Nifty test, scan dit barn for kromosomafvigelser
Gravid

Gravid: Hvorfor vælge en NIFTY test?

25. marts 2024
Olivia Zypikoff
Foto: Shutterstock
Flere gravide kvinder vælger at købe sig til en NIFTY test; den giver nemlig særlig nøjagtig information om kromosomafvigelser.

Hvad er en NITFY test?

En NIFTY test er en risikofri blodprøve fra moderen, der vurderer sandsynligheden for kromosomafvigelser hos det ufødte barn. Ifølge Gravid.dk er denne test særlig nøjagtig for Downs syndrom med over 99 procent nøjagtighed og en meget lav falsk positiv rate på 0,1 procent. Testen kan også identificere sjældnere trisomier og anomalier på kønskromosomer.

Ønsker du at læse mere om trisomier og anomalier, henviser vi til Sundhed.dk, der detaljeret forklarer om de forskellige kromosomsygdomme.

Forskellen på NIPT og NIFTY

NIPT (Non-Invasive Prenatal Testing) er en generisk betegnelse for ikke-invasive screeningsmetoder. NIFTY (Non-Invasive Fetal Trisomy Test) er en bestemt version, der hører under betegnelsen NIPT.

Hvad betyder ikke-invasiv?

Det betyder, at du slipper for et indgreb og undersøgelser, der indebærer indtrængen i kroppen ved hjælp af snit eller stik eller ved at indføre instrumenter gennem naturlige kanaler i legemet.

Kilde: ordnet.dk

Begge tests analyserer fosterets DNA fra moderens blod for at opdage kromosomale afvigelser såsom trisomi 21 (Downs syndrom), trisomi 18 (Edwards syndrom) eller trisomi 13 (Pataus syndrom) samt kønskromosomafvigelser. Forskellen mellem de to tests udspringer af forskellige teknologier og de virksomheder, der står bag testene.

Hvornår kan jeg få en NIFTY test?

Du kan få en NIFTY test under din graviditet, normalt fra den 10. graviditetsuge og fremefter. Det anbefales at konsultere din læge eller en specialist for at få yderligere oplysninger og vejledning om timingen af NIFTY testen.

Hvad koster en NIFTY test?

Prisen på en NIFTY test ligger på omkring 4500 kr.

Forskellen på en NIFTY test og nakkefoldsscanning

Forskellen er metoden; undersøgelsen bliver lavet gennem blodet hos en NIFTY test og gennem ultralydsscanning hos nakkefoldsscanning.

Nakkefoldsscanningen er en ultralydsscanning, der normalt udføres mellem 11. og 14. graviditetsuge. Den måler tykkelsen af fosterets nakkefold og bruges til at vurdere risikoen for visse kromosomale tilstande, herunder trisomi 21 (Downs syndrom), trisomi 18 (Edwards syndrom) og trisomi 13 (Pataus syndrom), samt andre genetiske lidelser.

Selvom nakkefoldsscanningen giver værdifuld information, er den ikke så nøjagtig som de mere avancerede ikke-invasive prænatale test (NIPT), såsom NIFTY testen, til at identificere kromosomafvigelser.

Kilde: dinscanningsjordemoder.dk, gravid.dk, sundhed.dk

Læs også