Spis dig gravid. Se her, hvad du skal spise for at forbedre din fertilitet.
Gravid

Kan man spise sig gravid?

8. april 2015
af Anne Romanelli
Foto: Pantherstock
Hvor mange bliver gravide den første måned, de prøver? Hvor mange må vente hhv. 3 mdr., 1 år og 2 år? Og hvad har kosten at sige for frugtbarheden? Få svarene her!

Det er langt fra alle kvinder, der har lige nemt ved at blive gravide.

Ifølge Samvirke.dk bliver 25 procent af unge, raske par gravide den første måned, de prøver, mens det lykkes for 60 procent i løbet af 3 måneder. 80-85 procent bliver gravide inden for 1 år, mens 90-95 procent må vente 2 år. Resten har et egentligt fertilitetsproblem.

Det kan skyldes mange ting - men i hvor høj grad spiller kosten egentlig en rolle? Kan man så at sige spise sig gravid?

- Mad alene kan jo ikke gøre det, men for mange kvinder har kosten bestemt betydning for chancerne for at blive gravid, lyder svaret fra Bjarne Stigsby. Han er speciallæge i gynækologi og obstetrik og har i mange år hjulpet barnløse par.

Stofskiftet kan have betydning for vores frugtbarhed

Bjarne Stigsby forklarer, at mange har nedsat frugtbarhed pga. hormonelle forstyrrelser forårsaget af 'rod' i deres sukkerstofskifte.

De er mindre følsomme over for insulin, som er det hormon, der sørger for, at sukker fra blodbanen kan optages i muskelcellerne, så de kan arbejde. Som modtræk skruer kroppen op for insulinniveauet, og det er dét, som medfører de hormonelle forstyrrelser.

Både mænd og kvinder kan have problemet

Ifølge speciallægen er det et problem for hovedparten af alle ufrivilligt barnløse - og både mænd og kvinder kan have problemet:

- Hos en kvinde kan et højt insulinniveau hæmme hendes ægløsning og gøre den uberegnelig. Men derudover kan insulinen også påvirke kroppens immunsystem, så den kommer i en slags betændelsestilstand. Det kan bl.a. påvirke sædcellernes evne til at få kontakt med ægget. Hos mænd kan en mindre følsomhed over for insulin også få konsekvenser for frugtbarheden. Når insulinniveauet er højt, har han et lavt testosteronniveau, og omvendt. Testosteronet styrer bl.a. produktionen af sædceller, og med et lavt indhold af testosteron falder mængden af sædceller tilsvarende, siger Bjarne Stigsby.

Begræns sukker og stivelse

Han råder derfor ufrivilligt barnløse til at omlægge deres kost, så insulinniveauet falder. Det gør man bl.a. ved at begrænse indtaget af sukker og stivelse.

- Alle former for sukker og stivelse skal man begrænse. Ud med sukker, pasta, ris, kartofler og hvidt brød. Jeg anbefaler, at hvert måltid indeholder lige meget energi fra kulhydrater, fedt og protein. I forhold til en almindelig kost betyder det en hel del mere energi fra protein og lidt mere fra fedt, siger han.

Bjarne Stigsby understreger dog, at det ikke kun er kosten, der har indflydelse på en kvindes chancer for at blive gravid. Men det er en vigtig faktor.

Læs også