælder køb af barnevogn. Derfor er det en rigtig god idé at få styr på, hvilke behov I har, før I slår til.

I praksis er køreegenskaber og komfort nogle af de vigtigste faktorer. I skal f.eks. tænke på, om I tit skal have en barnevogn med i busser og tog, og om den skal kunne passe i bilens bagagerum eller under trappen i opgangen til jeres lejlighed.

Og ruller I ofte rundt på bumlede veje eller i naturen, skal barnevognen også have en god affjedring og store brede gummihju med luft i, hvis den lille skal kunne ligge behageligt og falde i søvn. 

Prøv selv barnevognen af i butikken

Alt dette vurderer I bedst, hvis I tester barnevognen i butikken, råder Helen Amundsen fra Forbrugerrådet. Når man så har forelsket sig i en model, er der selvfølgelig ikke noget i vejen for bagefter at tage hjem og se, om man kan købe den billigere på nettet.

- Sørg for at teste barnevognen i butikken. Det er den eneste måde at finde ud af, hvordan vognen triller, og hvordan den er at håndtere. Det ser let ud, når ekspedienten tager fat i vognen og folder den sammen i et snuptag, men I skal selv forsøge, så I slipper for en barnevogn, der er besværlig at slå sammen, siger Helen Amundsen.

Barnevogn, autostol, tremmeseng m.m. - her er en tjekliste med alt, du får brug for til din nyfødte >> 

Barnevognens sikkerhed er afgørende

Endnu vigtigere end køreegenskaber og komfort er det naturligvis, at jeres barnevogn er sikker. For dig som almindelig forbruger er det meget vanskeligt at afgøre, om produktet er testet efter den rigtige standard. Helt sikker kan du være, hvis du går efter barnevognen, der er mærket med 'Varefakta'. 

Varefakta er en dansk mærkningsordning, som tester og godkender børneprodukter. De sender jævnligt produkterne til test på et uvildigt godkendt laboratorium og stiller som regel skrappere sikkerhedskrav, end du vil se i de europæiske standarder. Sørg også for, at barnevognen har en god bremse. Mærk efter i butikken.

Andre gode råd til køb af barnevogn

Hvis jeres barn skal sove til middag i barnevogn, til det er 2-3 år, bør liften desuden være minimum 90-95 cm lang og med en god dybde. Samtidig kan I også overveje, om barnevognen skal bruges til flere. Betal hellere lidt ekstra for kvaliteten i stedet for at skulle købe en ny barnevogn om få år. De dyre barnevogne er ikke nødvendigvis mere sikre end de billige, men de kan generelt holde længere.

Disse overvejelser kan også være gode at gøre sig, inden man køber barnevogn: * Tjek om højden på styret passer til dem, der skal bruge vognen. Der er barnevogne, hvor højden på styret kan justeres. * Skal du tit bære vognen op ad trapper, bør du vælge en let vogn. * Er der sele i barnevognen, eller kan det påmonteres? * Kan liften nemt tages af stellet? * Er der indstilleligt ryglæn til barnet, eller kan der købes et til påmontering? * Er barnevognen vandtæt og isoleret? * Kan barnevognen laves om til klapvogn? * Er der indkøbskurv under vognen eller tilstrækkligt med lommer? * Tjek også om man kan tage stofdele af barnevognen og vaske dem.

Husk at lufte madrassen

Uanset hvilken barnevogn, I vælger, er det desuden vigtigt at lufte madrassen jævnligt, råder Helen Amundsen.

- Når barnet sover, kommer der kondens, og det kan danne mug. Det er let at sætte madrassen på højkant, når den lille har sovet, så I undgår den usunde mug, siger hun.

Her kan du købe barnevogn og tilbehør over nettet - til store rabatter + fri fragt v. køb over 1000 kr.! >> (Skriv 'barnevogn' i søgefeltet, der dukker op)

(Lige nu er der f.eks. 50 % rabat på denne kombivogn, som koster 1595 kr.)

Læs også:

Barnevogne er livsfarlige, hvis du gør DETTE

Få billigere babyudstyr - 8 tips:

Du står stærkere, hvis du på forhånd har viden om priser på produktet, du vil købe. Det kræver ikke meget at tjekke priser på nettet, da der er mange prisportaler, som hurtigt giver dig et overblik. Find den medarbejder i butikken, der er i stand til at give dig rabat, og sig, at du har set det til en billigere pris. Nævn i hvilken butik eller hvor på nettet. Med din viden om prisniveauet har du som udgangspunkt et godt kort på hånden. Kilde: Forbrug.dk
Inden du går hjemmefra, er det en god idé at gøre dig tanker om, hvor meget du har sat af til den vare, du vil forhandle prisen ned på. Hvis du fx står med en barnevogn til 4200 kr. og hjemmefra har gjort dig klart, at du har et budget på 4000 kr., vil du kunne være mere rolig og overbevisende i din dialog med sælgeren. Fortæl ham gerne, hvad du havde forestillet dig at bruge, og spørg ham, om det er et problem, han kan hjælpe dig med. Kilde: Forbrug.dk
Hvis sælgeren i første omgang er afvisende over for dit forslag om at gå ned i pris, kan du spørge, om du kan få flere varer med i dit køb. De fleste køber jo mere end én ting, når de står i en babyforretning, så her kan der samlet set være penge at spare. Kilde: Forbrug.dk
Find først de produkter, som du er interesseret i at købe. Spørg så, hvor meget rabat du kan få. Ved at spørge på den måde får du med det samme sælger til at forholde sig til, at du går efter en rabat. Hvis du derimod spørger, OM du kan få rabat, kan sælgeren hurtigt affærdige dig med et ’nej’. Bliv ikke slået ud, hvis sælgeren siger, at butikken ikke kan give dig rabat. Prøv at være positiv, og hav et glimt i øjet. Det kan tit hjælpe at være flink og imødekommende. Kilde: Forbrug.dk
Hvis der er udsalg i butikken, og du både køber varer, der er nedsat, og nogle, der ikke er, kan du prøve at høre sælgeren, om der kan ’smitte lidt udsalg af’ på de varer, der ikke er nedsat. Hvis der lige har været udsalg ugen før, kan du også prøve at høre, om du stadig kan være så heldig at få den rabat. Kilde: Forbrug.dk
Denne strategi har flere fordele. For det første kan du føle dig mindre usikker alene af den grund, at I er to sammen. En anden og endnu større fordel er, at I - når I er to - kan være forskellige i jeres udmeldinger over for sælgeren. Den ene af jer kan være afvisende og tøvende, mens den anden af jer er interesseret i at købe. Men det skal gøres på en måde, så I ikke mister chancen for at tage dialogen med sælgeren videre. Kilde: Forbrug.dk
Hvis du står i butikken og finder en trøje, hvor en knap er røget, eller en stol med en ridse i lakken, kan du prøve at få et afslag i prisen. Fortæl venligt sælgeren, at du har fundet den her vare, du godt kunne tænke dig, og spørg, om der er mulighed for, at du kan få den billigere. Kilde: Forbrug.dk
Lykkes det for dig at opnå en rabat, så husk det til næste gang, du handler i butikken. Så kan du eventuelt nævne det og måske få rabat igen, fordi du er en trofast kunde. Kilde: Forbrug.dk Læs også: Babyudstyr - nødvendigt eller unødvendigt?

 

Artiklen indeholder affiliatelink