https://imgix.femina.dk/media/article/ble.jpg
Gravid

Jordemor anbefaler ny måde at undgå røde blenumser

9. april 2015
af Anne Romanelli
Foto: Pantherstock
I Danmark har vi tradition for at skifte ble hyppigt og bruge vand og sæbe eller vådservietter. Alligevel sker det ofte, at den sarte babyhud bliver rød og irriteret. Jordemoderen Birgitte Hyldebrandt anbefaler nu en fransk metode til at undgå de røde blenumser.

Det er ikke rart for nogen mor at åbne en ble og se en højrød numse lyse op. Og det er mindst lige så ubehageligt for de blebørn, der oplever det.

Affaldsstoffer fra urin og afføring kombineret med indpakket varm hud resulterer meget nemt i en rød og irriteret numse, og selvom vi i Danmark har tradition for at skifte ble hyppigt, vaske og lufttørre samt bruge vådservietter, sker det alligevel ofte, at den sarte babyhud bliver rød og irriteret.

Men måske handler det ikke kun om at skifte ble - men om at skifte vane?

I Frankrig har mødrene i generationer benyttet naturens egne ingredienser til at rense og pleje babyens hud og samtidig forebygge de røde numser med en blanding af jomfruolivenolie og kalk.

Olivenolien blødgør huden og danner en beskyttende hinde, mens kalken lindrer og neutraliserer syren fra urin og afføring.

Læs også: Derfor må du ikke rense dit barns øre med en vatpind

Jordemor anbefaler plejeprodukt mod røde numser

Nu er denne gamle franske puslemetode sat på apotekerhylderne i Danmark i form af babyplejeproduktet Olívy Diaper Change, og flere danske fagfolk er begyndt at anbefale mødrene herhjemme at skifte vane.

- Jeg kan se, at produktet virker, og anbefaler derfor, at man bruger det, fra barnet er nyfødt, og gør det til en naturlig vane ved bleskift. Vi ser faktisk ikke problemer med rød og irriteret hud på de børn, der bruger det, lyder det bl.a. fra Birgitte Hyldebrandt, som er privatpraktiserende jordemoder fra jordemodercare.dk.

Olivy Baby Care koster 169 kr. for 500 ml og 99 kr. for 250 ml.

Dansk søskendepar står bag

Olívy blev stiftet i Danmark i 2014 af søskendeparret Maria og Cecilie Reumert Wagtmann. De to søstre blev selv introduceret for produktet i Frankrig, da deres nyfødte babyer skulle skiftes.

Idéen om at få produktet til Danmark udspringer således af positive erfaringer fra egne børn og af den efterspørgsel, de mødte blandt andre forældre.

- Ved rejser til Frankrig havde vi altid flasker med hjem til venner, kolleger, mødregrupper og vuggestuer. Og det var bl.a. deres begejstring, der gav os idéen til at gøre produktet tilgængeligt for alle danske børnefamilier. Vi går selv op i, at produkter skal være af høj kvalitet, og det er helt afgørende for os, at produkter til børn er fri for skadelige stoffer og sikre at bruge. Ekspertanbefalingerne fra Frankrig har også været en del af vores beslutning om at få det til Danmark - og dét at selve metoden bygger på gode erfaringer gennem årtier og er baseret på sunde og naturlige ingredienser, siger Maria Reumert Wagtmann.

Hun pointerer, at Olívy også med fordel kan bruges til pleje af de sarte hudfolder under halsen og bag ørerne på babyen, blødgøring af tør hud på arme og ben hos babyer, børn og voksne samt lindring af irriteret hud og mindre forbrændinger som solforbrændinger.

Læs også