Gravid

Gravid: 10 myter om din graviditet

12. marts 2014
af Magasinet Mor
Er maven spids under din graviditet, får du en dreng, og du får en pige, hvis du har meget kvalme under din graviditet, eller hvis du har en datter i forvejen. Du har garanteret hørt graviditetsmyterne, men hvilke af dem skal man tro på? Magasinet Mor spurgte jordemoder Birgit Thalwitzer og blev klogere.

Det starter kort tid efter, at du har offentliggjort, at du er gravid. Venner, bekendte og kolleger kommer med alverdens ammestuehistorier om, hvad der kan afsløre barnets køn, og hvad du må og ikke må, når du er gravid. Magasinet Mor har fundet de 10 mest udbredte myter og bedt Birgit Thalwitzer, der er jordemoder og indehaver af graviditetsklinikken Jordemoder.dk, om at skille fup fra fakta.

Myte 1: Hvis du har et barn i forvejen, er der større sandsynlighed for, at dit næste barn får samme køn.? Birgitte: "Fakta. Der er ca. 70 procents chance for, at du får samme køn igen ved for eksempel anden graviditet som ved din første ."

Myte 2: Jo tættere penis er på livmoderen, jo større er chancen for at få en dreng. Birgit: "Både ja og nej - nogle siger, at de sædceller, der lever længst, er dem, der bliver til piger. Ud fra denne antagelse kan man måske godt sige, at de sædceller, der skal svømme den korteste afstand, bliver til drenge." Kvinde, kend din vandrejournal Myte 3: Hvis du gravid og venter en pige, har du mere kvalme, end hvis du venter en dreng.. Birgit: "Fakta. Ikke entydigt, men det er der noget, der kan tyde på. Måske fordi der i 'pigegraviditeten' er mere af et bestemt hormon."

Myte 4: Du kan få svært ved at amme efter din graviditet, hvis din mor ikke kunne amme. Birgit: "Fup - alle kvinder er som udgangspunkt skabt til amning. Men amning er hårdt arbejde og noget, der skal læres og indøves. For at amning skal lykkes, er det vigtigt, at den nybagte moder har lyst til at amning og tiltro til, at det kan fungere."

Myte 5: Mørke brystvorter når du er gravid, er tegn på, at du venter en dreng. Birgit: "Fup - det er der ingenting, der tyder på. Men det er rigtigt, at brystvorterne ændrer farve når du er gravid, og bliver mere mørke på grund af den hormonelle forandring, der sker under graviditeten."

Myte 6: Hvis maven er spidst, venter du en dreng. Hvis maven er stor og rund, når du er gravid, venter du en pige.? Birgit: "Fup - kønnet bestemmes alene af sammensætningen af kønskromosomerne. Mavens form er afhængig af faktorer som moderens kropsbygning og fysiske tilstand dvs. højde og vægt. Men også fostervandmængden og barnets størrelse har betydning for mavens størrelse." Gravid med ondt i kroppen? Prøv disse øvelser Myte 7: Rigtige mænd får drenge! Har din mand et højt testosteronniveau, er han mere disponeret for at få drengebørn.? Birgit: "Fup - det er sammensætningen af kønskromosomerne, der afgør kønnet. Nogle mener, at de sædceller, der lever længst, er dem, der bliver til piger, så 'timingen' omkring ægløsningstidspunktet kan have betydning. Det vil sige at jo tættere på ægløsningstidspunktet - desto større chance for en dreng."

Myte 8: Du kan ikke blive gravid igen, mens du stadig ammer.? Birgit: "Fup. Du kan sagtens have ægløsning og blive gravid, selvom du ammer."

Myte 9: Du kan være med til at sætte fødslen i gang med blandt andet sex, massage af brystvorter, zoneterapi og hindeløsning.? Birgit: "Fup. Der er prostaglandiner i mandens sæd, som er det samme stof, der bruges til at sætte fødsler i gang med. Men koncentrationen er højere i præparaterne end mandens sæd. Hvad angår massage af brystvorter, hindeløsning og zoneterapi kan det godt have en gavnlig effekt, såfremt kroppen alligevel er ved at være klar til fødsel." Myte 10: Hvis du ryger mens du er gravid, føder du sandsynligvis for tidligt. Birgit: "Fakta. Mødre, der ryger, føder oftere for tidligt, end mødre, der ikke ryger." Bliv ven med dine veer - læs mere her