Gravide betragtes som værende i en særlig risikogruppe i forbindelse med corona
Gravid

Gravid? Her er alt, du skal vide om coronavirussen

12. marts 2020
af Freja Bang Lyngbo
Foto: Shutterstuck.
Hvad betyder coronavirussen for dig, hvis du er gravid? Professor og overlæge på Hvidovre Hospital, Thomas Benfield, svarer på de hyppigst stillede spørgsmål.

'Vi må stå sammen ved at holde afstand', var statsminister Mette Frederiksens budskab, da hun onsdag aften fremlagde de markante tiltag, der nu indføres for at mindske smitten af COVID-19 i Danmark.

Elever på skoler landet over sendes hjem, natklubber og barer lukkes ned, og større arrangementer aflyses på stribe.

LÆS OGSÅ: Professor om corona: Sådan passer vi på de svage

9 spørgsmål og svar om coronavirus og graviditet

Vi ved, at vi skal undgå større forsamlinger, spare på kram og håndtryk og i det hele taget holde igen med den menneskelige kontakt.

Men hvordan skal du forholde dig til coronavirussen, hvis du er gravid? Er du mere modtagelig over for virussen, og hvad sker der, hvis du bliver smittet?

Få professor og overlæge på Hvidovre Hospital, Thomas Benfields, råd her.

1. Gravide betragtes som en risikogruppe ud fra et forsigtighedsprincip. Hvordan skal det forstås?
I den sidste tredjedel af graviditeten er det særligt ubehageligt at blive ramt af virussen. Ganske enkelt fordi din lungevolumen på dette tidspunkt er mindre end normalt. Men der er ikke noget ekstra farligt ved at få virussen - du vil blot være særligt udfordret på vejrtrækningen, ligesom du også ville være det, hvis du blev ramt af andre luftvejsinfektioner som fx lungebetændelse.

2. Er man som gravid i særlig risiko for at blive smittet?
Nej, som gravid er du ikke ekstra modtagelig over for smitte.

3. Kan virussen have særligt alvorlige konsekvenser for fostret?
Det er stadig vanskeligt at svare entydigt på, da vi endnu ikke ved nok om virussen. Men der er intet, der tyder på, at det skulle påvirke fostret. En ny undersøgelse viser desuden, at der ikke er virus at finde i nyfødtes navlestrengsblod, når moderen har været udsat for en lignende type virus.

4. Hvilke forholdsregler skal man tage, hvis man er gravid?
For gravide gælder de samme regler og anbefalinger som alle andre. Undgå fysisk kontakt med de, der mærker symptomer på sygdommen, sørg for god håndhygiejne, hold afstand, og undgå at kramme og give hånd.

LÆS OGSÅ: 6 sange, der gør det nemt at vaske hænder korrekt

5. Nogle typer af influenza under graviditet øger risikoen for udvikling af mentale lidelser hos moderen. Gælder det også for coronavirussen?
Vi ved, at influenza kan give symptomer i centralnervesysemet hos dem, der bliver ramt. Symptomerne optræder både, mens man har influenza og noget tid efter. I forhold til corona er opfølgningstiden stadig for kort til, at det er muligt at svare på, om der vil være konsekvenser af coronavirussen i forhold til det mentale, men der er endnu ikke set symptomer i den akutte fase.

6. Er der grund til bekymring for virussen, hvis man er ramt af astma i forbindelse med sin graviditet?
At være højgravid, have astma og blive ramt af corona er ikke ligefrem nogen heldig kombination. Men det er ikke farligt, du vil blot opleve, at din vejrtrækning er yderligere besværliggjort.

7. Sundhedsstyrelsen anbefaler gravide at blive hjemme fra fødselsforberedelse. Hvorfor?
Anbefalingerne hænger sammen med de generelle anbefalinger om at undgå forsamlinger med over hundrede personer. Det er en kombineret risikovurdering, der også indebærer, at personalet så vidt muligt skal undgå at blive smittet.

LÆS OGSÅ: Sådan taler du med dit barn om coronavirussen

8. Kan man forvente, at andre former for tjek i forbindelse med graviditeten bliver udskudt?
Ikke som det ser ud nu. Det program, man følger, når man er gravid, er meget fastlagt. Det vil fortsætte, medmindre den gravide mærker symptomer på sygdom.

9. Kan man risikere at blive flyttet til et andet sygehus grundet manglende hænder på det sygehus, man er tilknyttet?
Det er altid en forudsætning, at man kan risikere at blive flyttet. Man forventer ikke, at det bliver anderledes i den kommende periode.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_2.png

Læs også