Den bedste ble til nyfødte
Gravid

Guide: Her er den bedste ble til din baby

31. maj 2016Opdateret 20. maj
af Anne Romanelli & Isabella Jacobsen
Foto: Shutterstock
Alt du skal vide om bleer til nyfødte. Vi hjælper dig med at finde den bedste ble til din baby, der er komfortabel og holder tæt, når uheldet er ude!

Hvilke bleer er bedst til nyfødte?

I december 2023 blev der foretaget en test for at finde den bedste ble på det danske marked. Testen blev foretaget af Testfakta, som er en uafhængig test- og forskningsvirksomhed specialiseret i laboratorietest af produkter til forbrugere og professionelle brugere.

Testen viste, at Libero Touch og Libero Comfort var de eneste bleer, der præsterede godt igennem alle testens dele. Samlet set blev Libero Touch vurderet som “Bedst i test” med en score på 8,3. Du kan se mere om Liberos blesortiment her.

Konklusionen blev, at det godt kan betale sig at give lidt ekstra for sine bleer, hvis man ønsker en ble, der kan holde tæt i alle situationer og er tør mod barnets hud.

Du kan læse meget mere om testen her.

Alle babyer er forskellige

Da alle babyer er forskellige, kan det være svært at vide, hvilken ble der fungerer bedst på forhånd. Derfor kan det være en god idé at gøre brug af diverse gratis babypakker for at prøve forskellige mærker af. Du kan læse mere om, hvor du kan få gratis babypakker i vores artikel nedenunder.

Hvor længe må baby have ble på?

Alle babyer er forskellige, og derfor varierer det også fra baby til baby, hvornår og hvor ofte deres ble skal skiftes. Det vigtigste er derfor, at du mærker efter hos dit barn og skifter bleen regelmæssigt.

Vidste du, at..?

Nyfødte babyer skal skiftes op mod 12 gange om dagen. Det svarer til, at du skal skifte ble hver 2. til 3. time.

Kilde: Babykasse.dk

De fleste nyfødte børn oplever hyppig vandladning og afføring, især i forbindelse med et måltid.

Det er vigtigt, at dit barn tisser, fordi det indikerer, at det får tilstrækkeligt med væske i løbet af dagen. Man kan få bleer med en vådindikator, som er en lille streg i bleen, der skifter farve, når babyen har tisset i bleen. Det kan derfor være en god hjælp til at se om babyen har tisset.

Hvis din baby har tisset lidt i bleen, betyder det ikke, at du skal skifte bleen med det samme. Så længe det ikke er vådt mod barnets hud eller bleen er meget fuld, kan du fint lade bleen sidde lidt endnu. Det er dog vigtigt, at du tager hensyn til din babys præferencer og skifter bleen ved behov.

Hvis din baby derimod har lavet afføring, er det vigtigt, at du skifter bleen med det samme for at undgå en rød numse eller bleeksem. Fugt og varme er syndere, når det kommer til at gøre huden irriteret. Det kan du læse mere om nedenunder.

Hvilken størrelse ble til nyfødt?

Nyfødte babyer bruger typisk str. 1 eller 2 i bleer. Det vigtigste er, at bleen sidder tæt omkring barnets mave og lår, men uden at den gnaver eller strammer. På den måde undgår man bedst muligt lækager.

Man bruger desuden åbne bleer til nyfødte. Det betyder, at man selv justerer, hvor stramt bleen skal sidde i taljen ved hjælp af et velcrobånd.

Hvis du er i tvivl om, hvilken størrelse din baby bruger, er det bedre at vælge en ble, der er for stor frem for en ble, der er for lille. En for stor ble kan du nemlig altid stramme lidt ind i siderne, så den sidder tæt omkring benene.

Kilder: Libero.dk & Babykasse.dk

Læs også