Misdannelsesscanning: Alt hvad du skal vide om 2. trimesterscanning
Gravid

Misdannelsesscanning: Alt hvad du skal vide om 2. trimesterscanning

4. marts 2024
Olivia Zypikoff
Grafik: Olivia Zypikoff
I andet trimester bliver den gravide tilbudt en misdannelsesscanning: Læs om hvornår det er tid, hvordan det foregår, og hvad det kan fortælle dig om dit ufødte barns helbred.

Hvornår kan man få en misdannelsesscanning?

Du kan få en misdannelsesscanning mellem 19. og 23. uge af din graviditet. Det er det bedste tidspunkt at tjekke, hvordan babyen vokser og se efter tegn på misdannelser. Hvornår du præcis skal til scanning, kan være forskelligt afhængigt af, hvor du bor. Sundhedspersonalet vil fortælle dig, hvad du skal gøre, så du får den planlagt til det rigtige tidspunkt.

Hvordan foregår scanningen?

Under scanningen ligger du på ryggen, mens personalet fører ultralydshovedet over din mave for at skabe billeder af fosteret, moderkagen, og fostervandet, som vises på en skærm. Hvis barnets position gør det svært at se tegnene, kan det være nødvendigt at vende tilbage senere samme dag eller en anden dag.

Der bliver afsat en 1 time til scanningen, men der kan opstå ventetid, som forlænger opholdet. Du/I får svar på scanningen med det samme.

Hvem må komme med til misdannelsesscanning?

Sundhedspersonalet anbefaler at medbringe en voksen – både fordi det er en dejlig oplevelse at dele med nogen tæt på, men også fordi det er vigtigt at have en person ved din side for støtte, hvis der skulle opstå bekymringer. Det kan enten være din partner, en ven eller familiemedlem.

Hvad skal scanningen fortælle?

Når du nærmer dig midten af din graviditet, er 2. trimesterskanningen en vigtig milepæl, der giver værdifulde informationer om dit kommende barns udvikling. Her er hvad du kan forvente, at sundhedspersonalet vil kigge efter under scanningen:

  • Undersøgelse af fosterets organer: Et nøje kig på de vigtige organer som nyre, hjerte, og lunger for at sikre, at de udvikler sig normalt.
  • Moderkagens placering: Det er afgørende at vide, hvor moderkagen er placeret, da det kan påvirke graviditetens forløb.
  • Hvordan fosteret vokser: Scanningen vurderer, om dit barn vokser som forventet, hvilket er en god indikator for generel sundhed.

Hvad er forskellen på misdannelsesscanning og nakkefoldsscanning?

I løbet af graviditetens første trimester er det primære formål med den første scanning at bekræfte graviditeten, tjekke for hjerteaktivitet, og vurdere risikoen for kromosomfejl hos fosteret. Den tidlige scanning er afgørende for at fastslå graviditetens levedygtighed og for at give tidlige indikationer på fosterets sundhed.

Hos den anden rutineskanning er der tale om en gennemscanning, der fokuserer på at undersøge fosteret for tydelige misdannelser og sygdomme. Det er her, sundhedspersonalet nøje tjekker fosterets anatomi, inklusiv hjerte, hjerne, knogler og indre organer, for at sikre, at alt udvikler sig som det skal.

Hvad er risikoen for misdannelse?

For en gravid kvinde, som ikke har oplevet tilfælde af misdannelser i familien, ligger risikoen for at føde et barn med alvorlige misdannelser en anelse over 1 procent. “Hvis der er fortilfælde i familien, er risikoen 2-3 procent afhængigt af, hvor tæt det ramte familiemedlem er på den gravide/faren", skriver Dansk Selskab for Almen Medicin.

Ønsker du at læse mere om forskellige misdannelser, henviser vi til Dansk Selskab for Almen Medicin.

Årsager til medfødte misdannelser

Hvorfor nogle børn fødes med en misdannelse, er ofte meget uklart. Alligevel har flere forskere givet deres bud på årsagerne.

De fleste misdannelser er genetiske, men nogle opstår på grund af miljø og livsstil. Ifølge Miljøstyrelsen kan hormonpåvirkende stoffer have en dårlig indflydelse på udvikling af barnet under graviditeten.

Læs mere om, hvordan hormonforstyrrende stoffer og parfume er skadelige.

Alder spiller desværre en rolle. Som vi ældes, bliver vores arvemateriale mindre robust. Kvinder vil opleve flere kromosomafvigelser, og mænd vil have flere punktmutationer, skriver Herlev Hospital. Det øger chancen for misdannelser hos det kommende barn.

Kilder: Dsam.dk, Herlevhospital.dk, Mst.dk

Læs også