Hvem er i særligt risiko for coronavirus?
Krop & velvære

Professor om corona: Sådan passer vi på de svage

12. marts 2020
af
Rita Gunnarsdóttir Dam. Foto: Shutterstock
Hvordan passer vi på de svage og ældre, når det kommer til coronavirus? Professor og overlæge Thomas Benfield kommer med de bedste råd.

Vi skal passe på hinanden.

Det er det klare budskab fra sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S), i forbindelse med at udbredelsen af coronavirussen er steget markant de seneste dage.

- Det skal vi særligt i en tid, hvor en del danskere kan være smittet med coronavirus. Og vi skal særligt passe på vores ældre og vores svage medborgere, lyder det fra sundheds- og ældreministeren i en video fra Kommunernes Landsforening. Videoen kan du se nederst i artiklen.

LÆS OGSÅ: 10 tip: Sådan arbejder du bedst hjemmefra

Disse grupper er i risiko for smitte

Men hvem er det så, at vi skal passe særligt på?

Ifølge Sundhedsstyrelsen er du i særlig risiko for smitte med coronavirus, eller COVID-19, hvis du er:

  • Ældre, særligt ældre over 80 år
  • Kronisk syg med moderat eller svær sygdom, f.eks. kronisk lungesygdom, hjertekarsygdom, kræftsygdom og diabetes 1 og 2 samt nedsat immunforsvar (medfødt eller på grund af immunhæmmende medicin eller sygdom, som hæmmer immunsystemet, f.eks. AIDS)
  • Gravid (ud fra et forsigtighedsprincip)
  • Børn, der lider af kroniske sygdomme (ud fra forsigtighedsprincip)

4 ofte stillede spørgsmål - og svar fra overlægen

De mange informationer om virussen kan være forvirrende. Det er svært at finde hoved og hale i, hvad du må, og hvad du ikke må, hvis du hører i ældre-kategorien.

Få professor og overlæge på Hvidovre Hospital Thomas Benfields svar på nogle af de hyppigst stillede spørgsmål.

1. Må jeg besøge/passe mit barnebarn?
Ja. Kun hvis du selv eller barnet føler symptomer på sygdom, skal I holde jer fra hinanden. Epidemien er stadig meget begrænset i sin udbredelse herhjemme, så alt, hvad vi gør i øjeblikket, er for at forebygge.

2. Må jeg få besøg af familie/venner, eller skal jeg så vidt muligt undgå al kontakt?
Du må gerne både besøge og få besøg af familie og venner. Kun hvis du eller dem, du skal ses med, mærker symptomer, skal I så vidt muligt holde jer fra at være i fysisk kontakt med hinanden.

3. Bør jeg holde mig fra supermarkeder og få andre til at handle?
Du må gerne tage ud for at handle. Her bør du blot holde dig til de generelle råd om god håndhygiejne, at holde afstand og at hoste/nyse i albuebøjningen. Du kan dog forsøge at handle ind på tidspunkter og steder, hvor der ikke er alt for mange mennesker.

4. Skal jeg holde mig fra plejehjem og sygehuse, hvis jeg er forkølet?
Ja, lige i øjeblikket – og faktisk også i almindelighed. Udsæt dit besøg, til du er rask, eller tag en snak over telefonen i steder for.

Sundhedsminister: Vis omtanke

Hvis du er oppe i alderen, gælder det om ikke at omgås mennesker, der føler sig sløje, lyder det fra sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke.

- Hvis du er sløj, så handler det fuldkommen om at stoppe al fysisk kontakt til ældre og mennesker med kroniske sygdomme.

- Det gælder også, hvis det er tætte familiemedlemmer. Det gælder også, hvis det er far, mor, naboer eller gode venner.

Magnus Heunicke opfordrer til, at vi i disse situationer finder alternative måder, vi kan kommunikere med hinanden på. Det kan være ved at lave FaceTime-opkald med mobilen, så vi stadig kan se hinanden.

Han opfordrer også til, at du henter hjælp hos andre, hvis du ikke er i stand til at hjælpe dine ældre pårørende.

- Hvis det er dig, der står for indkøb til din gamle far, og du går og føler dig sløj, så sørg for i den periode, at få naboer eller venner til at løfte den opgave.

Hvad med gravide og børn?

Coronavirus eller COVID-19 er en ny sygdom, og derfor er der stadig mange ting, som myndighederne ikke ved.

Anbefalingerne er baseret på den aktuelle viden fra Kina, hvor COVID-19 først brød ud.

Gravide er ud fra et forsigtighedsprincip placeret i gruppen af mennesker, der er særligt sårbare over for coronavirussen. Det ser ifølge Sundhedsstyrelsen ikke ud til, at gravide er i en særlig risiko, men fordi gravide generelt er mere modtagelige overfor eksempelvis influenza, skal vi være særligt påpasselige over for dem.

Når det kommer til børn, har det vist sig, at børn påvirkes mindre, hvis de smittes med coronavirus.

Det ser ud til, at børn oftest påvirkes mindre og har mildere sygdom, hvis de smittes med coronavirus. Ud fra et forsigtighedsprincip anbefaler Sundhedsstyrelsen, at børn, der lider af moderat eller svært kronisk sygdom, også skal anses for at være i særlig risiko.

Magnus Heunicke: Den bedste omsorg er omtanke

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_2.png

Læs også