https://imgix.femina.dk/media/7499df149f4f4e5d9a1aff94da65cbe4.jpg
Gravid

Gravide skal bevæge sig mere

7. marts 2011
af Julia Schmiegelow,
Foto: Colourbox
De fleste gravide rør sig ikke nok ifølge en ny undersøgelse fra Gigtforeningen.

Selv om en daglig løbe- eller gåtur mindsker risikoen for komplikationer under graviditeten, følger tre ud af fire kvinder ikke Sundhedsstyrelsens råd om mindst 30 minutters daglig motion. Det er konklusionen i en ny undersøgelse blandt gravide foretaget af Gigtforeningen, skriver 24timer.

- Det er alt for få, for vi ved, at de kvinder, der er fysisk aktive under graviditeten mindsker risikoen for at få graviditets-sukkersyge, svangerskabsforgiftning, fø­de for tidligt og at få ondt i lænden, ryggen eller bækkenet, siger Hanne Kristine Hegaard, jordemoder, ph.d. og forsker i graviditet og fysisk aktivitet ved Rigshospitalet til 24timer.

Selv om næsten alle kvinderne i undersøgelsen har forstået budskabet og ser motion under graviditeten som vigtig, er det alligevel kun lidt under halvdelen af dem, der mener, at de får bevæget sig nok.

- Det er jo et problem, for alt tyder jo også på, at man som fysisk aktiv gravid får en langt mere positiv, sund og smertefri graviditet, fordi man undgår ryg- og lændesmerter. Og så har man højst sandsynlig langt mere at stå imod med både under og efter fødslen, siger hun.

Flere gratis tilbud
Ifølge en del af kvinderne er træningstilbuddenes høje pris den primære årsag til, at de ikke får rørt sig nok. Det bekræfter blot Hanne Kristine Hedegaard teori om, at der skal være flere gratis tilbud, der er rettet mod gravide.

- De vil bare have undervisning af nogle, der har faglig forstand på både graviditet og motion, siger hun og forslår, at hospitalerne burde indføre flere gratis tilbud til de gravide.

På baggrund af undersøgelsen har Gigtforeningen i samarbejde med en række eksperter udviklet et nyt gratis træningskoncept, "AquaMama". Konceptet er rettet mod alle raske, gravide kvinder, og træningen er tilgængelig i 100 svømmehaller landet over.

Læs også: Sådan styrker du din gravide krop hjemme på stuegulvet - 10 øvelser på film

Læs også