https://imgix.femina.dk/media/6b124aa2504b480dbdd20af1ad9f6c81.jpg
Gravid

Hvilken modermælk sku' det være?

13. august 2010
af Line Hvid
Det er blevet påvist, at modermælk ændrer sig i løbet af døgnets 24 timer. Derfor bør man ikke give sit barn den modermælk, der er malket ud om morgenen, om aftenen.

Modermælk indeholder forskellige ingredienser, såsom nukleotider, som spiller en meget vigtig rolle i reguleringen af spædbørns søvn. En ny spansk undersøgelse bekræfter, at sammensætningen af modermælk ændrer sig ganske meget i løbet af dagen.

Forskerne koncentrerede sig om tre former for nukleotider i modermælk (adenosin, guanosin og uridin), som er afslappende på nervesystemet og er søvndyssende. Man registrerede, hvordan disse tre modermælksingredienser ændrede sig i løbet af 24 timer. Man havde indsamlet 6-8 daglige prøver modermælk fra 30 spanske kvinder. Den højeste koncentration af nukleotider blev fundet i de natlige prøver (fra kl. 20 til kl. 8)

"Det fik os til at indse, at mælk kan hjælpe børn med at sove," fortæller Christina L. Sànchez, som stod for undersøgelsen ved Extremaduara University.

Modermælk har specifikke ingredienser på forskellige tidspunkter af døgnet. Det er en væsentlig grund til at give dit barn mælk på samme tid af døgnet, som du har malket det ud. I hvert fald hvis du vil have en god nats søvn.

"Man serverer heller ikke kaffe for folk lige inden, de skal sove, og det samme gælder altså for modermælk," pointerer forskeren.

Læs også:
Mælkens vej fra bryst til barn
Er din modermælk giftig?
Ammeguide fra A-Å

Læs også